Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2025: Este pomenit „cel din Muntele Minunat”! Rugăciune puternică pentru sănătate și vindecare de boli

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 23 mai 2025, 16:00

Sfântul Cuvios Simeon

Sursa: Shutterstock

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 24 mai 2025, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Simeon.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 24 mai 2025! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Cuvios Simeon.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 24 mai!

Calendar ortodox 24 mai 2025

Sărbătoare 24 mai. Sfântul Cuvios Simeon este sărbătorit în fiecare an pe data de 24 mai în calendarul ortodox.

Sfântul Cuvios Simeon s-a născut în Antiohia Siriei, în jurul anului 522. La vârsta de doar șase ani, Sfântul Cuvios Simeon ajunge în pustie, la părintele Ioan. Cât timp a fost în grija acestui părinte, Sfântul Cuvios Simeon a trăit o viață aspră, în care a ținut post și s-a rugat neîncetat, fiind devotat credinței sale, dar și lui Dumnezeu.

Când a ajuns la maturitate, Sfântul Cuvios Simeon a petrecut multi ani pe stâlp, rugându-se la Dumnezeu și rostind psalmi.

După această perioadă, Sfântul Cuvios Simeon a fost îndreptat de Dumnezeu spre o viață sfântă într-un munte. Muntele în care a fost călăuzit să-și continue viața se numea Minunat, denumire dată chiar de însuși Domnul. 

Datorită denumirii muntelui în care se afla, Sfântul Cuvios Simeon a fost denumit și „cel din Muntele Minunat”. Oamenii din întreaga cetate venea la acesta pentru a se vindeca de boli, dar și pentru a primi liniște.

Acesta îmblânzea fiarele sălbatice și era apreciat pentru iubirea pe care o avea pentru Dumnezeu. Uneori, Sfântul Cuvios Simeon petrecea fără somn și câte treizeci de zile, în timp ce în alte zile reușească să trăiască și mai multe zile fără să mănânce. 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Ce trebuie să știe pensionarele. Anunțul lui Nicușor Dan cu privire la pensii

Acesta mânca doar atunci când îngerii îi ofereau hrană cerească. Sfântul Cuvios Simeon a trecut la cele veșnice la vârsta de 75 de ani, potrivit crestinortodox.ro.

Sărbătoare 24 mai

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Simeon, sărbătorit pe 24 mai în calendarul creștin

Stăpâne Doamne, Iisuse Hristoase, Cuvântul lui Dumnezeu, Cel fără de moarte, Ziditorul și Ocârmuitorul întregii făpturi, Fiule, Unule-Născut, care ai strălucit fără de ani din Tatăl și Același, neschimbat și neamestecat, precum știi, Te-ai întrupat din Preasfânta Fecioară Maria, ca să izbăvești din robia vrăjmașului

pe cei pe care i-ai zidit, Cel ce nu Te-ai despărțit de Tatăl și ai petrecut împreună cu noi, netrebnicii, lumina nepătimirii, stricătorul întunericului necunoștinței, strălucirea celor treze, bucuria ortodocșilor, dulceața îngerilor și a sufletelor, Cel ce ești frumusețea și dulceața fără de săturare, Cel ce ești poftit și dorit, bogăția cea covârșitoare a minții celei curate, care Te caută pe Tine, Cel din fire preabun, preaîndurat și preamilostiv, alungă de la mine, ticălosul, gândurile celor ce mă supără pe mine.

Că Tu, cunoscătorule de inimi, Cel ce vezi cele ascunse ale mele, știi că sunt fără voia mea. Iartă-mi-le, Stăpâne al tuturor, și să nu-mi fie obișnuință spre păcat, ci, milostiv făcându-Te mie, trimite din scaunul cel sfânt al slavei Tale darul Tău, care să acopere neputința mea, a robului Tău celui netrebnic. Înțelepțește-mă și voi învăța poruncile Tale, ca să fiu viu. Vindecă rănile sufletului meu și luminează ochii cugetului meu, ca să înțeleg totdeauna iconomia care s-a făcut pentru mine. Și ce voi zice Ție, mai-înainte Cunoscătorule, Cel ce încerci inimile și rărunchii oamenilor? Tu știi că inima mea însetează de Tine ca un pământ uscat, deci, Stăpâne Preabune, trimite-mi darul Tău ca să sature foamea și să adape setea mea. Că după Tine doresc și însetez, Lumina adevărului și Dătătorul mântuirii.

Citește și: Calendar ortodox mai 2025: Pe ce dată pică Înălțarea Domnului în acest an

Pică, Doamne, o picătură a milei Tale, ca să se aprindă ca o văpaie inima mea și să mistuiască mărăcinii și ciulinii din ea, gândurile cele rele. Iar mintea mea ca o roabă să se facă, dorind și căutându-te numai pe Tine, Mântuitorul lumii. Izbăvește-mă, Doamne, de toți vrăjmașii cei nevăzuți care vânează sufletul meu și-mi dăruiește ca cealaltă vreme a vieții mele să o petrec în curăție și răbdare, bineplăcând Ție. Și după mulțimea îndurărilor Tale, dăruiește-mi iertare greșelilor mele celor din fiecare zi.

Așa, Stăpâne Preabune, ascultă rugăciunea mea și-mi dăruiește cererile inimii mele, ca să mă fac biserică a darului Tău. Și locuind el în mine, să-mi strângă cugetul meu ca un frâu, ca nu cumva rătăcind, să greșesc Ție și să nu fiu scos afară din lumina Ta. Că Ție Se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă, mulțumire și închinăciune înălțăm, împreună Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.