Calendar Ortodox 23 ianuarie 2021: Este praznuit un mare Sfant, ocrotitor al copiilor orfani!

,
calendar ortodox 23 ianuarie 2021
Calendar crestin-ortodox: Sarbatoare mare astazi, 23 ianuarie 2021.

In fiecare an pe 23 ianuarie, Biserica Ortodoxa il pranuieste pe Sfântul Mucenic Clement, ocrotitorul copiilor orfani şi al celor năpăstuiţi.


In articol:

Potrivit calendarului crestin-ortodox, pe data de 23 ianuarie, în fiecare an, creştinii cinstesc memoria şi viaţa Sfântului Cuvios Clement al Ancirei, care fost un exemplu de credință si ocrotitorul copiilor orfani şi al celor năpăstuiţi.

Tot in aceasta zi de 23 ianuarie, 2021, Biserica ortodoxa face si pomenirea : Sfantului Paulin de Nolla, Sfantului Mucenic Agatanghel, Sfintilor Parinti de la Sinodul al VI-lea Ecumenic (680-681).

Cine a fost Sfântul Clement de Ancira

Sfantul Clement s-a nascut in jurul anului 280, intr-o familie de rand, din tata pagan si din mama crestina, care a fost si cea care l-a invatat pe copil cele despre credinta crestina. Tatal necredincios a murit inca de pe cand copilul era foarte mic. Mama lui Clement a murit cativa ani mai tarziu, iar el a ramas copil cu totul orfan.
La varsta de 12 ani a intrat in manastire, iar datorita intelepciunii si modului ales de vietuire, a fost hirotonit arhiereu la 20 de ani. A fost supus la multe chinuri in vremea domniei lui Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305).

Peste doar opt ani petrecuti in manastire, cu indelungate nevointe, tanarul Clement este ales, prin randuiala lui Dumnezeu, episcop. Nevointele din chilie s-au continuat cu nevointele cele din lume, viata sfantului fiind o neincetata mucenicie. Acesta a patimit mult de la toti conducatorii lipsiti de credinta ai vremii, printre care imparatii Diocletian si Maximian, si guvernatorii Dometian, Agripin, Cumvrichiu, Dometiu, Saverdot, Maxim, Afrodisiu, Lucius si Alexandru.

Sub imparatul Diocletian a patimit cu moarte minunata sfantul Clement.

A pus imparatul in jurul sfantului multe feluri de materii amagitoare si infioratoare- de o parte argint si aur mult, scrisori imparatesti, care dadeau mucenicului mari dregatorii, haine de mult pret, toata bogatia si podoaba, iar de alta parte unelte de chinuiri- maini de fier si unghii, paturi de fier, brice ascutite, carbuni aprinsi, caldari, coifuri infocate, tepi, roate, lanturi grele si multime de unelte de chinuire fara de numar.

Sfantul Clement de Ancira a murit si a trecut la cele Sfinte dupa multe si nesfarsite chinuri.

sfantul Clement
Sfantul Clement, detalii din viata sa de mare monah.

Citeste si: Calendar ortodox 22 ianuarie 2021. Ce mare Sfant, izbavitor de necazuri este praznuit in aceasta zi!

Citeste si: Calendar creștin ortodox 2021. Sărbătorile importante și personalitățile marcante din fiecare lună


Troparul Sfantului Clement al Ancirei

"Vita de sfintenie si stalpare de chinuire, floare preasfintita, si rod de Dumnezeu dat credinciosilor, preasfintite, pururea inflorind te-ai daruit. Ci ca cela ce ai fost impreuna cu mucenicii patimitor, si cu Ierarhii impreuna pe scaun sezator, roaga-te lui Hristos Dumnezeu, sa se mantuiasca sufletele noastre."

"Cântarea 1, glasul al 6-lea. Irmos: Ca pe uscat umblând Israel.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Clement, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu Cetele cele dintru înălţime, ca un preot şi ca un mucenic preamărit, stând înaintea lui Hristos, cu dinadinsul roagă-L să dobândim strălucirea ta, noi, cei ce te lăudăm pe tine.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Clement, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Îndelungate lupte pe pământ purtând, cuvioase, te-ai învrednicit a lua cununa Împărăţiei Cerului şi viaţa cea veşnică şi nestricăcioasă.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Clement, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Izbăvit fiind cu pătimirea Celui fără de patimă, prin pătimire te-ai sârguit a alerga către Dânsul, făcându-te următor Patimilor Lui, purtătorule de Dumnezeu, înpreună locuitorule cu îngerii.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Împodobită fiind cu frumuseţea faptelor bune, Maica lui Dumnezeu Preacurată, pe Dumnezeu, Virtutea cea Adevărată, L-ai zămislit nouă, pe Cel Ce izvorăşte izvorul bunătăţilor.

sfantul Clement
Sfantul Clement este sarbatorit pe 23 ianuarie in fiecare an.


"Cântarea a 3-a. Irmos: Nu este Sfânt precum Tu.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Clement, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Făcându-te mlădiţă Viţei Celei purtătoare de viaţă, roade frumoase ai adus şi pe acestea împodobindu-le cu muceniceşti străluciri le-ai hărăzit Mântuitorului tuturor.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Clement, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Apostolului Pavel te-ai arătat următor, mergând, preafericite, în toată lumea, cu botezul cel de Dumnezeu lucrat şi sfinţind-o cu stropirea sângelui mărturisirii tale.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Nu este nimeni fără prihană ca tine, Preacurată Născătoare de Dumnezeu; că numai tu ai născut, mai presus de cuvânt, pe Cel din veac, pe Dumnezeu Cel Adevărat şi Făcătorul tuturor, pe Dumnezeu Cuvântul."

 

 

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Când au loc Rusaliile în 2021? Ce semnificaţie au şi ce tradiţii respectă românii în aceste zile

Vești EXCELENTE pentru români, în plină criză economică generată de pandemie: ce anunță patronii legat de salarii

De nerecunoscut! Cum arată Denise Rifai, fără pic de machiaj? Replica virală a unui fan: „Te rog nu-ți mai tugui buzele. Arata…”

Calendar ortodox 22 ianuarie 2021. Ce mare Sfant, izbavitor de necazuri este praznuit in aceasta zi!

Cum se ține corect postul negru. 8 recomandări ale preoților

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies