Calendar Ortodox 14 aprilie 2021: Creștinii ortodocși praznuiesc un mare Sfânt român!

,
Sfantul Pahomie de la Gledin,
Calendar ortodox 14 aprilie 2021 - Sfantul Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului.[Sursa foto: doxologia.ro]

Potrivit Calendarului Ortodox, pe data de 14 aprilie 2021, Biserica Ortodoxa il cinsteste pe Sfantul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului.


In articol:

Biserica Ortodoxa il praznuieste in fiecare la data de 14 aprilie, pe Sfantul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului, alaturi de Sfantul Martin Marturisitorul, papa al Romei si Sfanta Mucenica Tomaida.
In acest an, aceste sarbatori crestin-ortodoxe se cinstesc in a cincea saptamana a Postului Mare, intr-o zi de miercuri, iar credinciosii ortodocsi respecta perioada de post si totodata se roaga mai mult.

Tot in aceasta zi, de 14 aprilie, preotii vor realiza in biserici si Denia Canonului Mare, o slujba extrem de puternica si importanta in cea de-a cincea saptamana a Postului Sfintelor Pasti.

Cine a fost Sfantul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin

Cel care avea sa devina Sfantul Cuvios Ierarh Pahomie, s-a nascut in preajma anului 1674, in satul Gledin, judetul Bistrita-Nasaud si a primit la botez, numele de Petru. Inca din tinerete a simtit chemarea catre viata monahala si a intrat ca frate la Manastirea Neamt, unde la varsta de 25 de ani a fost tuns ca monah, iar peste doar cinci ani acesta a fost numit staret al Manastirii Neamt, pe care a condus-o pana in anul 1704, cand a decis sa plece la Kiev. Dupa ce a locuit o perioada la Lavra Pecerska, in Ucraina, Sfantul Pahomie a revenit in tara, in anul 1706, unde a mai stat o vreme la Manastirea Neamtului si apoi a hotarat sa se retraga ca sihastru intr-o padure din munti.

Sfantul Pahomie de la Gledin
Sfantul Pahomie de la Gledin este sarbatorit in fiecare an la data de 14 aprilie.[Sursa foto: doxologia.ro]

Dupa o vreme, Cuviosul Pahomie a fost chemat la Episcopia Romanului, dupa moartea episcopului Lavrentie al Romanului. Astfel, Cuviosul Pahomie a fost numit Episcop al Romanului, unde a pastorit cu multa evlavie credinciosii locului pana in anul 1714, cand a decis sa se retraga din nou in pustie, in Pocrov si apoi s-a intors in Ucraina, la Lavra Pecerska, unde a decedat la data de 14 aprilie 1724.

Iar Sfintele sale Moaste sunt pastrate pana astazi in Paraclisul Sfantului Stefan din localitatea Lavra Pecerska.

Peste ani, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodexe Romane, a decis la sedinta din 14-15 noiembrie 2006, ca Sfantului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledinsa fie canonizat si i s-a dat ca zi de praznuire in calendarul ortodox, ziua de 14 aprilie, iar un an mai tarziu, a avut loc proclamarea solemna a canonizarii Sfantului Pahomie, Episcopul Romanului, in localitatea Gledin, din judetul Bistrita-Nasaud. Unde si in prezent se sarbatoreste cu evlavie hramul bisericii din localitatea Gledin in fiecare an, potrivit doxologia.ro

Citeste si: Calendar Ortodox aprilie 2021. Ce sărbători religioase sunt în această lună

Citeste si: Când pică Duminica Floriilor 2021. Ce tradiții trebui să respecți în această zi

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Cum a ajuns un profesor universitar cu CV impresionant să comită o crimă abominabilă. Explicaţiile psihologilor

Calendar ortodox aprilie 2021! Ce vor sărbători creștinii în această lună

Alte 70 de cadavre găsite sub o clădire din Mariupol. Au fost duse la groapa comună, fără identificare (oficial ucrainean)

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Când au românii zile libere în 2021? Cine va putea beneficia de minivacanța de Paște

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies