Calendar Ortodox 28 iulie 2023: Ce sărbătoare este azi? La mulți ani tuturor românilor care poartă acest nume sfânt

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 28 iul 2023, 08:29

Ce sărbătoare este pe 28 iulie în calendarul ortodox

Calendar ortodox 28 iulie 2023. Sărbătoare pe 28 iulie, atunci când creștinii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Irina Hrisovalantou, sfântă făcătoare de minuni.

Calendar ortodox 28 iulie 2023, data la care Biserica Ortodoxă o sărbătorește pe Sfânta Irina Hrisovalantou, cunoscută ca sfânta care a primit mere din Rai. Cu mintea scăldată în cea mai profundă rugăciune, Sf Irina a primit de la Dumnezeu darul vederii înainte ajutându-i încă din timpul vieții pe cei care o căutau, împovărați de încercările vieții, scrie pravila.ro.

La mulți ani tuturor românilor care poartă numele Sfintei Irina.

Conform calendarului ortodox, aceștia își pot serba ziua de nume în date de 5 mai când este prăznuită Sfânta Mare Muceniță Irina sau pe 28 iulie când este pomenit Sfânta Irina Hrisovalantou.

Calendar ortodox 28 iulie 2023

Sărbătoare 28 iulie. Sfânta Irina Hrisovalantou, cunoscută ca sfânta care a primit mere din Rai, este sărbătorită în fiecare an la data de 28 iulie în calendarul ortodox. 

Sfânta Irina din Hrisovalant s-a născut în secolul al IX-lea, într-o familie bogată din Capadocia. Ea a fost aleasa drept soție pentru viitorul împărat bizantin Teofil, fiul Sfinte Împărătese Teodora. Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, Sfânta a ajuns stareță în Mânăstirea Hrisovalant, din Constantinopol, unde a slujit pana la sfârșit. 

Pentru nevoințele sale, sfânta a primit de la Dumnezeu darul înainte-vederii, astfel că ea știa dinainte ce nevoi și ce așteptări aveau maicile. Cu

ajutorul acestui dar, ea a dat mereu călugărițelor sfatul potrivit. Sfânta Irina nu s-a folosit niciodată de darul înainte-cunoașterii pentru a-i rușina pe alții, ci doar pentru a corecta neajunsurile lor, folosind alte daruri spirituale pe care aceștia le aveau. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: Calendar Ortodox August 2023: Postul Sfintei Marii. Sărbători cu cruce roșie și zile de post în luna lui Gustar

Sărbătoare 28 iulie

Rugăciune către Sfânta Irina Hrisovalantou, sărbătorită pe 28 iulie în calendarul creștin 

„O, Sfântă Cuvioasă Irina, comoara cea tainică a monahiilor celor ce lucrează pământul inimii spre a afla comoara rugăciunii curate, nu ne trece cu vederea pe noi, cei neputincioşi, care suntem străini de orice rugăciune. Vezi, Sfântă Irina, năvala cea neîncetată a patimilor care tulbură liniştea inimii noastre, vezi asuprirea gândurilor rele care ne strică pacea minţii, dar vezi şi umilinţa ce ne-a cuprins pentru mulţimea păcatelor cu care am mâniat îndelunga răbdare a lui Dumnezeu.

Cuget viteaz având, nu te-ai lăsat purtată de slăbiciunea firii femeieşti, ci cu toată osârdia ai lucrat faptele smereniei spre a te învrednici a bea din paharul slavei dumnezeieşti în Împărăţia Mirelui Preaiubit.

Făcutu-te-ai slujitoare tuturor, ca Hristos să te elibereze de sub robia patimilor şi iubind vieţuirea Sfântului Arsenie cel Mare, spre nevoinţa rugăciunii ai alergat ca un cerb la izvoarele apelor, descoperind în inima ta pe Hristos, Izvorul veşnic al vieţii.

Pe Acesta roagă-L, preafericită, cu picăturile rugăciunilor tale să curăţească toată întinăciunea minţii noastre şi în râurile îndurărilor Sale să spele sufletul nostru, înnoindu-ne legătura pocăinţei.De multe contemplaţii duhovniceşti s-a bucurat inima ta, dar noi, nepunând nici început pe cărarea rugăciunii, numai îţi cerem să dobândeşti de la Hristos pentru noi darul vederii păcatelor noastre şi putere de a ne îndrepta viaţa după voia dumnezeiască. Dă-ne nouă ca toate gândurile noastre neputincioase să caute spre Soarele Hristos, Cel Ce cu razele darurilor Sale slobozeşte pe toţi din întunericul neştiinţei.

Citește și: Ce nu e bine să faci pe 27 iulie, de ziua Sf Pantelimon 2023? E semn de mare ghinion

Pe monahii şi monahiile ce se ostenesc spre a-şi agonisi comoara mântuirii îi întăreşte prin rugăciunile tale, ca toată dorirea lor să şi-o mute spre cele cereşti, neuitând nici porunca dragostei faţă de cei ce sunt cinstiţi cu chipul lui Hristos. Toate mănăstirile şi schiturile le îngrădeşte cu stâlpii rugăciunilor tale de năvala ispitelor vrăjmaşilor nevăzuţi, ca una ce încă din timpul vieţii ai ruşinat toate vicleniile diavolilor. Ca una ce ai putere a mijloci naştere de prunci celor neroditoare, nu uita să le pomeneşti pe acestea înaintea Părintelui luminilor, Care Ca un Milostiv Se pleacă spre suspinurile celor ce voiesc a aduce pe lume prunci prin care să se slăvească numele Domnului.

Cu suflarea miresmei rugăciunilor tale alungă de la noi toată dorirea pământească, logodindu-ne lui Hristos prin rugile tale fierbinţi ca pe nişte vase smerite şi încăpătoare tuturor gândurilor dumnezeieşti de mântuire. Cu darul tău stinge toate săgeţile ereziilor care ameninţă pacea Bisericii lui Hristos şi bisericile inimilor noastre le păzeşte de toată tulburarea ispitelor.
Ca una ce ai primit de la Domnul darul de a vesti ceasul morţii oamenilor, prin pilda vieţii tale pregăteşte-ne şi pe noi a întâmpina întru pocăinţă vremea sfârşitului nostru. Roagă-te să ni se dăruiască răspuns bun la judecata lui Hristos şi prin rugăciunile tale stăruitoare să rămânem noi neatinşi de orice chin veşnic. Amin.„

 


Momente de senzație în Casa iubirii! Sebastian l-a dat de gol pe Bogdan! Concurentul n-a avut încotro și a recunoscut că o place pe Rebecca! Iată ce reacții s-au stârnit în rândul fetelor!