Calendar ortodox 27 iulie 2020: Sarbatoare importanta pentru crestini! Iata ce mare Sfant, ocrotitor al medicilor si tamaduitor al bolnavilor este sarbatorit astazi!

,

Astazi, 27 iulie, credinciosii crestin ortodocsi îl praznuiesc pe Sfântul mare mucenic și tămăduitor, doctor fără de arginți, Pantelimon.


In articol:

Calendar ortodox 27 iulie 2020: Sarbatoare importanta pentru crestini! Sfantul Pantelimon este cinstit pe 27 iulie. Sfantul Mare Mucenic Pantelimon s-a nascut in provincia romana Nicomidia (provincie romana din Asia Mica), in timpul domniei imparatului pagan Maximian. La nastere a primit nume de pagan - Pantoleon - "cu totul leu, voinic", deoarece tatal sau, Eustoghie, era senator la curtea imparatului Maximian si se inchina zeilor. Insa, Evula, mama lui Pantoleon, era crestina. Il iubea pe Hristos in taina, din cauza faptului ca in acea vreme toti crestinii erau persecutati si ucisi. Ea trece la cele vesnice la putin timp de la nasterea fiului ei.

Calendar ortodox 27 iulie 2020: Sarbatoare importanta pentru crestini!

Pantoleon termina cu succes Scoala de Medicina la Nicomidia, fiind incredintat spre ucenicie medicului de renume Eufrosin. Datorita cunostintelor sale, imparatul Maximian l-a luat la palat ca medic particular.

Intr-o zi, il intalneste pe Sfantul Ermolae, care ii descopera ca Hristos este adevaratul medic, Cel care tamaduieste fara sa ceara bani. Din acel moment incepe sa-l viziteze tot mai des pe Sfantul Ermoale. Din relatarea vietii sale aflam ca intr-una din zile Pantoleon a intalnit pe drum un copil mort. Fusese muscat de o naparca. Cheama in ajutor numele lui Hristos si copilul se ridica din moarte. Dupa aceasta minune, primeste Botezul, elibereaza sclavii, imparte averea saracilor si incepe sa-i ingrijeasca si sa-i tamaduiasca pe cei bolnavi fara sa primeasca bani. Astfel, implinea porunca lui Iisus Hristos: "In dar ati luat, in dar sa dati".

Vestea tamaduirilor facute de Sfantul Pantelimon s-a raspandit in tot imperiul roman, mai ales ca tanarul medic a tamaduit un orb, fost dregator imparatesc si alti cativa bolnavi pe care dascalul sau Eufrosin si nici alti medici nu reusisera sa-i vindece.

Medicii din Nicomidia devenisera invidiosi pe succesul lui si i-au comunicat imparatului ca este crestin. Adus in fata imparatului, Pantelimon nu a negat ca este crestin, ci dimpotriva, i-a spus acestuia ca inchinarea la zei este mincinoasa. Din acest motiv, este supus la mai multe torturi, dar prin minune, se vindeca de fiecare data. In cele din urma a fost decapitat. Pe cand isi spunea ultima rugaciune, s-a auzit un glas de sus: "Slujitor credincios, dorinta ta va fi acum implinita, portile cerului iti sunt deschise, cununa ta e pregatita. Vei fi de acum inainte adapost deznadajduitilor, ajutor celor incercati, doctor bolnavilor. De aceea, numele tau nu va mai fi Pantoleon, ci Pantelimon", aceasta insemnand "prea milostiv". Cand i-a fost taiat capul, nu a curs sange, ci lapte, iar maslinul de care a fost legat Sfantul Pantelimon s-a umplut tot de roade.

Citeste si: Rugăciune coronavirus. Patriarhul Daniel a transmis-o tuturor preoților

Citeste si: Sfantul Ilie. Ce nu ai voie sa faci! Traditii si obiceiuri de Sf. Ilie

Citeste si: Profetia despre pandemia cu coronavirus, scrisa cu lux de amanunte de un medium, in urma cu 12 ani. Ce ne asteapta

Sfantul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor si tamaduitor al bolnavilor, si din acest motiv multe asezaminte si spitale ii poarta numele. Sfantul Pantelimon este un izvor nesecat de leacuri, vindecand diverse boli. Sfantul Pantelimon este invocat in Taina Sfantului Maslu, la sfintirea apei si in rugaciunile pentru cei bolnavi.

Parti din sfintele moaste ale marelui martir Pantelimon au fost impartite in toata lumea. Capul sau este acum in Manastirea ruseasca Sfantul Pantelimon din Sfantul Munte Athos.

Cum putem sa ne asemanam Sfantului Pantelimon?

La aceasta intrebare, Parintele Teofil Paraian raspunde: "Nu suntem doctori, nu suntem tamaduitori, dar mangaietori putem fi, alinatori de suferinta cu putere omeneasca, asta o putem face si noi. Si daca facem cele la masurile noastre, face si Dumnezeu prin noi ceea ce nu putem face noi numai prin puterea noastra. Si atunci, iata ca suntem si noi pe calea Sfantului Mare Mucenic Pantelimon..." (sursa: crestinortodox.ro)

 

Citește și:

Azize, in pericol de moarte! Spitalul in care lucreaza este asediat de armata greaca! Afla cum va incerca Cevdet sa isi salveze sotia si ce se va intampla, ASTAZI, intr-un nou...

Vaticanul SE ÎNCHIDE publicului de Crăciun: Slujbele oficiate de papa Francisc se vor face fără credincioși și vor fi transmise online

Virgil Musta, apel la romanii care se distreaza: "Exista la ora actuala doua Romanii"

Carantina Arges: lista completa a localitatilor care pot intra in carantina de astazi

Calendar ortodox, 5 septembrie 2020. Ce mari Sfinti sunt praznuiti astazi!


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar mai putea interesa
Cookies