Când vor primi pensionarii restul de bani din pensiile recalculate greșit. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii Publice

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 17 sep 2024, 23:29

Mulți bătrâni au primit aceleași pensii, după recalculare

Sursa: Pexels.com

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a adus, recent, prin intermediul unei postări pe Facebook, clarificări legate de situația recalculării pensiilor și momentul în care pensionarii vor încasa eventualele diferențe rezultate.

Aceste precizări făcute de Casa Națională de Pensii Publice vizează, în special, persoanele care au constatat că suma netă încasată în luna septembrie nu corespunde cu valoarea recalculată din decizia primită.

Când vor primi pensionarii restul de bani din pensiile recalculate greșit

Reprezentanții CNPP au adus în prim-plan două scenarii, unul în care s-a oprit 10% impozit din pensiile de peste 2.000

de lei și altul referitor la pensiile pentru care au fost emise decizii de recalculare după ce a fost, deja, trimisă în plată suma de dinaintea recalculării. Românii aflați în cea de-a doua situație vor primi diferența de bani în lunile următoare, după cum se arată în postarea CNPP.

1. Pensii care depășesc 2.000 de lei după recalculare

Pentru pensionarii ale căror pensii au fost recalculate și depășesc suma de 2.000

de lei, CNPP a reținut un impozit de 10% pentru diferența care depășește acest prag. Acest impozit a fost aplicat în luna septembrie 2024 și se reflectă pe talonul de pensie. Pe decizia de recalculare este menționat cuantumul brut al pensiei, însă pe talonul de pensie se disting clar atât cuantumul brut, cât și suma impozitată, împreună cu valoarea netă încasată.

Citește și: Un pensionar cu o vechime de 32 de ani de muncă nu a primit niciun leu în plus după recalculare, deși pensia trebuia să primească 800 de lei in plus. Răspunsul Casei Naționale de Pensii

Important de reținut este că plafonul de impozitare va crește de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, începând cu drepturile de pensie aferente lunii octombrie 2024. Aceasta înseamnă că, din octombrie, doar sumele ce depășesc 3.000 de lei vor fi supuse impozitării de 10%.

2. Diferențele apărute din recalculări

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru mamele din România! Cu cât se modifică alocațiile de la 1 ianuarie 2025

Pentru pensionarii care au primit decizia de recalculare după ce drepturile de pensie pentru luna septembrie au fost deja comunicate la plată, pot apărea discrepanțe între suma primită și cea din decizie. În aceste cazuri, diferențele dintre pensia recalculată și pensia încasată vor fi achitate retroactiv. Practic, pensionarii vor primi aceste sume restante în următoarele luni, inclusiv pentru luna septembrie.

Casa Națională de Pensii Publice a adus în prim-plan cazul unui român care nu și-a primit pensia recalculată

În funcție de momentul emiterii deciziei de recalculare, sumele restante, inclusiv cele aferente lunii septembrie, vor fi incluse în plățile viitoare. CNPP asigură că aceste diferențe vor fi achitate integral și că procesul de recalculare se desfășoară conform procedurilor legale.

În postarea de pe Facebook în care au explicat cele două situații, reprezentanții CNPP au exemplificat al doilea scenariu prin atașarea unor fotografii cu decizia de recalculare și talonul unui pensionar.

„Acest caz este ilustrat prin decizia și talonul din fotografiile 3 și 4, unde deși pensia rezultată după recalculare a crescut de la 4.473 de lei la 6.823 de lei, pensionarul a primit în luna septembrie aceleași drepturi aferente lunii august: respectiv 4.473 de lei pensie brută, 4.226 de lei pensia netă și impozit reținut de 247 lei.

Citește și: Anunțul momentului după MAREA RECALCULARE! Ce se întâmplă cu pensionarii care vor să conteste deciziile

Așa cum am menționat anterior, decizia de recalculare a fost emisă după data comunicării la plată a drepturilor de pensie pentru luna septembrie, persoana în cauză urmând să primească și diferența cuvenită pentru această lună”,  a transmis CNPP.