Calendar ortodox 24 februarie. Este cruce neagră astăzi. Un mare sfânt este sărbătorit din nou

,

Pe 24 februarie este cruce neagră în calendarul ortodox. Astăzi este o sărbătoare legată de un sfânt care a mai fost prăznuit o dată anul acesta.


In articol:

Ziua de 24 februarie este trecută cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox. Astăzi se prăznuiește Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. 

24 februarie, o nouă zi închinată Sfântului Ioan

În fiecare an, pe data de 24 februarie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Nu toată lumea știe însă exact ce înseamnă, de fapt, această zi, și de ce se numește astfel. 

Chiar atunci când își sărbătorea ziua de naștere, Irod a poruncit să i se taie capul Sfântului Ioan Botezătorul, pentru a-i face pe plac Irodiadei. Prorocul se afla închis în castelul lui Irod, din Maherus. 

Supărat pe faptul că Sfântul Ioan îl certa pentru că trăia cu soția fratelui său, Irod a acceptat să-i îndeplinească cerința cumnatei sale și să-i ofere drept răsplată capul Prorocului. 

De teamă să nu învie, dacă i-ar fi îngropat tot trupul în același loc, Irod a decis să le dea ucenicilor doar corpul Sfântului Ioan, fără cap.

Irodiada i-a îngropat capul Prorocului chiar în curtea sa, în timp ce trupul acestuia a fost îngropat în Sevastia. 

Femeia dregătorului lui Irod, Sfânta Ioana, i-a luat însă capului Prorocului și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut. Aceasta este, de fapt, Întâia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul. 

A doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul

După ce Sfânta Ioana i-a îngropat capul Prorocului, un monah a decis să-și construiască o chilie chiar în locul acela, neștiind ce se află acolo. 

Omul fusese foarte bogat, dar datorită credinței sale în Iisus Hristos, a decis să se lepede de toate avuțiile și să-și dedice viața Domnului. Ca monah, și-a luat numele de Inochenție. 

În momentul în care a început să sape, pentru a-și construi chilia, a descoperit vasul de lut în care era îngropat capul Sfântului Ioan. Printr-o minune, monahul a aflat al cui era Sfântul Cap și a decis să-l îngroape la loc. 

Acolo a rămas îngropat, până când Sfântul Cap a ajuns la Emesa, în Siria. Se întâmpla în timpul domniei Sfinților Împărați Constantin și Elena. Doi monahi au dus capul Prorocului la un olar, iar în anul 453, episcopul Uranie al Emesei a pus Sfântul Cap chiar în biserica din cetate. 

Aceasta este considerată a doua aflare a cinstitului cap al Sfântului Ioan Botezătorul.

În anul 860, în timpul domniei împăratului Mihail, Sfântul Ignație a adus capul Prorocului în Constantinopol, după ce acesta fusese îngropat inițial la Comane. 

O parte din Sfântul Cap se află însă astăzi în Franța, într-o biserică din Amiens. A ajuns acolo în 1204, în timpul cruciadelor.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Situatie neasteptata in consiliul de eliminare, la Survivor Romania 2021! Favoritii publicului au nominalizat! Cine sunt concurentii aflati in pericol de eliminare?

Accident GRAV cu 4 mașini pe Autostrada A1! Traficul se desfăşoară dirijat

Clasament Survivor România 2021. Cine se află pe primul loc în top după plecarea Anei Porgras. Răsturnare totală de situație

Faimosii, distractie si clipe de neuitat la show-ul unic de dans de care au avut parte dupa castigarea jocului de recompensa!

Starlin si Maria, singuri in jungla! Ce i-a spus Razboinicul noii sale colege! "Ea a venit cam repede cu anumite lucruri..."

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies