Calendar ortodox 11 decembrie. Mare sarbatoare pentru crestini

,

Pe 11 decembrie, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinții Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou Stâlpnicul. Denumirea de Stâlpnic vine de la asceții care au trăit izolați de lume, într-un loc strâmt fără acoperiș.


In articol:

Pe 11 decembrie, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinții Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou Stâlpnicul. Denumirea de Stâlpnic vine de la asceții care au trăit izolați de lume, într-un loc strâmt fără acoperiș.

Sfantul Daniil Stalpnicul s-a născut în satul Vitaria din Mesopotamia, din parinți creștini. Fiind singurul copil dăruit lor de Domnul, aceștia l-au închinat cu totul Lui , încă din perioada copilăriei. El a imbrățișat viața monahală la vârsta de doisprezece ani cu binecuvantarea Sfantului Simeon Stalpnicul.

Sfantul Daniil a plecat din manastire si s-a salasluit intr-un templu pagan parasit de la tarmul Marii Negre. Dupa o vreme, a urcat pe un stalp pe care a ramas pana la moartea sa, indurand arsita, frigul, dar si atacurile demonilor. In jurul acelui stalp s-a strans un numar mare de ucenici, pe care Sfantul i-a povatuit prin pilda vietii lui si prin cuvant.

Chiar imparatul Leon cel Mare a venit la stalpul Sfantului Daniil fiind insotit de oaspeti din strainatate, principi si aristocrati, carora aratandu-le stalpul, a marturisit: „Iata cea mai scumpa comoara a imparatiei mele!”

Sfantul Daniil si-a prorocit ziua mortii.

La iesirea sufletului lui ucenicii au vazut pe sfintii ingeri, proroci, apostoli si mucenici deasupra stalpului pe care vietuise cuviosul.

Citeste si: Calendar ortodox decembrie 2019

Citeste si: Rugăciune Arsenie Boca. Ce spune Sfântul Ardealului despre Postul Crăciunului

Sfantul Luca cel Nou Stalpnicul

Sfantul Luca Stalpnicul a vietuit la Constantinopol in vremea imparatului Constantin Porfirogenetul (sec.X). A luptat ca soldat in randurile armatei bizantine intr-un razboi contra bulgarilor, in care a fost martorul mortii a mii de oameni. Din acest razboi el a scapat nevatamat. Vazand in acest fapt, purtarea de grija a lui Dumnezeu, s-a facut monah si a urcat pe un stalp de langa Calcedon. A trait pe acel stalp intru aspre nevointe timp de patruzeci si cinci de ani, curatindu-si inima de toate gandurile si patimile sufletesti si trupesti.

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfintilor Mucenici Achepsei si Aitala;

– Sfantului Mucenic Mirax;

-Sfantului Mucenic Varsava;

– Sfintilor Mucenici Terentie, Vichentie, Emilian si a Sfintei Mucenite Vevea;

– Cuviosului Leontie din Ahaia;

sursa: capital.ro

Citeste si: Traditii de Ignat. Care sunt obiceiurile romanilor la taierea porcului

Citeste si: Rugăciune zilnică. Ce să rostești zi de zi pentru bunăstare

 

Citește și:

Avertisment pentru milioane de romani: cei nascuti inainte de 90 trebuie sa isi faca analizele de urgenta

Alerta METEO! Vremea se schimba drastic de azi. Iarna pune stapanire pe Romania

Horoscop 11 decembrie. Zodia care poate sa rateze astazi o mare oportunitate financiara

Plata pentru vignetă în Bulgaria 2021. Cât costă și cum o plătești

Ghid de înrolare în legiunea străină. Care sunt cerințele și de ce documente ai nevoie


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar mai putea interesa
Cookies