Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie 2022. Doi mari sfinți sunt sărbătoriți astăzi. Cine sunt aceștia

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 20 oct 2022, 06:45

Sfântul Apostol Timotei

Sursa: doxologia.ro

Sâmbătă, 22 ianuarie 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. Sunt sărbătoriți doi sfinți.

Sâmbătă, 22 ianuarie 2022 îi sărbătorim pe Sfântul Apostol Timotei și Sfântul Anastasie Persul.

Ambii au avut un sfârșit tragic, fiind omorâți violent. 

Cine a fost Sfântul Apostol Timotei

Sfântul Apostol Timotei s-a născut dintr-un tată păgân, elin, și dintr-o mamă de neam evreu. Originar din cetatea Listra, Sfântul Timotei a fost ucenic al Sfântului Apostol Pavel, informează crestinortodox.ro. În cetatea Listra oamenii nu credeau în Iisus Hristos, idolatrizându-i pe zei, îndeosebi pe Zeus și Hermes.

În temple preoții le aduceau necontenit jertfe zeilor.

Sfântul Apostol Pavel a ajuns în Listra, acolo unde a făcut o minune: a vindecat un șchiop! Văzând această minune, mama lui Timotei l-a găzduit pe Sfântul Pavel în casa sa, iar ulterior i-a dat binecuvântarea lui Timotei să îl urmeze pe Sfântul Apostol.

Timotei a fost numit de către Sfântul Apostol Pavel "adevărat fiu al credinței".

Timotei l-a urmat pe Sfântul Apostol Pavel în mai multe călătorii misionare, unul dintre orașele în care au fost fiind Atena.

Sfântul Pavel l-a sfătuit pe Timotei cum să îi îndrume pe credincioși și care sunt regulile pentru slujitorii Bisericii, printre care se afla și Timotei. "Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale, ci fă-te pildă credincioșilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credința, cu curăția.

Până voi veni eu, ia aminte la citit, la îndemnat, la învățătură. Nu fi nepăsător față de harul care este întru tine, care ți s-a dat prin proorocie, cu punerea mâinilor mai-marilor preoților. Cugetă la acestea, ține-te de acestea, ca propășirea ta să fie vădită tuturor. Ia aminte la tine însuți și la învățătură; stăruie în acestea, căci, făcând aceasta, și pe tine te vei mântui și pe cei care te ascultă", se arată în Timotei 4, 11-16.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Calendar creștin ortodox, 19 ianuarie 2022. Un mare sfânt, sărbătorit astăzi! Cum s-a ferit de ispitele diavolului

Sfântul Timotei a avut un sfârșit de tragic, de martir. Exista obiceiul în acea perioadă ca închinătorii la idoli să poarte măști și să omoare persoanele pe care le întâlneau pe străzi, considerând că, astfel, aduc jertfe zeilor. În timpul acestui obicei, Timotei a ieșit cu curaj în fața acestora și L-a mărturisit pe Hristos. Închinătorii la idoli l-au bătut până când Timotei și-a dat ultima suflare.

Trupul lui a fost îngropat cu cinste într-un loc numit Pion. Împăratul Constantiu (337-361) a poruncit ca moaștele lui Timotei să fie duse la Constantinopol, cel care le-a adus fiind Sfântul Artemie mucenicul. Moaștele lui Timotei au fost așezate în biserica "Sfinții Apostoli", alături de Apostolii Luca și Andrei.

Și Sfântul Anastasie Persul a avut parte de o moarte martirică, în Cezareea Palestinei.

Troparul Sfântului Apostol Timotei

Bunătatea învăţându-te şi întru toate cumpătat fiind, îmbrăcându-te cu buna conştiinţă, precum i se cuvine unui sfânt, ai scos din vasul alegerii lucrurile tainice; şi credinţa păzind, aceeaşi cale ai săvârşit, Sfinte Apostole Timotei, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Citeste si: Calendar creștin ortodox, 20 ianuarie 2022. Sfântul Eftimie cel Mare, sărbătorit astăzi! A făcut numeroase minuni!