Calendar Creștin Ortodox, 5 decembrie 2021. Trei sfinți, sărbătoriți astăzi! Ce veste bună primesc credincioșii

,
Sf. Sava cel Sfințit

Sfântul Sava cel Sfințit

[Sursa foto: doxologia.ro]

Duminică, 5 decembrie 2021 este sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox. Sunt sărbătoriți trei sfinți astăzi.


In articol:

Duminică, 5 decembrie 2021 sunt sărbătoriți Sfântul Sava cel Sfințit, Sfântul Mucenic Anastasie și Sfântul Cuvios Nectarie.

Astăzi credincioșii primesc o veste bună, fiind dezlegare la pește. Ei au voie să consume alimente cu și pe bază de pește.

Cine a fost Sfântul Sava cel Sfințit

Sfântul Sava a trăit în perioada împăratului Teodosie cel Mic (403-450). Sfântul Sava se trăgea din Capadocia, iar părinții lui se numeau Ioan și Sofia. La vârsta de 18 ani Sfântul Sava a ajuns la renumitul călugăr Eftimie, care l-a trimis la Cuviosul Teoctist. 

Învățând de la Cuviosul Teoctist, Sfântul Sava a ajuns să facă minuni. La un moment dat, a reușit să facă să izvorască apa într-un loc fără apă.

A ajuns ulterior la Constantinopol, fiind trimis acolo de către patriarhii Ierusalimului. 

Sfântul Sava a avut o viziune dumnezeiască: a văzut momentul când va muri. 

"Trecând puține zile, Cuviosul Sava a avut o vedenie dumnezeiască, vestindu-i despre mutarea să ce avea să fie în curând. Iar el, spunând patriarhului vedenia, se rugă să-l lase să se ducă la lavra sa pentru ca să se săvârșească în chilia sa", notează doxologia.ro.

În secolul al XII-lea, trupul Sfântului Sava a

fost luat de către cruciați și dus în Veneția. Avea să fie adus înapoi în Mânăstirea Sfântul Sava cel Sfințit la sute de ani distanță, după o înțelegere între Papa Paul al VI-lea și Patriarhul ortodox grec Atenagora, în cadrul vizitei Papei în Țara Sfântă, în anul 1965.

Sfântul Sava

Sfântul Sava

[Sursa foto: ziarullumina.ro]

Citeste si: Zilele Bubatului sunt sărbătorite pe 4 și 5 decembrie în România! Ce să faci pentru a fi ferit de boli și bube

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit

Troparul Sfântului Cuvios Sava cel Sfinţit, glasul al 8-lea:

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele din adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Sfinte Sava părintele nostru, cuvioase! Roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

 

Cântarea 1, glasul al 8-lea.

Irmos: Pe Faraon cel ce se purta...

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Sava, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu strălucirea luminii Sfântului Duh, luminează Sfinte Sava, pe cei ce cu dragoste creştinească, în cântări te laudă; cel ce eşti lauda pustnicilor, strălucirea călugărilor împodobitorul pustiului şi dascălul fecioriei.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Sava, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Din tinereţe tot dorul ţi l-ai închinat lui Dumnezeu şi tot avântul tău spre Dânsul îndreptând, zburdările trupului şi năvala patimilor prin înfrânare le-ai ucis, Sfinte Sava, de Dumnezeu purtătorule, prealăudate.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Sava, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Biruind şarpele ce se ascundea în roadă, l-ai călcat în picioare şi cursele lui uşor le-ai trecut, ridicându-te pe aripile cinstirii de Dumnezeu, părinte şi bucurându-te, ai cules viaţă din pomul cunoştinţei.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Strălucind de lumina harului în foc ai intrat ca şi cei trei tineri şi ai rămas nears, Dumnezeu păzindu-te pe tine şi arătând tuturor vrednicia şi strălucirea pe care urma să o ai mai târziu, părinte.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Ca un potop fără de stavilă se revărsase moartea asupra noastră; dar apropiindu-se de Cel Născut al tău s-a pustiit şi atingându-se de El a fost nimicită, Născătoare de Dumnezeu Fecioară; că ai născut în Trup Viaţa Cea cu Adevărat şi Veşnică.

Catavasie:

Hristos Se naşte, slăviţi-L, Hristos din ceruri, întâmpinaţi-L, Hristos pe pământ, înălţaţi-vă. Cântaţi Domnului tot pământul şi cu veselie lăudaţi-L, popoare, că S-a preaslăvit.

Sursa: doxologia.ro

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 3 decembrie 2021. Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica! Cine a fost sfântul care a refăcut viața monahală la Cernica

 

Citește-ne pe

Citește și:

A început postul Crăciunului 2021. Tradiții legate de această importantă perioadă din an!

Adrian Chesnoiu lămurește tratarea culturilor cu substanțe ce afectează albinele: 'Se face sub stricta supraveghere a ANF'

BREAKING NEWS! Gata, a început! A fost deschis focul în Ucraina! Au murit cinci militari! Revenim cu detalii!

Zilele Bubatului sunt sărbătorite pe 4 și 5 decembrie în România! Ce să faci pentru a fi ferit de boli și bube

Calendar Creștin Ortodox, 3 decembrie 2021. Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica! Cine a fost sfântul care a refăcut viața monahală la Cernica

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies