Calendar creștin-ortodox 8 iunie 2022: Ce sărbătoare e azi. Rugăciunea de miercuri

,
lumanare

Iată ce rugăciune trebuie să spui astăzi

[Sursa foto: PixaBay]

Miercuri, 8 iunie 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. E sărbătorită aducerea moaștelor unui mare sfânt.


In articol:

Miercuri sărbătorim aducerea moaștelor Sfântului Teodor Stratilat.

Ce sarbatorim pe 8 iunie 

Sfântul Teodor Stratilat este prăznuit pe 8 februarie, iar pe 8 iunie facem pomenirea mutării sfintelor sale moaște din cetatea Eracliei în Evhaita, potrivit crestinortodox.ro. Sfântul Teodor Stratilat a trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea.

A fost supus la multe chinuri pentru că a refuzat să aducă jertfă idolilor.

După cinci zile de temniță a fost răstignit asemeni lui Iisus Hristos. I-au fost pironite mâinile și picioarele, iar trupul i-a devenit țintă tinerilor arcași. Noaptea, îngerul Domnului l-a coborât de pe cruce și l-a făcut sănătos. În urma acestei minuni mulți păgâni s-au convertit la creștinism. I s-a tăiat mai târziu capul, din porunca împăratului Liciniu.

Înaintea muceniciei sale, Sfântul Teodor a lăsat următoarele porunci în testamentul destinat lui Varus, ucenicul său: „În Evhaita să îngropi trupul meu, în pământul strămoșilor mei".

Sfântul Anastasie din Sinai a scris despre o minune a icoanei Sfântului Teodor: "În orașul Karast de lângă Damasc se afla o biserică închinată Sfântului Teodor Stratilat. Când Saracinii au cucerit Damascul, un grup de saracini s-au instalat în biserică cu nevestele și copiii lor. Acolo, în frescă, se afla pictat chipul Sfântului Teodor. Unul dintre saracini a tras cu o săgeată și a lovit chipul Sfântului în față. De îndată, din fața Sfântului a început să curgă sânge. Curând după aceea, toți saracinii aceia au pierit în acea biserică".

Sfântul Teodor Stratilat

Sfântul Teodor Stratilat

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Când sunt Rusaliile 2022. Rugăciunea aducătoare de bunăstare și liniște în casă care se rostește în ziua de Rusalii

Rugăciunea zilei de miercuri

Doamne Atotputernice şi Atotîndurate, îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peşteră şi ai fost vândut cu treizeci de arginţi de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoşii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!

Primeşte, Doamne, această mică rugăciune a mea şi umilită a mea voinţă, că mă întristez pentru că Te-am întristat şi mă amărăsc pentru că Te-am supărat fără de număr. La Tine, Preabunule Mântuitor, am toată nădejdea şi cred că Tu, Care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura şi de mine acum, ca să mă mântuieşti de chinurile cele de veci şi să mă învredniceşti Împărăţiei Tale. Nu Te depărta de la mine, Doamne, şi ajută-mi ca în toate să fac voia Ta şi să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici să Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioşi în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea păcătoasă să-Ţi spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, ca să mă învrednicesc a auzi şi eu din Gura Ta cea dulce:  Iertate să-ţi fie păcatele.  Amin.

Citeste si: Calendar creștin ortodox 7 iunie 2022. Ce mare sfânt e sărbătorit azi. Rugăciunea de marți

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Un avion a zburat fix pe deasupra oamenilor. Privitorii, la doar câţiva metri de aeronavă în momentul aterizării pe un aeroport din Grecia VIDEO

Când sunt Rusaliile 2022. Rugăciunea aducătoare de bunăstare și liniște în casă care se rostește în ziua de Rusalii

Accident grav pe drumul dintre Orșova și Lugoj: Au fost implicate un TIR și un microbuz, cinci persoane încarcerate

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Calendar creștin ortodox 6 iunie 2022. Marele sfânt sărbătorit la început de săptămână

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies