Rocada premierilor. Când se schimbă prim-ministrul în România și cum se va forma noul Guvern

Author: Cristina Mocanu

Kelemen Hunor, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria

Sursa: MediaFax Foto

Când se schimbă premierul în guvernul PNL-PSD-UDMR? Vezi când are loc rocada.

Premierul României, Nicolae Ciucă, ar urma să fie schimbat în câteva luni de zile.

Când are loc rocada premierilor în România

Conform înțelegerii partidelor din Coaliție, în mai 2023,  premierul României Nicolae Ciucă ar urma să fie schimbat. Prim-ministrul își va da demisia, moment în care pică tot cabinetul și se revine în Parlament cu un nou program de guvernare și un nou premier, de data aceasta dat de social-democrați.

Citește și: Premierul Nicolae Ciucă va prelua interimar funcția de ministru al Apărării Naționale, după demisia lui Dîncu

Potrivit digi24.ro, odată cu schimbarea premierului, va exista o rocadă la mai multe ministere. Liberalii vor avea Ministerul Transporturilor, pe care ar fi vrut să îl obțină la negocieri de la PSD, în timp ce social-democrații ar putea avea Ministerul Justiției. 

Frecvența certurilor dintre PSD și PNL datorită unor teme nerezolvate de prea mult timp pun în evidență un peisaj în care partidele parcă s-ar afla în opoziție și nu împreună la guvernare. 

Certurile din ultima perioadă se intensifică odată cu apropierea alegerilor, dar și cu rocada premierului.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că există un acord politic pe care PSD vrea să îl respecte, în timp ce Nicolae Ciucă a afirmat că acest lucru este mai puțin important în prezent.

Acesta a mai declarat că: “Această rocadă face obiectul unei perspective care urmează să se întâmple peste șapte, opt luni de zile.

Ca atare, până atunci dați-ne voie să ne ocupăm de problemele curente care sunt foarte dificile, și această rocadă, din punctul meu de vedere, este mai puțin importantă în acest moment.

Totuși, Premierul Nicolae Ciucă le-a dat asigurări celor de la PSD că vor avea funcția de prim-ministru începând din mai 2023 și că acordul prin care s-a format coaliția va fi respectat.

Deputatul PNL de Iași Alexandru Muraru declarase în vară că „a schimba un premier cu un an înainte de alegeri, în plin conflict la marginea granițelor României nu ar fi un semnal bun”, sugerând că Nicolae Ciucă va rămâne premier și după mai 2023, în ciuda acordului dintre PSD și PNL, lucru care a fost dezmințit de actualul premier.

Reprezentanții PNL au declarat că se vor ține de cuvânt în ceea ce privește rocada premierului

Reprezentanții PNL au ținut să menționeze că nu există nicio intenție a partidului de a nu se ține de cuvânt în privința cedării funcției de prim-ministru către Marcel Ciolacu, așa cum este prevăzut în protocolul Coaliției.        

Cine beneficiază de a 13-a pensie în 2023. Câți bani în plus și ce ajutoare financiare se acordă pensionarilor?

Citește și: Nicolae Ciucă, veste importantă pentru pensionari! Ce se întâmplă cu voucherele sociale în anul 2023

Liderii celor trei partide aflate la guvernare au stabilit un sistem de rotație, în care intră premierul și ministerele Finanțe, Justiție și Transporturi.  Astfel, din vara anului 2023, premierul ar urma să fie de la PSD, iar cei de la PNL vor avea ministerul Finanțelor și ministerul Transporturilor. Justiția ar urma să treacă la PSD. Conform înțelegerii dintre partidele politice aflate la putere, la schimbarea premierului se vor înlocui și membrii cabinetului, după următorul sistem de rotație:

– vicepremierul din partea PSD (în prezent, Sorin Grindeanu) va fi înlocuit de un vicepremier PNL. – ministrul Transporturilor din partea PSD va fi schimbat cu reprezentantul propus de PNL. PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. – ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul propus de PNL, în timp ce PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției. – coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi schimbat cu reprezentantul PNL. PSD va prelua, în schimb, coordonarea Cancelariei Prim-ministrului.

 


Patrick, pus la zid de Mihaela, după ce a fost desemnat favoritul publicului în Gală! „Acum, Patrick, e foarte sigur pe el, e cel mai votat” Iată cine a fost fata care i-a luat apărarea!

După ce a fost desemnat cel mai votat concurent, Patrick și-a schimbat atitudinea și unele fete l-au pus la zid! Iată ce controverse răsunătoare s-au iscat in casa fetelor si cine i-a sărit in apărare lui Patrick!

Cookies