Calendar creștin ortodox 17 septembrie 2022: Sărbătoare mare cu cruce neagră în calendar! Ce trebuie să facă sâmbătă toți românii creștin- ortodocși 

,
calendar ortodox 17 septembrie 2022

Calendar ortodox 17 septembrie 2022. Sâmbătă e sărbătoare cu cruce neagră în calendar

[Sursa foto: doxologia.ro]

Calendar ortodox 17 septembrie 2022. Sâmbătă e sărbătoare mare cu cruce neagră în calendar! Ce trebuie să facă toți românii creștin ortodocși în această zi sfântă?

Calendar ortodox 17 septembrie 2022. Biserica Ortodoxă face sâmbătă pomenirea Sfintei Mucenițe Sofia și a fiicelor sale: Pistis, Elpis și Agapis.

Având dragostea Domnului în inimă și învățându-le și pe cele trei fiice ale sale la fel, Sfânta Sofia a privit cum acestea au fost ucise de către păgâni și a murit, îndurerată, după trei zile de rugăciune. Ce e bine să facă sâmbătă și în fiecare zi de sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox toți creștinii?

Citeste si: Calendar creștin ortodox 16 septembrie 2022: Sărbătoare în calendar vineri! Rugăciunea care aduce pace în casă și bunăstarea familiei

Calendar ortodox 17 septembrie 2022 

calendar ortodox 17 septembrie 2022

Calendar ortodox 17 septembrie 2022. Sâmbătă e sărbătoare cu cruce neagră în calendar

[Sursa foto: doxologia.ro]

Calendar ortodox 17 septembrie 2022.  Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale, Pistis, Elpis și Agapis sunt pomenite  în calendarul ortodox pe data de 17 septembrie.

Sfânta Muceniță Sofia fiind căsătorită a născut trei fiice, cărora le-a pus numele după cele trei virtuți creștine: Pistis (Credința), pe a doua Elpis (Nădejdea), pe a treia Agapis (Dragostea).

Au viețuit Aceste sfinte au viețuit în Italia, la Roma, și au pătimit în vremea împăratului păgân Adrian (117-138).

Sfânta Muceniță Sofia (al cărei nume înseamnă înțelepciune) rămânând văduvă după nașterea celor trei fete, le-a crescut pe acestea în credința creștină.

Dregătorul Antioh, auzind de înțelepciunea și frumusețea celor trei fete și convingându-se că sunt creștine, l-a înștiințat pe împăratul Adrian, care în scurt timp a trimis slujitorii pentru a le aduce pe cele trei fete la palat.

Împreună cu ele a venit și mama lor, care le-a întărit în credință sfătuindu-le și învățându-le. Împăratul dorind să le facă să jertfească zeiței Artemida, cele trei fete au refuzat cu desăvârșire, mărturisind credința în Domnul nostru Iisus Hristos, singurul și adevăratul Dumnezeu.

Pentru că au refuzat acest lucru, împăratul a poruncit să fie omorâte doar fiicele, ca mama să sufere mai mult, nu doar chinurile pedepselor ci și pierderea fiicelor.

În vârstă de 9, 10 și 12 ani, cele trei fiice au fost omorâte în fața mamei, iar aceasta, îndurerată, le-a îngropat trupurile după un deal și după trei zile de rugăciune și-a dat duhul în mâinile Domnului.

Deasupra mormintelor a fost ridicată Biserica „Sfântul Mucenic Pangratie”, Sfânta Sofia devenind ocrotitoarea capitalei Bulgariei. 

Citeste si: Moșii de Toamnă 2022: Ce e bine să dai de pomană de Sâmbăta Morților! Lumânările pe care trebuie să le aprinzi de sărbătoare moșilor de toamnă

Calendar creștin 17 septembrie 2022

Calendar creștin 17 septembrie 2022. Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale, Pistis, Elpis și Agapis, sărbătoare marcată cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox. Ce înseamnă sărbătoare cu cruce neagră  și ce e bine să facă toți credincioșii în zilele marcate în calendarul ortodox cu cruce neagră?

Arhimandritul Petroniu Mariu a oferit răspunsul la aceste întrebări, pentru doxologia.ro.

„Sărbătorile din calendarul nostru sunt însemnate pentru diferenţiere cu cruce roşie sau cu cruce neagră. Cele cu cruce roşie sunt sărbători în care nu lucrăm, dacă nu avem obligaţia de a merge la lucru, şi în care mergem la biserică pentru rugăciune.

Cele cu cruce neagră sunt sărbători în care cinstim cele ale sărbătorii, cu rugăciune către sfinţii pomeniţi în acea zi, dar putem lucra obişnuit. Diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră este dată şi de bogăţia şi solemnitatea slujbelor, aşa cum le găsim în cărţile de cult, născute din evlavia credincioşilor pentru anumiţi sfinţi sau anumite sărbători„  a explicat Arhimandritul Petroniu Mariu . 

Calendar Creștin Ortodox. Rugăciunea zilei 

Canon de rugăciune către Sfânta Muceniţă Sofia şi către fiicele sale: Pistis, Elpis şi Agapis. Rugăciune pe care e bine să o rostească sâmbătă creștinii ortodocși, în zi de sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox. 

Cântarea 1, glasul 1. Irmos: Dreapta Ta cea purtătoare...

Stih: Sfintelor muceniţe, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Dăruieşte-mi, Stăpâne Hristoase, strălucirea înţelepciunii Tale celei mai presus de lume şi negrăită, ca să laud pe bine cuvioasele şi prealăudatele Tale muceniţe, pe odraslele Sfintei Sofia.

Stih: Sfintelor muceniţe, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Numirea ta de Dumnezeu cugetătoare Sfântă Sofia, arătat s-a împodobit cu vieţuirea. Căci toată viaţa ta ai săvârşit-o în dorirea înţelepciunii; şi ai strălucit cu darurile înţelepciunii.

Stih: Sfintelor muceniţe, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Rodul tău cel preafericit, fiind împodobit cu numărul înţelepciunii celei mai presus de Dumnezeire prin chinuri, pentru aceea ai strălucit Preaînţeleaptă Sofia, ceea ce eşti numită cu numele dumnezeieştii înţelepciuni.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Trei fecioare tinere curate şi la suflet şi la trup, prin fapte bune Ţi s-au adus Ţie, Hristoase, Mirelui Celui Înţelegător, mirese prin mucenicie: Sfintele Pistis împreună cu Elpis şi cu Mărita Agapis.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Sălăşluindu-Se în pântecele tău Cuvântul lui Dumnezeu, întreg chipul meu cel omenesc l-a primit şi cu totul l-a înnoit. Pentru aceea, toţi credincioşii te slăvim pe tine, de Dumnezeu Născătoare.

 

Cântarea a 3-a. Irmos: Însuţi Cel Ce...

Stih: Sfintelor muceniţe, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Ascultând glasul Tău, Hristoase, care cheamă către nemurire şi către viaţă nepătimitoare, au venit după tine fecioarele, purtând cununa muceniciei şi grăind: Sfânt este Locaşul Cel Însufleţit al Preacuratei Măririi Tale, Iubitorule de oameni.

Stih: Sfintelor muceniţe, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Putere v-a dăruit vouă Hristos, când aţi stat înaintea divanului precum s-a făgăduit; şi v-a umplut de înţelepciune însuflată de Dumnezeu, arătându-vă, preamărite muceniţe, purtătoare de biruinţă, strălucind cu darul fecioriei.

Stih: Sfintelor muceniţe, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Aţi înfrânt pe vrăjmaşul cel falnic, fecioarelor şi aţi smerit sprânceana lui, nevoindu-vă cu vitejie; iar pe cel ce mai înainte se lăuda că va pierde marea l-aţi înecat în curgerile sângiurilor voastre.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

De înţelepciunea cea de sus a lui Hristos umplându-se cele trei fiice ale alesei Sfinte Sofia, au ruşinat trufia tiranilor şi nebunia cea înverşunată, glăsuind dumnezeieştile învăţături.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cu sfinţenie ai născut pe Sfântul sfinţilor, Hristos, ceea ce eşti sălăşluire sfântă a sfinţeniei ce se odihneşte pe sfinţi. Aceluia grăim: sfânt este locaşul cel însufleţit al slavei Tale celei negrăite, Iubitorule de oameni.

Irmosul:

Însuţi Cel Ce ştii neputinţa fiinţei omeneşti şi după milostivire, Te-ai închipuit într-însa, încinge-mă cu putere de sus, ca să grăiesc Ţie: sfântă este biserica cea însufleţită a slavei Tale celei negrăite, Iubitorule de oameni. 

Sursă: doxologia.ro; pravila.ro

 

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Moșii de Toamnă 2022: Ce e bine să dai de pomană de Sâmbăta Morților! Lumânările pe care trebuie să le aprinzi de sărbătoare moșilor de toamnă

Senatul SUA votează o lege istorică pentru persoanele de același sex. Mesajul lui Biden: 'Dragostea e dragoste'

Moșii de Toamnă 2022: Ce e bine să dai de pomană de Sâmbăta Morților! Lumânările pe care trebuie să le aprinzi de sărbătoare moșilor de toamnă

Moșii de Toamnă 2022. Când are loc pomenirea morților și ce e bine să dai de pomană în ziua Moșilor de Toamnă

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies