Calendar creștin-ortodox 26 iunie 2022: Pe ce sfânt îl sărbătorim astăzi. Rugăciunea de duminică

,
Sfântul Cuvios David din Tesalonic

Sfântul Cuvios David din Tesalonic

[Sursa foto: doxologia.ro]

Duminică, 26 iunie 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. Iată rugăciunea de duminică.


In articol:

Duminică îl sărbătorim pe Sfântul Cuvios David din Tesalonic.

Sfântul Cuvios David din Tesalonic  s-a născut în Tesalonic și a trăit în secolul al VI lea. Sfântul Cuvios David s-a călugărit de tânăr în Mânăstirea "Sfinților Mucenici Teodor și Mercurie”.

După un timp și-a făcut din creanga unui migdal loc de pustnicie, relatează crestinortodox.ro. Aici va îndura ploile, zăpezile, căldură și alte strâmtorări cu multă răbdare timp de trei ani, pâna când îngerul Domnului i-a cerut să se nevoiască într-o chilie. Pentru viața sa curată a primit darul de a izgoni pe diavoli și de a vindeca pe bolnavi.

Sfântul Cuvios David a ajuns înaintea împăratului fiindcă urma să fie numit eparh al Tesalnicului, a pus în palmele sale cărbuni aprinși și tămâie și timp de o oră tămâia fără a se vătăma. Uimind și bucurând toată firea omenească cu viața și cu minunile sale Sfântul Cuvios David a trecut la cele veșnice în anul 540.

Troparul Sfântului Cuvios David din Tesalonic

Glasul 8

Întru tine părinte cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea ai urmat lui Hristos; şi lucrând ai învăţat să nu se uite la trup, că este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte David, duhul tău.

Sfântul Cuvios David din Tesalonic

Sfântul Cuvios David din Tesalonic

[Sursa foto: doxologia.ro]

Citeste si: Calendar creștin ortodox 19 iunie 2022. Duminică se lasă sec pentru Postul Sfinților Petru și Pavel. Ce mare apostol este sărbătorit

Rugăciunea zilei de duminică

De vreme ce ziua Duminicii îmi aduce aminte de Atotputernicia Ta, Stăpâne, cu care ai zidit lumea și ai răscumpărat pe om, pentru aceasta iubitorule de oameni, Doamne, mă închin Ție și-Ți mulțumesc foarte pentru darurile cele mari, ce ai făcut la toate zidirile Tale.

Cu adevărat se bucură și se veselește inima mea când stau și cuget că numai Tu singur ești Dumnezeu, Sfânt, Înțelept, Milostiv, Purtător de grijă, Bun, Puternic, Necuprins, și în scurte cuvinte, vreo bunătate și vreo mărire nu-Ți lipsește. Mă bucur că Tu ești un Dumnezeu în trei Fețe: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Să se tulbure, Domnul meu, toți cei ce se închină altor dumnezei: că nu este alt Dumnezeu afară de Tine. Pentru aceasta fă să sporească creștinii la orice mărire și bunătate, de vreme ce ei numai pe Tine Te cunosc Dumnezeu adevărat și Te mărturisesc și Ți se închină și-Ți slujesc pururea cu toată inima și cu toată puterea. O, Părinte Sfinte, miluiește-mă! O, binecuvântate Fiule al lui Dumnezeu, mântuiește-ne de iad! O, Duhule Sfinte, dă-ne nouă darul Tău și acoperământul Tău! Așa, Doamne și Ziditorul meu, ascultă rugăciunile și cererile sufletului meu cel păcătos și dă-mi mie, smeritului și nevrednicului, darul Tău, ca să cinstesc astăzi această Duminică după porunca Ta și după porunca Bisericii Tale și Maicii noastre. Dăruiește-mi pocăință adevărată, ca să-mi plâng păcatele ce am făcut împotriva Împărăției Tale și împotriva sufletului meu și a aproapelui meu. Te rog, Mult Milostive Doamne, să uiți de astăzi înainte greșelile mele cele multe. După mulțimea milelor Tale, mulțumesc din toată inima mea pentru atâtea bunătăți ce-mi trimiți în toate zilele și mai vârtos pentru înnoirea sufletului meu, pentru răbdarea Ta cea mare, că nu m-ai pedepsit după mulțimea păcatelor mele, ci mă îngăduiești și-mi aștepți pocăința, ca un Iertător Bun și Milostiv. Și încă mă rog, Doamne Iisuse Hristoase, să-mi dai dar să petrec bine și creștinește întru această săptămână fără a-Ți greși, cu gândul, cu voința, cu cuvântul, cu fapta, întru mărirea și cinstea Bunei Vestiri a Sfintei Maicii Tale și a Învierii Tale celei de a treia zi și a venirii Duhului Tău celui Sfânt asupra Apostolilor. Îndeosebi mă rog pentru ajutorul Tău, Prea Bunule Stapâne, ca să mă cunosc pe mine, să mă căiesc de pacatele mele și să mă îndreptez cu mărturisirea, iar în ora morții să fiu aflat pregătit, cuminecat și cu inima curată și să fiu aflat demn de Împărăția Ta cea veșnică. Amin.

Citeste si: Calendar creștin ortodox 20 iunie 2022. Luni începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Când au credincioșii dezlegare la pește

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Misterele celor mai spectaculoase peşteri din munţii Hunedoarei. Unde s-ar fi aflat comoara lui Decebal

Calendar creștin-ortodox 22 iunie 2022. Sărbătorim doi mari sfinți! Cine sunt aceștia. Rugăciunea de miercuri

Ambasadorul Rusiei la ONU atrage atenția asupra unei eventuale catastrofe nucleare la Zaporojie. România, menționată în discursul oficialului

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Ce se întâmplă dacă speli rufe de Sânziene 2022. Iată ce nu ai voie să faci în ziua în care este sărbătorită Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies