Când se mănâncă pește în Postul Crăciunului 2021? Zilele în care românii au dezlegare la pește

,
dezlegare la peste postul craciunului 2021

În Postul Crăciunului 2021 este dezlegare la pește de 3 ori

[Sursa foto: PixaBay]

Postul Crăciunului 2021 este unul dintre cele mai permisive de peste an și nu se întinde pe o perioadă foarte lungă de timp. Iată în ce zile au românii dezlegare la pește în Postul Crăciunului.


In articol:

Postul Crăciunului este perioada care îi pregătește pe credincioși atât trupește, cât și sufletește pentru a întâmpina așa cum se cuvine sărbătoarea Crăciunului.

Cât durează Postul Crăciunului 2021 și în ce zile se face dezlegare la pește?

Când începe Postul Crăciunului 2021?

Postul Crăciunului este primul post important din anul bisericesc, început la data de 1 septembrie, dar și ultimul post important din anul civil. Acest post este unul dintre cele mai importante din timpul anului, având în vedere că anunță Nașterea Domnului. 

Comparativ cu alte perioade de post, Postul Crăciunului este mult mai scurt și nici nu este atât de strict. În anul 2021, pe 14 noiembrie se lasă sec pentru Postul Crăciunului, iar perioada de post începe pe data de 15 noiembrie. Postul Crăciunului 2021 durează 40 de zile, astfel că se încheie pe data de 24 decembrie, ceea ce înseamnă că doar începând cu ziua de 25 decembrie credincioșii pot mânca „de dulce”.

Postul Crăciunului amintește de postul pe care l-a ținut Moise pe Muntele Sinai, în momentul în care aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii, potrivit crestinortodox.ro.

În perioada Postului Crăciunului, credincioșii trebuie să dea dovadă de bunătate, să își ajute semenii, să fie mai iertători și să se apropie de Dumnezeu. Deși este privit adesea doar din punct de vedere alimentar, Postului Crăciunului este o perioadă de curățare trupească, dar și spirituală.

Zilele în care este dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2021

Postul Crăciunului se întinde pe o perioadă de 40 de zile, timp în care se face de mai multe ori dezlegare la pește.

În Postul Crăciunului 2021 este dezlegare la pește în zilele de sâmbătă și duminică, dar și cu ocazia marilor sărbători din timpul lunii. Mai exact, românii care țin tot postul trebuie să știe că pot consuma produse din pește inclusiv pe 21 noiembrie, ziua în care este sărbătorită Intrarea în biserică a Maicii Domnului, pe 28 noiembrie, atunci când este prăznuit Sfântul Ștefan cel Nou în calendarul creștin ortodox român, dar și pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei.

La aceste date se adaugă și zilele în care se face dezlegare la ulei și vin, mai exact pe 16, 18, 23 și 25 noiembrie 2021.

În zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2021, gospodinele se întrec în preparea celor mai gustoase rețete cu pește. 

dezlegare la peste postul craciunului 2021

Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie 2021

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Când este Lăsatul Secului și când începe Postul Crăciunului 2021? Ce mâncare se pregătește: tradiții, obiceiuri și superstiții ce trebuie respectate de lăsatul secului

Ce înseamnă, de fapt, „dezlegare la pește”?

În limbajul românilor, dar și în calendarul creștin ortodox există expresia „ dezlegare la pește ”, însă puțini sunt cei care înțeleg cu adevărat semnificația acesteia. Această expresie vorbește despre zilele de post în care credincioșilor li se permite să mănânce pește. Cu toate acestea, este important de menționat că și aceste zile sunt în continuare zile de post și că nu este permisă consumarea altor alimente considerate interzise în timpul postului. Astfel, în zilele cu dezlegare la pește nu ar trebui încălcate rigorile postului, ci ele trebuie privite drept o răsplată pentru eforturile depuse, conform doxologia.ro.

dezlegare la peste postul craciunului 2021

Zilele cu dezlegare la pește înseamnă că cei care postesc pot consuma preparate din pește

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Când începe și cât durează Postul Crăciunului în 2021

 

Citește-ne pe

Citește și:

Pedofil filmat în Oradea, în timp ce molestează o fetiţă. Unde l-au prins poliţiştii VIDEO

Ce blestem poartă veșmintele Sfintei Parascheva? Detaliul pe care toți credincioșii trebuie să îl cunoască

OMV oferă GazpromBank euro pentru gaz rusesc

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Ce minuni a făcut icoana Maicii Domnului la Sibiu: "Am simţit cum păşeşte printre noi şi lacrimile au curs de la sine"

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies