Când vor fi ridicate restricțiile în România. Alexandru Rafila a făcut anunțul mult așteptat

Author: Bianca Hriscu
Actualizat: 14 feb 2022, 14:44

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății 

Sursa: captura facebook Ministerul Sănătății

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat când ar putea fi ridicate restricțiile în România. Într-o conferință de presă, Alexandru Rafila a făcut precizări despre măsurile care ar putea fi luate în perioada următoare.

România se gândește să ridice mare parte

din restricții în perioada imediat următoare, însă Alexandru Rafila a precizat că deciziile vor fi luate doar dacă evoluția pandemiei de coronavirus o va permite. Astfel, ministrul Sănătății a vorbit despre ridicarea restricțiilor, menționând care este primul lucru la care se va renunța. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat când vor fi ridicate restricțiile în România

Numărul cazurilor noi de coronavirus este în scădere în România, dar cu

toate acestea, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că trebuie luate în calcul cazurile grave. Astfel, ridicarea restricțiilor se va face în momentul în care situația se va îmbunătăți în secțiile ATI, acolo unde în continuare sunt probleme.

Ministrul Sănătății a anunțat că nu există un calendar al ridicării restricțiilor și că acest lucru va ține cont de contextul epidemiologic. La momentul actual, autoritățile iau în calcul renunțarea la masca de

protecție în exterior, lucru care s-ar putea întâmpla în următoarele 2-3 săptămâni. 

„Nu avem motive să avem un calendar, situația în spitale e delicată. Ne vom pune problema ridicării stării de alertă în perioada următoare.(...) Trebuie să vedem ce se întâmplă la ATI.(...) În 2-3 săptămâni, dacă numărul de cazuri scade consistent și la ATI, masca ar putea dispărea în spațiile deschise. Asta ar fi prima măsură, dar nu în

spațiile închise”, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

Întrebat dacă după ridicarea stării de alertă infectarea cu Omicron ar putea fi privită ca o simplă gripă, astfel încât cei bolnavi să nu mai stea în izolare, Alexandru Rafila a precizat că nu se va renunța la această măsură și că izolarea va fi în continuare obligatorie. Mai mult decât atât, ministrul Sănătății a precizat că o astfel de măsură este necesară și în cazul gripei pentru a preveni răspândirea virusului în comunitate.

Citește și: Dinu Maxer rupe tăcerea, după divorț: „Am tot sperat că ne vom împăca”. Deea a plecat de acasă acum 4 săptămâni

„Nu avem de ce să renunțăm la izolare pentru persoanele care au simptome.”, a spus ministrul Sănătății.

Citeste si: Bilanț coronavirus luni, 14 februarie 2022. A crescut numărul cazurilor noi de COVID-19. Câte infectări cu SARS-CoV-2 au fost raportate în 24 de ore

Alexandru Rafila, criticat dur de medicul Octavian Jurma după ce nu a vrut să declare epidemie de gripă în România: „Preferă să lase o pandemie să evolueze nestingherită”

Ministrul Sănătății recomandă în continuare vaccinarea împotriva coronavirusului 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, le recomandă românilor să se vaccineze în continuare, acesta atenționând că vaccinul anti-Covid-19 previne formele grave ale bolii. Îndemnul ministrului Sănătății vine în contextul în care gradul de vaccinare a scăzut, mai ales după ce a fost anunțată intenția de relaxare a restricțiilor.

„Vaccinul protejează împotriva formelor grave de boală, în special în cazul persoanelor cu factori de risc.”, a completat Alexandru Rafila.

Citeste si: Cele nouă simptome ale infectării cu Omicron la persoanele vaccinate. La ce semne trebuie să fim atenți

 


Un nou episod al serialului turcesc „Prețul Fericirii” este difuzat la Kanal D joi, 30 martie 2023. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.