Calendar Ortodox 11 februarie 2021. Sărbătoare mare pentru creştini!

,
Calendar Ortodox 11 februarie 2021
Calendar Ortodox 11 februarie 2021

Calendar Ortodox 11 februarie 2021. Pe data de 11 februarie, creștinii îi prăznuiesc pe Sfantul Mucenic Vlasie și Sfanta Teodora Împarateasa.


In articol:

Conform Calendarului Ortodox 2021, în fiecare an, pe data de 11 februarie, creștinii îi sărbătoresc pe Sfantul Mucenic Vlasie și Sfanta Teodora Împarateasa. 

Sfantul Vlasie
fântul Vlasie este considerat a fi protectorul femeilor gravide, al animalelor domestice și vindecătorul bolilor de gât.

Citeste si: Calendar Ortodox: Ce sfânt prăznuim pe 14 februarie 2021? Nu este Sfântul Valentin!

Viața Sfantului Mucenic Vlasie 

Sfantul Vlasie a fost episcopul Sevastiei Capadociei, însă din cauza persecuțiilor, se retrage in munti.

Conform crestinortodox.ro, până și cele mai sălbatice animale îl ascultau, pentru că binecuvânta pe fiecare în parte. 

Mai mult, Sfantul Vlasie  era cunoscut ca făcător de minuni, deoarece prin mainile lui se faceau multe tamaduiri.

Însă, la un moment dat, Sfântul Vlasie a fost găsit de catre vânători. Acestia l-au dus la cetate, unde a fost silit să-și recunoască credința.

Citeste si: Calendar Ortodox februarie 2021. Care sunt cele mai importante sărbători din această lună

"Patimirea muceniceasca a sfantului nu a fost fara rod, caci in timpul patimirii Sfantului Vlasie, sapte femei care ii urmau s-au alaturat marturisirii sale.

Printr-un viclesug, aratandu-se dornice a sluji idolilor, cele sapte femei au reusit sa arunce in apa statuile. Dupa ce au fost torturate, fericitelor femei le-au fost taiate capetele. Cei doi copii ai uneia dintre sfintele femei au fost incredintati de aceasta Sfantului Vlasie.", potrivit crestinortodox.ro.

Sfântul Vlasie a fost aruncat într-un lac adânc, la porunca călăului sfantului, Agricola,  însă după ce Vlasie a făcut semnul Crucii, acesta a mers pe apa ca pe uscat.  În cele din urmă, ca să se asigure de moartea lui, împăratul a poruncit să i se taie capul. În cinstea muceniciei lui a fost ridicată o biserică, în Meltiada.  

Sfantul Vlasie
Sfantul Vlasie a trait pe vremea imparatilor romani Diocletian si Licinus, aprigi prigonitori ai crestinilor.

Rugăciune către Sfântul Mucenic Vlasie

Nu îmi este nădejde sfinte de nu-mi vei ajuta tu, nu aflu milă de nu-l vei face milostiv mie pe Cel ce te-a sfinţit pe tine. Nu am lucru bun, ci numai nădejde că tu te rogi pentru mine şi pentru aceea sfinte nădăjduindu-mă spre ruga ta şi milostivirea lui Dumnezeu nu mă voi teme de cei ce caută să-mi facă rău, spre tine Doamne Dumnezeule să vin mereu îmi dă. Amin!

Citeste si: Top 20 cele mai gustoase reţete pentru Postul Paştelui 2021!

Rugăciunea către Sfânta Cuvioasă Teodora

Sfânta Teodora Împărăteasa
Teodora a fost prima susținătoare importantă și practicantă din Bizanț a avortului.

“Sfântă Teodora, izvorâtoare de mir și mare făcătoare de minuni, la vreme de necaz la tine alergăm cu zdrobire de inimă, știind că mult i-ai ajutat pe toți cei care ți-au cerut ajutorul cu credință.

Cum ai binecuvântat încă din timpul vieții Mănăstirea Sfântului Ștefan, așa binecuvântează toate mănăstirile și schiturile ortodoxe, pe toate monahiile și pe toți monahii, pe toți cei începători în viața monahală ca să rămână statornici pe calea cea îngustă pe care au pornit.

Tu, care te-ai folosit de sfințenia duhovnicului tău, ajută-i pe toți preoții să fie păstori pricepuți ai turmelor pe care le păstoresc. Roagă-te, sfântă, pentru toți ierarhii Bisericii lui Hristos, să rămână în dreapta credință și să o mărturisească fără teamă la vreme de prigoană sau rătăcire.

Citeste si: Când începe postul Paștelui în 2021 și cât timp durează! Calendar ortodox 2021 pentru crestini

Ai grijă de toate familiile creștine, de toți părinții și de copiii lor. Îndepărtează de la ei toată tulburarea, toată ispita, toată cearta. Vezi șovăiala tinerilor care nu știu unde le e locul, în lume sau în mănăstire, și roagă-te pentru ei, ca să își înțeleagă chemarea și să facă întru toate voia lui Dumnezeu.

Așa cum pe fiica ta, Sfânta Teopisti, ai ajutat-o să urce pe scara virtuților, așa ajută-ne și pe noi, că greu e războiul care ne stă înainte. Povățuiește-ne pe calea smereniei, pe calea rugăciunii și a nevoinței. Alungă de la noi pe necuratul diavol, care vrea să ne facă de rușine, aruncându-ne în tina păcatului.

Fii în fața inimilor noastre ca o icoană vie, Sfântă Teodora, ca ducând noi lupta cea bună să ne învrednicim de raiul cel gătit sfinților și de bucuria Împărăției Cerurilor, pe tine să te lăudăm, iar Dumnezeului cel în Treime lăudat să Îi aducem slavă și închinăciune în vecii vecilor. Amin.”

Tot astazi, facem pomenirea:

- A doi prunci si a sapte femei care au patimit impreuna cu Sfantul Vlasie;
- Aflarii moastelor Sfantului Proroc Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul;
- Sfantului Nou Mucenic Gheorghe robul, care a suferit mucenicia prin foc in cetatea Sofia, la anul 1515.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Când au loc Rusaliile în 2021? Ce semnificaţie au şi ce tradiţii respectă românii în aceste zile

Putin a primit cadouri de ziua lui de la omologi: Lukașenko i-a oferit un tractor, Rahmon o piramidă din pepeni (FOTO)

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Cum se ține corect postul negru. 8 recomandări ale preoților

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies