Calendar ortodox 24 februarie. Este cruce neagră astăzi. Un mare sfânt este sărbătorit din nou

,

Pe 24 februarie este cruce neagră în calendarul ortodox. Astăzi este o sărbătoare legată de un sfânt care a mai fost prăznuit o dată anul acesta.


In articol:

Ziua de 24 februarie este trecută cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox. Astăzi se prăznuiește Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. 

24 februarie, o nouă zi închinată Sfântului Ioan

În fiecare an, pe data de 24 februarie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Nu toată lumea știe însă exact ce înseamnă, de fapt, această zi, și de ce se numește astfel. 

Chiar atunci când își sărbătorea ziua de naștere, Irod a poruncit să i se taie capul Sfântului Ioan Botezătorul, pentru a-i face pe plac Irodiadei. Prorocul se afla închis în castelul lui Irod, din Maherus. 

Supărat pe faptul că Sfântul Ioan îl certa pentru că trăia cu soția fratelui său, Irod a acceptat să-i îndeplinească cerința cumnatei sale și să-i ofere drept răsplată capul Prorocului. 

De teamă să nu învie, dacă i-ar fi îngropat tot trupul în același loc, Irod a decis să le dea ucenicilor doar corpul Sfântului Ioan, fără cap.

Irodiada i-a îngropat capul Prorocului chiar în curtea sa, în timp ce trupul acestuia a fost îngropat în Sevastia. 

Femeia dregătorului lui Irod, Sfânta Ioana, i-a luat însă capului Prorocului și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut. Aceasta este, de fapt, Întâia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul. 

A doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul

După ce Sfânta Ioana i-a îngropat capul Prorocului, un monah a decis să-și construiască o chilie chiar în locul acela, neștiind ce se află acolo. 

Omul fusese foarte bogat, dar datorită credinței sale în Iisus Hristos, a decis să se lepede de toate avuțiile și să-și dedice viața Domnului. Ca monah, și-a luat numele de Inochenție. 

În momentul în care a început să sape, pentru a-și construi chilia, a descoperit vasul de lut în care era îngropat capul Sfântului Ioan. Printr-o minune, monahul a aflat al cui era Sfântul Cap și a decis să-l îngroape la loc. 

Acolo a rămas îngropat, până când Sfântul Cap a ajuns la Emesa, în Siria. Se întâmpla în timpul domniei Sfinților Împărați Constantin și Elena. Doi monahi au dus capul Prorocului la un olar, iar în anul 453, episcopul Uranie al Emesei a pus Sfântul Cap chiar în biserica din cetate. 

Aceasta este considerată a doua aflare a cinstitului cap al Sfântului Ioan Botezătorul.

În anul 860, în timpul domniei împăratului Mihail, Sfântul Ignație a adus capul Prorocului în Constantinopol, după ce acesta fusese îngropat inițial la Comane. 

O parte din Sfântul Cap se află însă astăzi în Franța, într-o biserică din Amiens. A ajuns acolo în 1204, în timpul cruciadelor.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Sarbatoare mare, miercuri, 23 iunie 2021. Biserica ortodoxa praznuieste astazi o Sfanta importanta! Ce rugaciunea grabnic ajutatoare pot rosti credinciosii!

Vaccinul Pfizer poate provoca o boală rară de sânge (studiu din Israel)

Horoscop Cristina Demetrescu. Cum este afectată fiecare zodie în parte de Mercur Retrograd în această perioadă. Eclipsa de soare vine cu probleme mari

Semnificația viselor: ce înseamnă, de fapt, când visezi că te îneci

Valeriu Gheorghiță, liniștea dinaintea furtunii! Șeful campaniei de vaccinare a făcut noi declarații despre valul patru al pandemiei: ”Tulpina Delta are o rată crescută de atac”

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies