Calendar creștin ortodox sâmbătă, 19 martie 2022: Doi sfinți mucenici, sărbătoriți astăzi! Veste mare pentru credincioși!

,
Hrisant și Daria

Sfinții mucenici Hrisant și Daria

[Sursa foto: ziarullumina.ro]

Sâmbătă, 19 martie 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. Sărbătorim doi mari sfinți mucenici.


In articol:

Sâmbătă, 19 martie 2022 îi sărbătorim pe Sfinții Mucenici Hrisant și Daria.

Credincioșii primesc astăzi o zi mare, fiind dezlegare la vin și ulei azi și mâine. Sunt foarte binevenite aceste zile pentru enoriași în Postul Paștelui, acesta fiind lung, de 40 de zile și având puține zile de dezlegare la ulei și vin.

Cine au fost Sfinții Mucenici Hrisant și Daria

Sfântul Hrisant a fost fiul lui Polemius, un distins patrician, potrivit crestinortodox.ro. A trăit în secolul al III-lea. După ce a citit Faptele Apostolilor, a decis să fie botezat. Tatăl său a facut tot posibilul ca Sfântul Hrisant să se lepede de credința în Hristos, dar niciuna dintre încercările sale nu a avut succes.

După mai multe încercări eșuate de a-l convinge să se lepede de Hristos, tatăl său l-a obligat pe Hristant să o ia de soție pe Daria, care era o tânără păgână. În loc să îl convingă ea pe Hrisant să renunțe la credința sa, Hrisant a îndrumat-o pe ii Daria pe calea credinței în Hristos.

Tatăl său a decedat, iar Hrisant, nemaitemându-se de nimeni, a mărturisit în fața tuturor credința lui în Hristos. Hrisant și soția lui, Daria, au fost pârâți prefectului Celerin și au fost dați de acesta pe mâna tribunului Claudiu. Dumnezeu i-a ajutat atât de mult încât Hrisant și Daria primeau chinurile la care erau supuși cu bucurie. Claudiu a fost uimit de modul în care aceștia răbdau chinurile, așa că a decis ca el și familia lui să devină creștini. Pentru decizia aceasta, Claudiu și familia lui aveau să devină și ei mucenici.

Sfinții mucenici Hrisant și Daria

Sfinții mucenici Hrisant și Daria au fost supuși la chinuri cumplite, dar le-au îndurat cu veselie datorită unei minuni a lui Dumnezeu

[Sursa foto: doxologia.ro]

Daria a răbdat cu atâta vitejie chinurile încât păgânii au început să strige: „Daria este o zeiță!”. După mai multe alte chinuri, cei care le provocau suferință doar pentru că erau creștini au decis ca Hrisant și soția lui, Daria, să fie îngropați de vii. Mai târziu, în locul în care s-au urcat la Domnul, avea să fie zidită o biserică.

Cei doi soți mucenici au trecut la cele veșnice în anul 283, la Roma, sub domnia împăratului Numerian.

Citeste si: Zilele de post din 2022. Cum se ține, de fapt, corect postul: alimente și activități pe care să le eviți

Troparul Sfinţilor Mucenici Hrisant şi Daria

Glasul 4

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Citeste si: Când e dezlegare la pește în Postul Paștelui 2022. Zilele când se mănâncă pește și data exactă când începe Postul Mare

 

 

 

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Aer în loc de combustibil la benzinărie: „Ia uite cum se alimentează un camion cu aer, cum se fură la pompă“ VIDEO

Zilele de post din 2022. Cum se ține, de fapt, corect postul: alimente și activități pe care să le eviți

Cod galben de amenințare teroristă, prelungit în Crimeea - Decizia, luată la câteva ore după exploziile de la un aerodrom

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Pe ce dată începe Postul Paștelui 2022. Cât durează Postul Mare și ce nu au voie credincioșii să facă în această perioadă

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies