Calendar Ortodox 15 noiembrie 2022: Ce sărbătoare e în prima zi din Postul Crăciunului 2022. Rugăciunea pentru ajutor și sănătate care se citește la începutul Postului Nașterii Domnului

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 15 nov 2022, 07:04

Calendar ortodox 15 noiembrie 2022. Sfântul Paisie de la Neamț, sărbătoare în prima zi din Postul Crăciunului

Sursa: basilica.ro

Ce sărbătoare este în prima zi din Postul Crăciunului 2022, potrivit calendar ortodox 15 noiembrie 2022. Rugăciunea pentru ajutor și sănătate pe care este bine să o citești la începutul Postului Nașterii Domnului.

Ce sărbătoare este marți, în prima zi după Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022.

Potrivit calendar creștin ortodox 15 noiembrie 2022, Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț este prăznuit marți de Biserica Ortodoxă. Cine a fost Sf Paisie și ce rugăciune este bine să citească în această zi toți credincioșii. 

Citește și: Pomenirea morților în Postul Crăciunului 2022. Când se fac sărindare, pomeni și parastase în Postul Nașterii Domnului

Calendar ortodox 15 noiembrie 2022. Sf Paisie de la Neamț 

Sfântul Paisie de la Neamț, sărbătoare calendar ortodox 15 noiembrie 2022. Sf Paisie a fost unul din marii nevoitori și înnoitori ai monahismului românesc din veacul al XVIII-lea, un povăţuitor de suflete şi traducător de texte patristice filocalice. Cunoscut și sub numele de  de Paisie Velicicovski, este pomenit de Biserica Ortodoxă Română în fiecare an, la data de 15 noiembrie.

Sf Paisie s-a născut la 21 decembrie 1722 în oraşul Poltava din Ucraina, fiind al unsprezecelea copil, din cei doisprezece ai preotului Ioan şi soției sale Irina, primind din botez numele de Petru.

La vârsta de 4 ani, a rămas orfan de tată şi la 12 ani mama sa l-a dat să înveţe carte la Academia Teologică din Kiev, întemeiată de Mitropolitul moldovean Petru Movilă. După 4 ani de şcoală, tânărul Petru a părăsit în taină şcoala şi familia şi a intrat în viaţa monahală la Mănăstirea Medvedevski.

Aici a fost făcut rasofor primind numele de Platon.

Negăsind linişte şi pace în mănăstirile ucrainene în anul 1745, aplecat în Moldova şi s-a stabilit la schitul Trăisteni, iar apoi la Mănăstirea Dălhăuţi, sub povăţuirea Cuviosului Vasile de la Poiana Mărului. În vara anului 1746, s-a dus la Muntele Athos, unde s-a nevoit ca sihastru timp de 4 ani.

Aici, în anul 1750, a fost tuns în monahism de cuviosul Vasile de la Poiana Mărului, primind numele de Paisie, apoi a fost hirotonit ieromonah și a întemeiat o obşte numeroasă în Schitul Sfântul Prooroc Ilie, unde s-a nevoit până în vara anului 1763, adunând în jurul său 64 de călugări români, ucraineni şi ruşi.

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

Din motive binecuvântate, în vara aceluiaşi an s-a întors în Moldova, împreună cu toţi ucenicii săi şi s-a stabilit la Mănăstirea Dragomirna, unde a format o obşte mare de 350 de călugări, scrie basilica.ro.

Timp de 15 ani, cât a fost stareţ al celor două Mănăstiri Neamţ – Secu, Sfântul Paisie a păstrat cu sfinţenie aceeaşi rânduială de viaţă monahală din Sfântul Munte Athos, dând un nou impuls vieţii duhovniceşti şi cărturăreşti, punând accent pe rugăciunea lui Iisus, viaţa isihastă şi traducerea Filocaliei din greacă în slavonă, care se și tipăreşte în anul 1793 la Moscova. Obştea sa număra peste 1.000 de călugări din toate ţările ortodoxe.

În toamna anului 1794, îmbolnăvindu-se, s-a mutat la cele veşnice în ziua de 15 noiembrie, la vârsta de 72 de ani, şi a fost înmormântat în gropniţa Bisericii „Înălţarea Domnului” din Mănăstirea Neamţ.

Citește și: Tradiții, superstiții și obiceiuri de Sfântul Andrei 2022. Ce este bine și ce este de rău augur să faci pe 30 noiembrie

Calendar ortodox 15 noiembrie 2022 

Rugăciune către Sfântul Paisie de la Neamț 

„Cuvioase Părinte Paisie, fiu al Ucrainei și părinte duhovnicesc al Moldovei, lauda monahismului ortodox, stareț sfânt al Mănăstirii Neamț, părinte și dascăl al neîncetatei rugăciuni și povățuitor blând și smerit al cuvioșilor călugări, cu evlavie îngenunchem înaintea sfintei tale icoane și cu credință cerem să te rogi înaintea Preasfintei Treimi pentru noi păcătoșii, fiii tăi.

Ascultă rugăciunile noastre și le du la Hristos Dumnezeu și la Preasfânta Fecioară Maria. Îndepărtează ispitele cele grele de la noi și, cu rugăciunile tale, ajută-ne să biruim patimile și gândurile noastre cele rele. Învață-ne, Sfinte Părinte Paisie, să ne rugăm cu lacrimi; învață-ne să ne iubim și să slăvim neîncetat pe Dumnezeu. Alungă dintre noi furtuna ispitelor trupești și sufletești, neascultarea, mândria și tot cugetul viclean. Întărește iarăși viața duhovnicească în mănăstirile noastre și, mai ales, smerenia, ascultarea și sfânta rugăciune.

Sf. Anton 2023: Pe ce dată se sărbătorește în calendarul ortodox?

Izbăvește-ne de împuținarea credinței și împietrirea inimii și roagă-te Domnului să ne dăruiască părinți duhovnicești buni și darul sfintelor lacrimi, ca, astfel, trăind în smerenie și viață curată, să dobândim cereasca împărăție pe care ne-a făgăduit-o Hristos. Roagă-te, Cuvioase Părinte Paisie, împreună cu toți sfinții, să întărească Hristos dreapta credință în lume și viața sfântă în mănăstirile, în satele și orașele de pretutindeni.

Ajută-ne, Cuvioase Părinte Paisie să împlinim poruncile lui Hristos, și, împreună cu cetele cerești, roagă-te pentru părinții noștri ierarhi, preoți și călugări, pentru mame și copii, pentru cei care sunt în suferințe și în nevoi, pentru toți dreptcredincioșii creștini și pentru pacea Bisericii lui Hristos, ca să ne acopere de tot răul cu harul Preasfintei Treimi, Căreia I se cuvine laudă și mulțumire în vecii vecilor. Amin.„ 

 

 


Natalia a dat cărțile pe față în Casa iubirii! Concurenta l-a înfruntat aprig pe Robert și i-a mărturisit tranșant lui Marinel că nu simte nimic pentru el! „N-a fost scânteia aia! Am încercat! Dar nu pot să spun că s-a schimbat foarte mult!”

Influențată de Radu, Natalia le-a mărturisit lui Robert și lui Marinel că nu a simțit pentru niciunul dintre ei scânteia care să ducă la o posibilă relație! „Eu n-am avut chestia asta din păcate cu tine!”

Cookies