Peste 3,8 milioane de minori din România beneficiază de alocațiile de stat, menite să le ofere un ajutor suplimentar pentru creșterea copiilor. Această sumă de bani este oferită de stat și pentru a-i încuraja pe minori să nu abandoneze școala, dar și pentru a avea rezultate cât mai bune la învățătură. Iată când se măresc alocațiile copiilor.
Când se măresc alocațiile copiilor
La începutul lunii noiembrie a anului 2023, Klaus Iohannis a fost promulgat actul normativ prin care alocațiile copiilor să fie majorate anual cu rata medie a inflației. Legea promulgată a aprobat astfel Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care cuantumul alocației de stat să crească anual, din oficiu, cu rata medie a inflației. Această majorare va avea loc la începutul anului, mai exact la data de 1 ianuarie 2026.
Această măsură a fost luată în anul 2023, în contextul majorării prețurilor pentru toate categoriile de bunuri și servicii, așa cum arată actul normativ. Ultima majorare a alocațiilor de stat a avut loc în luna ianuarie a anului 2024, cu 13,8%. Alocațiile de stat trebuiau să fie majorate și la data de 1 ianuarie 2025, cu 10,4%, însă ordonanța de urgență adoptată finalul anului trecut a înghețat valoarea acestora la cea din luna noiembrie a anului 2024, potrivit romaniatv.net.
Citește și: Când se plătesc alocațiile copiilor în luna mai 2025
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Reguli noi pentru 2025 cu privire la pensionarea anticipată. Femeile care pot ieși la pensie mai devreme
În urma înghețării alocațiilor, valoarea acestora este de 292 de lei/lună pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și care
urmează cursurile învățământului liceal sau profesional și de 719 lei/lună pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap. 719 lei pe lună primesc și copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copiilor cu handicap.Ce trebuie să știe toți părinții
Alocațiile de stat ale copiilor sunt virate pe card pe data de 8 a fiecărei luni.
Dreptul la alocația de stat va fi primit începând cu luna următoare nașterii copilului, până la vârsta de 18 ani.
Cei care urmează cursuri liceale sau profesionale vor primi alocație de stat până la finalizarea studiilor. Tinerii cu handicap vor beneficia de alocațiile de stat pe toată durata învățământului preuniversitar, dar nu mai târziu de vârsta de 26 de ani.Tinerii care urmează cursuri liceale sau profesionale pot pierde dreptul la alocația de stat dacă repetă anul școlar. Sunt exceptați elevii care motivează repetarea anului din cauza problemelor de sănătate, dovedite prin certificat medical, potrivit stirileprotv.ro.