Când se pot face nunți în 2021. Calendarul sărbătorilor și al zilelor de post

,

Dacă aveți planuri de nuntă în 2021, trebuie să știți că există câteva perioade în care nu puteți face acest lucru. Iată care sunt sărbătorile și zilele de post, în care nu vă puteți uni destinul cu persoana iubită.


In articol:

Conform Bisericii Ortodoxe, există anumite zile în cursul anului când nu se pot face nunți. Este vorba despre toate zilele de post, dar și despre sărbătorile mari din calendar.

Care sunt zilele în care se pot face nunți în 2021

Nunta este unul dintre cele mai importante evenimente din viața unei persoane. Dacă aveți de gând să faceți pasul cel mare anul acesta, dar încă nu v-ați hotărât asupra datei, aruncați un ochi și în calendarul ortodox.

Sunt mai multe zile în care Biserica Ortodoxă interzice cununiile religioase, fie din cauza faptului că se ține post, fie că este prăznuită o sărbătoare mare. Așadar, vă puteți căsători în oricare zi din an, în afară de următoarele date:

 • în toate zilele de post de peste an
 • în zilele Praznicelor împărătești și în ajunul acestora
 • în săptămâna în care se lasă sec de carne (7-13 martie)
 • în Postul Sfintelor Paști (14 martie – 2 mai)
 • în Săptămâna Luminată (3-9 mai)
 • în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (28 iunie)
 • în Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august – 15
  august)
 • 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci)
 • 29 august (Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul)
 • în postul Nașterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie)
 • în perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie)

De ce nu se fac nunți în post sau când e sărbătoare

Dacă v-ați întrebat vreodată de ce nu puteți să faceți nunta oricând, în condițiile în care este un eveniment fericit, preoții au răspunsul la această dilemă.

Sunt două motive pentru care Biserica Ortodoxă nu este de acord ca o cununie religioasă să fie făcută în vreuna din zilele enumerate mai sus.

Dacă este vorba despre o zi de post, cei care vor să se căsătorească nu ar mai respecta această perioadă, pentru că o nuntă implică mâncare de dulce, băutură, muzică și dans, lucruri care nu sunt acceptate atunci când postim.

De asemenea, postul implică și abstinență conjugală, chiar și între soț și soție.

Taina Căsătoriei presupune și împărtășirea mirilor, iar Sfânta Împărtășanie se primește doar după ce se ține post, atât alimentar, cât și din punct de vedere al abstinenței de la plăcerile trupești.

"Biserica interzice săvârşirea cununiilor în perioadele şi zilele de post, pentru că bucuria, petrecerile şi ospețele care au loc cu această ocazie nu se potrivesc cu atmosfera de pocăinţă, înfrânare şi sobrietate pe care ne-o cere postul.

A face nunţi în aceste zile înseamnă a sfida sau a batjocori rânduielile bisericeşti aşezate în vederea desăvârşirii noastre morale", este explicația venită din partea preoților.

În ceea ce privește zilele în care este o sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox, nu se pot face nunți atunci, pentru a nu umbri bucuria acestor sărbători cu o bucurie a oamenilor.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Morosanu a dat cartile pe fata! Care dintre colegii sai de echipa l-au suparat cel mai tare? "Adevarata lupta o duci pe insula, in camp, nu pe traseu!"

Dovedit științific: Vara s-a lungit în Ungaria, iar toamna s-a scurtat

Diana Șoșoacă BĂTUTĂ măr de o altă femeie celebră! Cum s-a ajuns la un scandal fără precedent

Situație incredibilă! România va avea un nou premier?! Iohannis și Barna au discutat pe această temă

Anunțul momentului! Persoanele vaccinate anti-COVID în străinătate au posibilitatea să facă rapelul în România. Ce pași trebuie să urmați

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies