Ca în fiecare lună, părinții și copiii din România așteaptă ca alocațiile să fie virate pe cardurile solicitanților. Sumele primite de cei mici diferă în funcție de vârsta pe care cei mici o au, însă reprezintă un ajutor semnificativ pentru părinții copiilor, ajutându-i astfel să le ofere un trai mai bun. Iată când se plătesc alocațiile copiilor în luna mai 2025.
Când se plătesc alocațiile copiilor în luna mai 2025
Alocațiile copiilor care sunt distribuite de Poșta Română vor ajunge la beneficiari cu o mică întârziere, ținând cont că prima zi a lunii mai este liberă de la stat. Ziua de 1 Mai este sărbătoare legală, fiind celebrată Ziua Internațională a Muncii, astfel angajații beneficiază de o zi liberă. Cu toate acestea, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a anunțat că drepturile copiilor vor fi livrate la timp.
Astfel, alocațiile de stat pentru copii vor fi livrate de Poșta Română începând cu 13 mai 2025, zi care pică marțea. Alocațiile de stat pentru copii vor fi virate în contul bancar al părinților pe 8 mai 2025, mai exact într-o zi de joi. Cum aceste două zile nu pică în weekend sau în timpul sărbătorilor legale, sumele de bani aferente vor fi distribuite la timp, potrivit observatornews.ro.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Alocația de stat pentru copii diferă, în funcție de vârsta pe care o are copilul.
Astfel, copiii între 0 și 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, vor primi 719 lei/lună, în timp ce copiii între 2 și 18 ani și cei care au împlinit 18 ani, dacă urmează o formă de învățământ cu frecvență continuă, vor primi 292 de lei/lună. Suma de 719 lei/lună este primită și de către copiii între 3 și 18 ani, în cazul copiilor cu handicap.De această alocație de stat beneficiază toți copiii în vârstă de până la 18 ani, alături de copiii cetățenilor străini și ai persoanelor fără cetățenie rezidenți în România, în cazul în care locuiesc cu părinții și copiii care au împlinit 18 ani, dar urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora.
Documente necesare pentru dosarul de alocație
Fiecare părinte trebuie să prezinte o cerere la pentru stabilirea alocației de stat, alături de o serie de documente. Aceste documente se înregistrează la primăria comunei, orașului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului București, pe a cărei/cărui/căror rază teritorială își au domiciliul sau reședința, după caz, reprezentanții legali ai copiilor. Iată care sunt documentele necesare pentru acordarea alocației de stat pentru copii:
- Certificat de naștere românesc al copilului minor;
- Certificat de căsătorie românesc sau declarație notarială;
- Certificatele de cetățenie ale ambilor părinți;
- Declarație privind domiciliul copilului din partea solicitantului;
- Buletin de identitate românesc al părintelui care solicită alocații;
- Buletin de identitate moldovenesc sau românesc al celuilalt părinte;
- Extras de pe contul bancar;
- Copiii născuți în străinătate primesc alocație
La o lună după nașterea copilului se poate stabili dreptul la alocația de stat pentru copii, prin decizia directorului executiv al agențiilor județene de prestații sociale, în timp ce prima plată a alocației se realizează în luna următoare depunerii cererii, potrivit dasp.ro.