Calendar ortodox 30 ianuarie 2021. Sunt praznuiti Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur! Ce nu ai voie sa faci astazi

,
calendar crestin 30 ianuarie 2021
Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul şi Ioan Gură de Aur.

În fiecare an, în ziua de 30 ianuarie, credincioşii sărbătoresc Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul şi Ioan Gură de Aur.


In articol:

Biserica ortodoxa ii praznuieste pe cei Trei Sfinti Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul şi Ioan Gură de Aur, in fiecare an pe data de 30 ianuarie. Acestia au trăit la sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea si fiecare dintre ei a avut o contribuţie esenţială la teologia creştină.

Cei Trei Sfinti Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul (sau Teologul) şi Ioan Gură de Aur sunt considerați de biserica ortodoxa că fiind cei mai mari învățători din istoria creștinismului si sunt sărbătoriți cu mare fast în lăcașurile creștine din întreaga lume, pe data de 30 ianuarie. Odată cu darul predicarii Sfintelor Scripturi, cei trei mari Sfinti Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur au urcat și înalta treaptă a arhieriei și a credinței creștine. De atunci, învățătura lor ortodoxă se păstrează până în zilele noastre, așa cum a fost realizata de ei.

calendar ortodox 30 ianuarie 2021
Calendar ortodox 30 ianuarie 2021: Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul şi Ioan Gură de Aur

Se spune ca cei Trei Sfinti Ierarhi i-au aparut in vis unui episcop si i-au cerut să fie prăznuiți împreună. În secolul al XI-lea, la Constantinopol a început disputa referitoare la faima celor Trei Ierarhi. Pentru prima dată, creștinii și-au pus întrebarea: ”Care este cel mai mare dintre cei Trei ierahi?” Disputele au continuat ani în șir până când ierarhii i-au apărut pe rând, în vis, episcopului Euhaitelor, Sfântul Ioan Mauropous.

Ulterior, in anul 1084, același episcop i-a visat pe cei trei ierarhi împreună. Trei Sfinti Ierarhi l-au rugat să le orânduiască o singura zi de prăznuire pentru că, atât timp cât au fost în viață au urmărit același scop: să-i reconcilieze pe oameni și să aducă în lume pacea și unirea.

“După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nici o vrajbă nu este intre noi.

Fiecare dintre noi, la timpul său, îndemnați de Duhul Sfânț, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, așa am învățat. Nu este intre noi unul întâi și altul al doilea. De chemi pe unul vin și ceilalți doi. Drept aceea, sculându-te, poruncește celor ce se învrăjbesc, să nu se mai certe pentru noi. Că nevoință noastră, cât am fost în viață și după moarte, a fost să împacăm pe oameni și să aducem în lume pace și unire.
Împreunează-ne, dar făcându-ne praznic la câte trei într-o singură zi și înștiințează cu aceasta pe creștini că noi, în fața lui Dumnezeu, una suntem.”
, i-au spus cei Trei Sfinti Ierarhi episcopului.


Ce nu este bine să faci pe 30 ianuarie, cand sunt praznuiti Sfintii Trei Ierarhi

Praznuirea celor Trei Sfinti Ierarhi este o sărbătoare dedicată impacarii. Traditia crestina sustine ca acum se reconciliaza rudele după indelungate certuri.

Si astfel, linistea si pacea se coboara peste casele lor.

Praznicul Sfintilor Trei Ierarhi trebuie respectat cu sfinţenie. Sunt interzise treburile casnice: nu se spăla rufe şi nu se mătura în gospodărie pentru a evită pericolul de înec, de întâmplări violenţe şi de infirmitate. Credința populară spune că cine muncește în această zi poate să orbească. 

În ziua sărbătorii nu se dau lucruri cu imprumut din casă. Potrivit traditiei, în ziua praznicului nu este bine să împrumutăm lucruri din casă pentru a proteja căminul de orice posibila pagubă.

De asemenea, in multe zone din ţara se împart ofrande pentru morţii neîmpărtăşiţi. Gospodinele fac colivă, merg la biserică s-o sfinţească şi apoi împart ofrande cu colivă, cu fructe şi peşte la trei bărbaţi, în memoria rudelor decedate în familie.

Totodata, mamele se roagă pentru norocul fetelor de măritat. În ziua praznicului, fiecare mamă care are o faţă de măritat respectă sărbătoarea: nu prestează munci gospodăreşti şi se roagă la biserică pentru norocul fiicei sale.

Sfântul Grigorie Teologul este protectorul văduvelor. Astfel, se spune ca văduvele care au probleme financiare, de sănătate sau sunt înconjurate de duşmani, trebuie să se roage şi să ceară ajutor Sfântului Grigorie. Iar pe de alta parte, se spune ca gospodina care nu respectă sărbătoarea, spăla rufe şi aruncă laţuri în curtea casei, după ce a împărţit ofrande pentru morţi, rămâne văduvă.

Un praznic de iertare pentru păcatul avortului. În ziua praznicului, femeile care au păcătuit făcând un avort, trebuie să respecte sărbătoarea. Este bine să facă pomeniri şi să împartă ofrande; prin acest ritual ele pot fi iertate pentru marele lor păcat.

Se fac pelerinaje în lăcaşuri de hram. În ziua de prăznuire a celor Trei Ierarhi sunt benefice pelerinajele în lăcaşurile de cult, care poartă hramul Celor Trei Sfinţi. Tot în această zi, este bine să fie ajutaţi copiii săraci.

Citeste si: CALENDAR ORTODOX ianuarie! Sarbatoare mare pe 29 ianuarie, ce Sfânt se sărbătoreşte astăzi

Citeste si: Calendar ortodox ianuarie 2020. Sarbatorile din prima luna a anului

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

CALENDAR ORTODOX 2021: Sarbatoare 21 ianuarie, ce Sfânt se sărbătoreşte astăzi

Ioana Ene Dogioiu, despre 'ciocnirea' Cîţu-Voiculescu: 'Încă n-am văzut ca un ministru să ţină declaraţii concomitent cu premierul'

Clasament Survivor România 2021. Cine se află pe primul loc în top după plecarea Anei Porgras. Răsturnare totală de situație

Calendar ortodox ianuarie 2020. Sarbatorile din prima luna a anului

Calendar ortodox. Cea mai puternica rugaciune catre Sfantul Eftimie cel Mare, pentru mantuire si apararea de vrasmasi

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies