Calendar ortodox pentru ziua de 27 mai 2025: Sfântul pomenit azi îi ocrotește pe călători, dar și ce cei bolnavi! Rugăciunea puternică pe care o rostim azi

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 26 mai 2025, 16:00

Sfântul Ioan Rusul

Sursa: Shutterstock

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 27 mai 2025, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Rusul.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 27 mai 2025! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Ioan Rusul.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 27 mai!

Calendar ortodox 27 mai 2025

Sărbătoare 27 mai. Sfântul Ioan Rusul este sărbătorit în fiecare an pe data de 27 mai în calendarul ortodox.

Sfântul Ioan Rusul s-a născut în Mica Rusie, în jurul anului 1690. Acesta a făcut parte dintr-o familie credincioasă, fiind astfel învățat de la o vârstă fragedă toate tainele Domnului. Atunci când a ajuns la vârsta maturității, Sfântul Ioan Rusul a fost chemat în armată, acolo unde a fost soldat în armata lui Petru I. Acesta a luptat în războiul ruso-turc. 

În timpul acestui război, Sfântul Ioan Rusul a fost capturat de tătari și predat comandantului cavaleriei turcești.

Comandantul i-a trimis pe prizonieri în Asia Mică, acolo unde au încercat să-i facă să renunțe la credința lor creștină pentru a deveni musulmani. Cu toate acestea, amenințările și torturile nu au funcționat pentru Sfântul Ioan Rusul care și-a păstrat devotamentul față de Dumnezeu.

În timpul torturii, Sfântul Ioan Rusul a rostit: „Nu mă vei putea întoarce de la credința mea prin amenințări sau cu promisiuni de bunătăți și bogății.

Am să mă supun ordinelor tale de bunăvoie dacă mă lași să-mi urmez liber credința. Mai degrabă îți dau capul meu decât să-mi schimb credința. M-am născut creștin și am să mor creștin.”

Deși s-a înfuriat, stăpânul acestui Sfânt a decis să nu-l mai forțeze să renunțe la credința lui. Sfântul Ioan Rusul a trebuit să aibă grijă de grajd și de animale, fiind nevoit să doarmă lângă acestea.

Chiar dacă era dificil, Sfântul Ioan Rusul nu a renunțat la credința sa. La finalul vieții sale, Sfântul Ioan Rusul s-a îmbolnăvit, simțind că i se apropie sfârșitul. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Pensionarii urmează să se bucure de bani în plus la pensie, odată cu venirea lunii iulie! Cine se va bucura de 700 de lei

Sfântul Ioan Rusul a chemat preotul ca să-l împărtășească, ascunzându-l într-un măr de frica musulmanului. La data de 27 mai 2025, Sfântul Ioan Rusul a trecut la cele veșnice, potrivit crestinortodox.ro.

Sărbătoare 27 mai

Canon de rugăciune către Sfântul Ioan Rusul, sărbătorit pe 27 mai în calendarul creștin

O, Sfinte Ioane, întru tot lăudate și de minuni făcătorule, primește această umilă rugăciune de la noi, nevrednicii tăi robi, căci către tine ca la un grabnic folositor alergăm noi, chemându-te cu evlavie: vino, Sfinte, și vezi rănile și durerile

noastre. Ia aminte la suspinele noastre, că știm, Sfinte al lui Dumnezeu că deși ai pătimit greu pentru dragostea lui Hristos, dar prin viețuirea ta ai aflat dar de la Dumnezeu, fiindcă ne-am încredințat că și după mutarea ta la viața cea veșnică cine a năzuit la ajutorul tău și ți s-a rugat cu credință nu a rămas neajutat. Că cine te-a chemat și tu l-ai trecut cu vederea? Sau cine s-a rugat ție și nu l-ai auzit?

Citește și: Părintele Necula e în doliu. Cea mai dragă ființă din viața lui a murit. Anunțul a fost făcut de Mihai Morar

Minunile și ajutorul tău, Sfinte, ne-au făcut și pe noi, păcătoșii, să alergăm la ajutorul tău. Am auzit de minunea pe care ai făcut-o trimițând prin rugăciune o farfurie de mâncare din Procopie până la Mecca. Am aflat de vindecările tale minunate, de mulțimea de bolnavi care au aflat izbăvire din suferințele lor. Credem că Dumnezeu te-a proslăvit prin minuni fără de număr. Oare pe noi ne vei lăsa fără ajutor? Să nu fim noi lepădați de la dragostea ta, Sfinte, chiar dacă viețile noastre sunt pline de fărădelegi.

Aducându-ne aminte de mijlocirile tale binecuvântate, credem că tu același ești, Sfinte, astăzi ca și atunci, și că nimeni din cei ce se roagă ție nu rămâne fără ajutor. Pentru aceea și noi, fiind scârbiți și în pagube, alergăm la tine cu credință și lacrimi, îngenunchind, și ne rugăm ție, Sfinte Ioane, să te rogi pentru noi lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Celui Ce n-a trecut cu vederea rugăciunea ta cea jertfelnică, ci te-a ascultat și te-a întărit și te-a primit în cereștile locașuri. Roagă-L să depărteze de la noi dreapta Sa mânie, să apere orașele, satele și toată țara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năpraznice, de cutremur, de boli și răni aducătoare de moarte, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri și de războiul cel dintre noi.

Mijlocește, Sfinte Ioane, păstorilor noștri râvna fierbinte către Dumnezeu, purtare de grijă pentru mântuirea sufletească a păstoriților, înțelepciune în purtare și învățătură, cucernicie și tărie în ispite; tuturor cârmuitorilor purtare de grijă față de supuși, iar supușilor îndeplinirea cu sârguință a tuturor îndatoririlor lor, ca astfel, în pace și cu cucernicie, să petrecem veacul acesta, să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl Cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!