Calendar Ortodox 14 ianuarie 2021: Este o zi cu semnificație aparte pentru creștini

,
Sfânta Nina
Sfânta Nina, luminătoarea Georgiei

Pe data de 14 ianuarie, sunt prăznuiți Sfânta Nina și Sfinții Părinți care au fos uciși în Muntele Sinai și Rait.


In articol:

In fiecare an, in luna ianuarie, in ziua a paisprezecea, se pomenesc sfintii ucisi in Muntele Sinai. Acest loc poartă o semnificaţie aparte pentru creștini deoarece Dumnezeu a dat aici legea poporului ales.

Sfinţii Cuvioşi Părinţi ucişi în Sinai şi Rait sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 14 ianuarie. Aici s-au întemeiat numeroase aşezăminte monahale, care au susţinut tradiţia monahismului sinaitic.

Sfinții Cuvioși Mucenici din Sinai și Rait
Sfinții Cuvioși Mucenici din Sinai și Rait

Sfinţii Cuvioşi Părinţi ucişi în Sinai şi Rait 

Sfanta Nina s-a născut în jurul anului 290, în Capadocia. Era rudă apropiată a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, potrivit unui vechi manuscris fiind chiar verişoara acestuia.

La împlinirea vârstei de 12 ani, ajunge în grija stareței Niofora, pentru că tatăl ei devine pustinc, iar mama sa ia decizia să-și petreacă viața îngrijindu-se de săraci și de cei în suferință. Cu binecuvântarea episcopul Iuvenalie, pleacă din Ierusalim către Armenia. În anul 315 ajunge în Mtskheta, locul în care, potrivit celor mărturisite de stareța Niofora, s-ar afla „Cămașa lui Hristos“.

 Sfinții Părinți care au fost ucişi în Muntele Sinai şi Rait au trăit în secolele IV şi V şi au fost omorâţi de barbarii din Arabia şi Etiopia. Se adunau în biserică şi făceau împreună priveghere de noapte numai sâmbătă seara spre duminică, iar dimineaţa, la Sfânta Liturghie se împărtăşeau cu toţii. Vederea lor era îngerească, pentru că se topiseră trupurile lor de înfrânare şi de priveghere scrie crestinortodox.ro. 

Citeste si: Pe ce dată pică Paştele ortodox şi catolic în 2021. Cum se calculează data

Călugării nevoitori în aceste locuri, aflate în calea năvălirilor barbare, au plătit adeseori cu preţ de sânge credinţa şi mărturisirea lor. Astfel au fost şi părinţii ucişi în prima năvălire de la începutul secolului al IV-lea, când au pierit în Sinai 39 de pustnici şi în Mănăstirea Rait 38 de călugări.

Năvălirea a doua a avut loc pe vremea Sfântului Ioan Gură de Aur şi este relatată de un necunoscut, din preajma Sfântului Nil Sinaitul. Se ştie, astfel, că martirizarea cuvioşilor s-a făcut noaptea, după Slujba Utreniei. Unii au putut să fugă, între care şi Cuviosul Nil, dar fiul său a fost luat rob. Prin iconomie divină Cuviosul Nil şi-a găsit fiul care a fost vândut ca rob şi a fost răscumpărat de episcopul cetăţii Eluzia, care l-a şi hirotonit preot. Mergând la episcop, acesta l-a sfinţit preot şi pe Cuviosul Nil.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Ce mâncau Mihai Viteazu, Ștefan cel Mare sau Mircea cel Bătrân? Care era mâncarea preferată a românilor în urmă cu 600 de ani

VIDEO AstraZeneca dă de pământ cu țările bogate, pe care le numește egoiste: A existat un comportament de genul 'mai întâi eu'

FOTO/ Imagini șocante! Costi Ioniță, filmat gol pușcă de Kanal D la Survivor România! „Se așează zilnic în cap cu toate cele în jos”

Când începe postul Paștelui în 2021 și cât timp durează! Calendar ortodox 2021

Calendar creștin ortodox 2021. Sărbătorile importante și personalitățile marcante din fiecare lună

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies