Calendar creștin-ortodox 9 iunie 2022: Un mare sfânt, sărbătorit astăzi! Ce rugăciune trebuie să spui azi neapărat

,
Sfântul Chiril al Alexandriei

Sfântul Chiril al Alexandriei

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Un mare sfânt e sărbătorit astăzi în calendarul creștin-ortodox. Iată și rugăciunea pe care trebuie să o zici joi.


In articol:

Joi, 9 iunie 2022 îl sărbătorim pe Sfântul Chiril al Alexandriei. Vă prezentăm și rugăciunea pe care trebuie să o spuneți în ziua de joi.

Ce sfant sarbatorim pe 9 iunie

Sfântul Chiril al Alexandriei s-a născut în jurul anului 370.

A fost nepotul arhiepiscopului Teofil al Alexandriei și urmaș al acestuia în scaunul episcopal, relatează crestinortodox.ro. A fost ales întâistătător al scaunului Alexandriei, pe 18 octombrie 412, după 4 zile de la moartea unchiului său.

Sfântul Chiril al Alexandriei a combătut învățătura lui Nestorie, care susținea că în Hristos există două persoane: una dumnezeiască, a Fiului lui Dumnezeu, născut din veșnicie din Tatăl, și alta omenească, a lui Iisus Hristos, născut din Fecioara Maria.

Această învățătură contrară Sfintei Scripturi ducea la concluzia că Maica Domnului nu poate fi numită "Născătoare de Dumnezeu“, ci "Născătoare de om“.

Sfântul Chiril al Alexandriei a învățat că în Hristos sunt două firi, una dumnezeiască și una omenească, unite într-o singură persoană, cea a Fiului lui Dumnezeu. Și pentru că aceeași persoană, născută din veșnicie din Tatăl, Se naște ca om din Fecioara Maria, Maica Domnului este "Theotokos“, "Născătoare de Dumnezeu".

Sinodul al III lea ecumenic de la Efes din anul 431 a recunoscut în mod oficial titlul de "Theotokos" Maicii Domnului.

Sfântul Chiril al Alexandriei a trecut la cele veșnice în anul 444. Contribuția sa la învățătura despre Domnul a fost semnificativă.

Sfântul Chiril al Alexandriei

Sfântul Chiril al Alexandriei

[Sursa foto: doxologia.ro]

Citeste si: Calendar creștin ortodox 7 iunie 2022. Ce mare sfânt e sărbătorit azi. Rugăciunea de marți

Rugăciunea zilei de joi

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă cu ucenicii Tăi şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut. Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: „Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, ca să se ierte păcatele voastre”. Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi.

Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi ca să-mi plâng păcatele. Darul Tau cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin.

Citeste si: Calendar creștin-ortodox 8 iunie 2022: Ce sărbătoare e azi. Rugăciunea de miercuri

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Un avion a zburat fix pe deasupra oamenilor. Privitorii, la doar câţiva metri de aeronavă în momentul aterizării pe un aeroport din Grecia VIDEO

Ce se dă de pomană de Rusalii 2022. Alimentele pe care e bine să le împarți în prima și a doua zi de Rusalii

Accident grav pe drumul dintre Orșova și Lugoj: Au fost implicate un TIR și un microbuz, cinci persoane încarcerate

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Liberele pentru sărbătorile legale care pică în weekend ar putea fi acordate în cursul săptămânii. Când ar putea primi liber românii pentru prima zi de Rusalii

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies