Mare sarbatoare pentru crestini, praznuita in Calendarul Ortodox, astazi, 12 iulie! Nu uita sa le spui "La multi ani!" sarbatoritilor!

,

Astazi, crestinii ortodocsi cinstesc Icoana Maicii Domnului Prodromita dar si pe Sfanta Veronica, Sfantul Paisie Aghioritul si pe Sfintii Mucenici Proclu si Ilarie.


In articol:

Mare sarbatoare pentru crestini, praznuita in Calendarul Ortodox, astazi, 12 iulie! Icoana Maicii Domnului Prodromiţa este o icoană făcătoare de minuni „nefăcută de mână omenească”, comoara Schitului Sfântul Ioan Botezătorul - Prodromu de la Sfântul Muntele Athos.

Mare sarbatoare pentru crestini, praznuita in Calendarul Ortodox, astazi, 12 iulie!

Icoana Maicii Domnului numita "Prodromita" este una dintre icoanele facatoare de minuni, pastrate in Schitul romanesc Prodromu, in Sfantul Munte Athos. Praznuirea acestei icoane are loc in fiecare an, pe data de 12 iulie, cu priveghere de intreaga noapte. Schitul Prodromu mai pastreaza si alte icoane facatoare de minuni, printre care: icoana Sfantului Ioan Botezatorul si icoana Maicii Domnului Aparatoarea de Foc. Prodromita este una dintre icoanele nefacute de mana omeneasca, ci anume zugravite in chip minunat, prin dumnezeiasca randuire. Icoana a fost zugravita in chip minunat, in anul 1863, in Tara Romaneasca.

Troparul Icoanei Prodromita

Nascatoare de Dumnezeu pururea Fecioara, sfintei si dumnezeiestii icoanei tale cu dragoste si cu credinta inchinandu-ne, o sarutam multumind; caci prin ea celor credinciosi daruiesti cu adevarat tamaduiri sufletelor si trupurilor. Pentru aceasta graim catre tine: Slava fecioriei tale, slava milostivirii tale, slava purtarii tale de grija, ceea ce esti una binecuvantata!

Sfintii Proclu si Ilarie s-au nascut in cetatea Calipt din Asia. Ei au luat mucenicia in vremea imparatului Traian (98-117). Proclu era unchiul lui Ilarie si pentru ca a marturist ca este crestin a fost supus la multe chinuri.

Sfanta Veronica este pomenita de Biserica Ortodoxa pe 12 iulie. Sfanta Veronica este femeia pe care Mantuitorul Iisus Hristos a vindecat-o de curgerea sangelui. Mai tarziu, tot Veronica va fi aceea care va intinde Mantuitorului o mahrama, spre a-si sterge chipul indurerat, in drumul Lui spre Golgota. Potrivit traditiei crestine, chipul Mantuitorului s-a intiparit pe mahrama sfintei.

Citeste si: Rugăciune coronavirus. Patriarhul Daniel a transmis-o tuturor preoților

Veronica este un nume compus din doua cuvinte, unul de origine latina ("vera", adica "adevarat") si altul de origina greaca ("eikon", adica "icoana" sau "chip"). Prin alaturarea celor doua cuvinte se obtine un nume ce inseamna "Adevarata Icoana" sau "Adevaratul Chip". Acest nume trimite, in mod evident, la chipul Mantuitorului, imprimat pe mahrama sfintei.

Sfântul Paisie Aghioritul

În anul 2015, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a adoptat înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, începând cu anul 2016, a Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, canonizat de Patriarhia Ecumenică în luna ianuarie a anului 2015, cu ziua de pomenire la 12 iulie.

„Credem că în fiecare moment istoric există în Biserică martori vii, că până la sfârşitul zilelor lumii acesteia nu va lipsi din omenire adevărata cunoaştere a lui Dumnezeu (teognosia)”. Convingerea aceasta s-a trăit cu o deosebită emfază în ţara noastră în secolul care tocmai a trecut prin prezenţa unor oameni sfinţi care au fost aşezaţi deja în calendarul Bisericii sau recunoscuţi ca sfinţi în cunostinţa credincioşilor. Printre cei dintâi ocupă un loc deosebit Sfântul, sau mai exact, Cuviosul Paisie Aghioritul.

Cuviosul Paisie s-a născut într-o comună grecească din Capadocia, Farasa. Aceasta se află la aproape două sute de kilometri la sud de Cezareea şi, în ciuda izolării sale în adâncul Asiei Mici, a păstrat cu credincioşie „ortodoxia, conştiinţa şi limba greacă”.

Nu a fost nici fără patrie, nici cu mai multe patrii. A fost patriot şi zicea: „Patria mea este o mare familie.” Dar făcea patria sa trambulină pentru orice patrie. Desigur, în mod special, o făcea trambulină pentru patria cerească, pentru familia universală a lui Dumnezeu, în care intră omul atunci când îşi va lăsa familia sa pământească şi patria sa pământească. Işi iubea neamul şi înfiera cu duh profetic propagandele anti-greceşti care falsificau istoria si care ridică revendicări teritoriale în dauna Greciei. In acelaşi timp însă îmbrăţişa cu dragoste toate neamurile, toate popoarele. (sursa: crestinortodox.ro)

 

Citește și:

ANM a emis o noua avertizare Cod Galben de ploi torentiale, vijelii si grindina, pentru 28 de judete! Iata de cand va intra in vigoare atentionarea de vreme severa!

VIDEO Inventatorul care A TRANȘAT, pe submarinul său, o jurnalistă, A EVADAT din închisoare, după ce a fost condamnat pe viață: Unde l-au prins trupele speciale

Coronavirus Romania, 11 iulie. Numarul cazurilor noi de COVID-19 a crescut alarmant! Este cel mai ingrijorator bilant de la debutul pandemiei!

Ludovic Orban solicita controale mult mai stricte dupa inmultirea cazurilor de COVID-19! "Unele cluburi ar trebui inchise!" Iata care sunt masurile drastice luate in...

Calendar ortodox, 5 septembrie 2020. Ce mari Sfinti sunt praznuiti astazi!


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar mai putea interesa
Cookies