Când se vopsesc ouăle de Paște? Tradiții românești

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 12 apr 2023, 15:52

Când se vopsesc ouăle de Paște

Sursa: Wikipedia

Când se vopsesc ouăle pe Paște. Care este ziua din Săptămâna Mare în care ouăle se vopsesc sau se încondeiază?

Când se vopsesc ouăle pe Paște, simbol al sărbătorilor pascale? Ce spune Biserica despre ziua din Săptămâna Mare în care se vopsesc sau se încondeiază ouăle.

Când se vopsesc ouăle Paște 

Simbol al sărbătorilor pascale, oul este văzut și ca un simbol al vieții, al creației și al fertilității. Una dintre legendele creștine care explică de ce se înroșesc ouăle de Paște face referire la Maica Domnului, care venise sa-si plângă fiul răstignit.

Fecioara Maria ar fi așezat coșul cu oua lângă cruce și acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Hristos.

Tradiția vopsitului ouălor de Paște a fost transmisă din generație în generație, și chiar dacă în prezent ouăle se decorează și se vopsesc în multe alte culori în afară de roșu, simbolul rămâne același, al creației și al învierii. 

Citește și: Rețetă de cozonac care se desface felii ca la mama acasă

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Referitor la ziua când se vopsesc ouăle de Paște, tradiția spune că acest lucru trebuie făcut în Joia Mare. Biserica însă nu specifică o zi anume în care trebuie să fie înroșite ouăle. 

Vopsitul ouălor de Paște. Tradiții populare românești

Tradiţia populară spune că ouăle vopsite în Joia Mare şi mâncate de Paşte apară de suferinţe şi necaz, iar coaja lor, îngropată în pământul păşunilor, apără vitele de deochi şi de năpastă.

Ouăle se vopsesc și de Înălțarea Domnului, care are loc la 40 de zile de la Înviere.

În Bucovina, cojile ouălor de Paști, sunt aruncate în râu, pentru ca apa sa le poarte la "Blajini" (fiinţe imaginare, incarnări ale copiilor morți nebotezați, al caror loc de vieţuire se afla la "capătul lumii", aproape de Apa Sâmbetei). În felul acesta, si Blajinii știu că pentru toți creștinii a venit Paștele.

Potrivit obiceiului popular, în dimineața din duminica Paștelui, e bine sa-ți speli fața cu apa noua sau apa neîncepută, în care să pui un ou roșu. Așa vei fi sănătos și vei avea noroc tot anul.  După consumarea ouălor, cojile roșii erau păstrate pentru a fi puse în brazde, la arat, crezându-se astfel ca pământul va da rod bun. 

Metode naturale pentru vopsirea ouălor de Paște 

Pentru obținerea diferitelor culori pentru   ouăle de Paște, în cazul în care nu vrei să folosești vopsea din comerț, ai nevoie de următoarele ingrediente: 

 

  • Pentru roșu/roz: Două căni de sfeclă roșie tăiată sau zmeură
  • Pentru albastru/violet: Două căni de afine, pot fi și congelate
  • Pentru galben/auriu: O linguriță de turmeric, coji de portocale, lămâie sau morcovi
  • Pentru verde: frunze de spanac
  • Penru maro/bej: cafea
  • Pentru albastru/mov: varză roșie
  • Pentru portocaliu: foi de ceapă galbenă sau paprika

 

 

Taguri: