Calendar ortodox 6 august 2020: sarbatoare mare astazi pentru crestini! Iata cele mai importante traditii care trebuie respectate de toti credinciosii!

,

Sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului este numita in popor si Obrejenia, care semnifica o schimbare, o transformare.


In articol:

Calendar ortodox 6 august 2020: sarbatoare mare MAINE pentru crestini! Schimbarea la Fata a Domnului este praznuita pe 6 august. Este momentul in care Hristos S-a schimbat la fata inaintea ucenicilor: "Si pe cand Se ruga, infatisarea fetei Sale a devenit alta si imbracamintea Lui alba stralucind. Si iata, doi barbati vorbeau cu El, care erau Moise si Ilie” (Luca 9, 29-30). Asfel, ucenicii au primit har sa vada lumina dumnezeiasca. Sfantul Ioan Gura de Aur marturiseste ca vederea slavei lui Dumnezeu o va avea fiecare om la sfarsitul lumii, cand Domnul va veni intru slava sa judece viii si mortii.

Calendar ortodox 6 august 2020: sarbatoare mare MAINE pentru crestini! Schimbarea la Fata a Domnului

Hristos este cel care deschide ochii Apostolilor ca acestia sa poata vedea lumina dumnezeiasca. Lumina cea vesnica S-a aratat pe chipul lui Hristos, descoperindu-L asa cum era in realitate, dar nu putea fi sesizata de ochii trupesti ai omului cazut in pacat. Sfantul Ioan Damaschinul invata ca "Hristos S-a schimbat la Fata nu asumand ceea ce nu era, ci aratandu-le Apostolilor Sai ceea ce era, deschizandu-le ochii si, din orbi cum erau, facandu-i vazatori".
Minunea Schimbarii la Fata ne descopera ca firea zidita poate fi preschimbata, fiind capabila sa se imbrace in lumina. Mentionam ca in trecut, dupa ce o persoana termina ucenicia in scoala de pictura, trebuia sa zugraveasca icoana Schimbarii la Fata, icoana care reda o lume transfigurata pe care numai o o vedere luminata de harul lui Dumnezeu o poate realiza. Evenimentul de pe Tabor ne descopera scopul Intruparii Fiului lui Dumnezeu: indumnezeirea omului. Firea omeneasca intunecata prin Adam, in rai, se lumineaza acum prin lumina lui Hristos.

Anul acesta, creştinii ortodocşi şi catolici cinstesc marea sărbătoare a Schimbării la Faţă a Domnului într-o zi de joi. Ziua de 6 august aminteşte minunea pe care Iisus a făcut-o asupra lui însuși.

Ziua de 6 august prevestește începutul toamnei, zi socotită hotar pentru vară. De la această dată, vremea începe să se schimbe și să se răcească. Schimbarea la Față a Mântuitorului aduce și o serie de obiceiuri și superstiții.

Traditii si obiceiuri de Schimbarea la Fata a Domnului respectate de credinciosi

Pentru că sărbătoarea are loc în timpul postului Sfintei Marii, în ziua Schimbării la Faţă se face dezlegare la peşte. Este una dintre acele zile când cerurile se deschid, iar cei aleși de Dumnezeu pot vedea Porțile Raiului.
Cei care nu țin această sărbătoare, cine spală haine, se scaldă sau doarme afară, va fi năpădit de păduchi și ploșnițe, se va usca și se va îngălbeni precum florile. Femeile însărcinate, dacă vor ține această zi, vor avea o naștere ușoară, iar copiii vor fi sănătoși.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox august 2020. Sărbători religioase, sfinţi și posturi

Este bine ca până la această dată, țăranii să termine de cosit și de adunat fânul. O veche superstiție spune că nu e bine să te mai scalzi în apele repezi de munte, că apele se răcesc, iar cerbii vin să le spurce și crește riscul îmbolnăvirilor.
Odată cu Schimbarea la Față a Domnului, toamna începe să-și intre, treptat, treptat, în drepturi. Iarba nu mai crește, păsările se pregătesc să plece spre țările calde, insectele se pregătesc să intre în pământ, iar frunzele copacilor încep să ruginească.
De Schimbarea la Fata a Domnului se culeg si ultimele plante de leac: "Parul Maicii Domnului", "Palma Maicii Domnului", "Rugul santamaresc", busuiocul etc. (crestinortodox.ro)

 

Citește și:

Horoscop 6 august. Șansă unică pentru nativii acestei zodii. Trebuie să profite de ea!

Ce se intâmplă cu bolnavii de coronavirus la o lună de la externarea din spital? Femeile sunt cele mai afectate

Bianca de la Puterea dragostei, o noua interventie estetica! Iata la ce procedura inovativa a recurs tanara si cum a fost surprinsa la clinica!

Calendar ortodox, 5 septembrie 2020. Ce mari Sfinti sunt praznuiti astazi!

Calendar ortodox, 27 august 2020. Ce mare Sfant este praznuit astazi!


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar mai putea interesa
Cookies