Calendar ortodox pentru ziua de 28 mai 2024: Este prăznuit tatăl sărmanilor, apărătorul văduvelor și izbăvitorul năpăstuiților

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 27 mai 2024, 16:00

Ce sfânt este pomenit la data de 28 mai 2024, în calendarul ortodox

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 28 mai 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul.

Sărbătoarea din data de 28 mai 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul, ce a ales încă din tinerețe să urmeze calea Domnului.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 28 mai!

Calendar ortodox 28 mai 2024

Sărbătoare 28 mai. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este sărbătorit în fiecare an pe data de 28 mai în calendarul ortodox.

Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul și-a dat seama încă din copilărie că își dorește ca restul vieții sale să fie concentrat în jurul Domnului, așa că acesta a început să trăiască în post și rugăciune. Acest stil de viață îndelungat a fost apreciat de oamenii importanți din jurul său, iar după ce a ajuns la maturitate, acesta a primit rangul de Arhiepiscop al Calcedonului.

În timp ce acesta a ocupat acest rol important, a început să își scoată în evidență calitățile pentru care a fost ales arhiepiscop, astfel acesta îi hrănea pe cei flămânzi, îi îmbrăca

pe cei ce aveau nevoie de haine și îi ajuta pe cei ce aveau nevoie de odihnă și ajutor. În Sinaxar acesta este cunoscut ca „tată al sărmanilor, apărător al văduvelor și izbăvitor al celor năpăstuiți". 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”

Citește și: Ce se spune în tradiția populară despre anii bisecți: Nu este bine să te căsătorești, nici să îți schimbi locul de muncă

Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul a trăit în perioada în care la conducerea cetății se afla împăratul Leon Armeanul, iar atunci când acesta a început o prigoană împotriva icoanelor, Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul a susținut credința.

Acesta a fost motivul pentru care Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul a fost trimis în temniță și chinuit timp de mai mulți ani, potrivit crestinortodox.ro.

Sărbătoare 28 mai

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul, sărbătorit pe 28 mai în calendarul creștin

Luminându-te cu vărsarea luminii celei dumnezeiești, luminezi pe cei ce cu credință săvârșesc adormirea ta cea purtătoare de lumină.


Prin lucrările cele arătătoare de lumină te-ai arătat plin de lumină, luminând pe cei ce sunt în noaptea celor cumplite și i-ai îndreptat cu duhul către lumina cea cerească, Sfințite Părinte Nichita.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.


Primind în locul ostenelilor și durerilor tale de la Dumnezeu răsplătire cu darul minunilor, luminezi pururea pe cei ce se apropie de sicriul tău cel sfințit, fericite.

Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Cu voia Tatălui mai presus de fire de la dumnezeiescul Duh ai zămislit pe Fiul lui Dumnezeu și cu trup L-ai născut, pe Cel din Tatăl fără mamă, iar pentru noi din tine fără tată.

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!