Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 12 august 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îi pomenesc pe Sfinții Mucenici Anichit și Fotie.
Rugăciunea ajutătoare pe care este bine să o rostești pe 12 august!
Calendar ortodox 12 august 2024
Sărbătoare 12 august. Sfinții Mucenici Anichit și Fotie sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 12 august în calendarul ortodox.
Sfinții Mucenici Anichit și Fotie au trăit în perioada în care la conducere se afla împăratul Dioclețian, ceea ce era tot mai dificil pentru creștini, deoarece acesta dorea ca fiecare locuitor să se închine zeilor păgâni. Sfântul Mucenic Anichit era creștin fiind unul dintre demnitarii cetății Nicomidia, iar Fotie era nepotul său.
În acea perioadă, împăratul Dioclețian îi chinuia pe creștini, iar Sfântul Anichit a mers în fața împăratului pentru a își mărturisi credința sa în Domnul Iisus Hristos.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți
Cu toate acestea, Dumnezeu l-a protejat pe sfânt în fața fiarelor sălbatice, deoarece acestea nu s-au atins de el, iar deși limba lui era tăiată, sfântul putea să grăiască în continuare, astfel a rostit: „O, idolatrele, iată ești acoperit de rușine! Iată, de nimic sunt zeii tai!". Acesta a fost momentul în care împăratul Dioclețian a poruncit să fie decapitat, însă călăul a ajuns să moară după ce s-a lovit neintenționat.
Sfântul Mucenic Fotie a încercat să îl salveze pe unchiul său și să discute cu împăratul, însă Dioclețian a decis ca cei doi să fie arși de vii, primind astfel cununa muceniciei, potrivit pravila.ro.
Sărbătoare 12 august
Canon de rugăciune către Sfinții Mucenici Anichit și Fotie, sărbătoriți pe 12 august în calendarul creștin
Răbdând durerile trupului, prealăudaților, cu preaputernica credință a cugetului, cu bucurie v-ați mutat la viața cea fără de durere, rugându-vă pururea pentru noi.
Cu Dumnezeieștile arme ale credinței îngrădindu-te, Sfinte Anichit, vitejește ai mers spre împletirea vrăjmașilor celor fără de trup; și cu puterea cea Dumnezeiască, ai prăpădit taberele acestora.
Luminându-te de Dumnezeiască înțelegere, ai rușinat bârfirea ritorilor și mintea cea neiscusită a elinilor; și pe tine cu totul te-ai dat spre pătimire, Mărite Mucenice Anichit.
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.
Fecioară și mai înainte de naștere și după naștere cu adevărat te-ai arătat, Preacurată. Căci, mai presus de cuvânt, ai născut pe Dumnezeu, Cel Ce a încununat pe sfinții mucenici care au pătimit.