Calendar ortodox 12 decembrie. Rugăciune către Sfântul Ierarh Spiridon, făcătorul de minunii

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 27 nov 2020, 06:10
Calendar ortodox 12 decembrie. Rugăciune către Sfântul Ierarh Spiridon, făcătorul de minunii

Calendar ortodox 12 decembrie. Sfântul Ierarh Spiridon, cunoscut și drept făcătorul de minuni, provine din Cipru şi a trăit pe vremea împăraţilor Constantin cel Mare (306-337) şi Constanţiu (337-361). Acesta era un om smerit și sufletist.

 

Sfântul Ierarh Spiridon a fost păstor de oi, după care s-a însurat, iar după moartea soţiei sale a fost ales Episcop în Trimitunda, aproape de Salamina.

Se spune despre Sfântul Ierarh Spiridon că a primit harul tămăduirilor de la Dumnezeu, acesta fiind numit făcător de minuni. În vremea prigonirii creştinilor de către Maximian şi Galeriu, Sfântul Ierarh Spiridon a fost prins şi, mărturisind credința în Hristos, i s-a scos

ochiul drept şi i s-a tăiat pulpa stângă.

Sfântul Ierarh Spiridon a participat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, din anul 325, fiind unul dintre cei 318 Părinţi care au mărturisit deofiinţimea Persoanelor Sfintei Treimi.

Citeste si: Calendar ortodox 13 decembrie. Este cruce cu negru de Sfantul Ierarh Dosoftei

Citeste si: Calendar ortodox 12 decembrie. Sfantul Spiridon- ce este interzis sa faci azi, in zi de sarbatoare

Citeste si: Traditii de Ignat. Care sunt obiceiurile romanilor la taierea porcului

Acesta a arătat printr-o minune taina Sfintei Treimi, căci, luând o cărămidă, a făcut prin rugăciune ca aceasta să se împartă în stihiile din care era alcătuită: pământ, apă şi foc.

Lui Spiridon i se arătau îngerii lui Dumnezeu în timp ce el săvârşea Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

Păstorind cu multă grijă turma cea cuvântătoare încredinţată lui, Sfântul Ierarh Spiridon s-a mutat în pace la cereştile locaşuri.

Citește și: Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu se uită la bani

Sfintele moaşte ale lui Spiridon sunt păstrate cu cinste, până în zilele noastre, într-o raclă, în insula Corfu.

O parte din moaştele Sfântului Ierarh

Spiridon se găsesc şi la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”- Nou din Bucureşti, Paraclis Patriarhal, precum şi la Biserica „Sfântul Spiridon”- Vechi din Capitală.

Rugăciune către Sfântul Ierarh Spiridon

„Apărătorului credinței să-i aducem din inimă mărturisiri mulțumitoare. Toți care prin ale lui înțelepte învățături ne-am luminat cu credința și să-i cântăm. Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni! Vrednicule păstor al Bisericii, Sfinte Ierarh Spiridon, deşi nu avem nici vrednicie şi nici pricepere pentru a ne ruga ţie cu potrivite cuvinte. Totuşi venim la tine, sfinte, şi mărturisindu-ne multele păcate săvârşite, ne rugăm ţie cu smerenie.

Citeste si: Rugăciune zilnică. Ce să rostești zi de zi pentru bunăstare

Întinde mâna ta cea dreaptă, cu care de-a lungul vieţii ai săvârşit atâtea minuni, şi binecuvântează-ne pe noi toţi, cei care venim la tine cu credinţă! Nădejde a celor care şi-au pierdut nădejdea, mângâiere a celor necăjiţi, te rugăm fii mijlocitor pentru sufletele noastre cele împovărate de multe ispite şi, cu obişnuita ta bunătate şi iubire de oameni, roagă-te către Ziditorul tuturor să ne dăruiască vindecare de feluritele boli ale sufletului.

Zile cu dezlegare la pește în Postul Paștelui 2023: Se mănâncă pește în doar două zile. Iată despre ce sărbători este vorba!

Sfinte Spiridon, roagă-te pentru noi!

Învredniceşte-ne şi pe noi, nevrednicii, ca prin mijlocirea ta să ne împărtăşim de bunătăţile sufleteşti şi trupeşti făgăduite adevăraţilor credincioşi. Dăruieşte-ne, sfinte, ajutorul tău cu care, biruind otrăvitoarele gânduri care se luptă cu noi neîncetat, să dobândim cele de folos pentru viaţa aceasta şi, mai ales, pentru cea viitoare. Bucură-te, cel ce ești cu îngerii slujitor! Bucură-te, că ești și cu oamenii cu trupul petrecător! Bucură-te, al cărui trup astăzi săvârșește minuni! Bucură-te, că încălțările tale slujesc drept dovadă. Amin!”, este Rugăciune către Sfântul Ierarh Spiridon.