Calendar ortodox 21 februarie 2021. Sărbătoare mare pentru creştini! Incepe perioada Triodului!

,
Calendar Ortodox 21 februarie 2021
Calendar Ortodox 21 februarie 2021. Sărbătoare importanta!

Ziua de 21 februarie 2021 are mare importanta pentru crestini deoarece marcheaza intrarea in perioada Triodului.


In articol:

Conform Calendarului crestin-ortodox 2021, pe data de 21 februarie, creștinii cinstesc ziua de duminica, dar totodata praznuiesc si doi mari Sfinti Eustasie și Timotei. De asemenea ziua de astazi marcheaza inca o sarbatoare importanta pentru ortodocsi deoarece incepe perioada Triodului, insemnand perioada premergatoare Pastelui.

Sarbatoarea Sfanta a Invierii Domnului cade anul acesta pe data de 2 mai, ca intotdeauna intr-o zi de duminica.

21 februarie 2021 – Duminica vameșului și a fariseului

Potrivit Bisericii ortodoxe, pe 21 februarie, in cadrul slujbei de duminica a fost citita din Sfanta Evanghelie Pilda Vameșului și a Fariseului, care marchează perioada premergatoare Paștelui.

De astazi inainte preoții incep slujbele bisericesti din perioada Triodului, care se disting prin specificul profund duhovnicesc al conținutului liturgic, toate avand rolul de a ne pregati pentru patimile Mântuitorului Hristos, din Saptamana Mare dar mai ales pentru Învierea Sa.

calendar ortodox 21 februarie 2021
Pilda Vamesului si a Fariseului - 21 februarie 2021.

Ce este perioada Triodului

Cuvantul „triod” provine din limba greacă, de la termenul „triodion”, format din cuvintele „tria” (trei) și „odi” (odă), și inseamna cântare sau imn în trei ode (sau strofe).
In functie de momentele si faptele Mântuitorului Iisus Hristos, Anul Bisericesc este împărțit în trei mari perioade, numite după cartea principală de slujbă folosită de cântăreţii din strană în fiecare dintre aceste momente şi anume: Perioada Triodului (perioada prepascală); Perioada Penticostarului (perioada pascală); Perioada Octoihului (perioada postpascală).

Astfel, Triodul reprezinta o perioada a Anului Liturgic, ce cuprinde o perioada premergatoare Pastelui ce are ca scop lasatul secului, Postul Mare, urmat de Saptamana Mare.

Potrivit Calendarului ortodox, Triodul incepe cu Duminica Vamesului si a Fariseului, apoi urmeaza o saptamana obisnuita din punct de vedere liturgic, ce este urmata de Duminica Fiului Risipitor.

Citeste si: Calendar ortodox 20 februarie 2021. Sărbătoare mare pentru creştini! Este praznuit un mare Sfant făcător de minuni și vindecător de boli grele!

Citeste si: Când începe postul Paștelui în 2021 și cât timp durează! Calendar ortodox 2021 pentru crestini

triodul
21 februarie - Inceputul Triodului

Incepand

cu Duminica Fiului Risipitor, saptamana ce urmeaza, sau Saptamana Carnii, va fi de frupt, adica se vor putea consuma alimente de dulce. Urmeaza Duminica Infricosatei Judecati, iar incepand cu luni dimineata, 7 martie, are loc Lasatul Secului de Carne, insa se mananca branzeturi, oua si peste.

Urmeaza Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, 14 martie, ultima in care se mai mananca de dulce, pentru ca luni, 15 martie are loc Lasatul Secului de Branza, incepand Postul Mare al Pastelui.

In concluzie, perioada Triodului reprezinta un adevarat indrumar duhovnicesc de curatare a crestinilor de pacate, oferindu-le acestora pe tot parcursul Postului Mare, cel mai mare si mai important post de peste an, povățuirea necesară pentru a ajunge la bucuria Invierii Domnului.

Citeste si: Moșii de iarnă 2021: Pe ce dată pică pomenirea morților. Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

 

Citește-ne pe
Citește și:

Moșii de iarnă 2021: Pe ce dată pică pomenirea morților. Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

VIDEO | UPU-rile sunt în stare critică! Avertismentul DSU: 'Situaţia este gravă în toată ţara'

Clasament Survivor România 2021. Cine se află pe primul loc în top după plecarea Anei Porgras. Răsturnare totală de situație

Calendar ortodox 20 februarie 2021. Sărbătoare mare pentru creştini! Este praznuit un mare Sfant făcător de minuni și vindecător de boli grele!

Moșii de iarnă 2021. Când pică Sâmbăta Morților

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies