Calendar creștin ortodox 1 aprilie 2022: Astăzi sărbătorim o mare sfântă! E zi de post

,
Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca

Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca

[Sursa foto: doxologia.ro]

Vineri, 1 aprilie 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. O sărbătorim pe o mare sfântă.


In articol:

Vineri, 1 aprilie 2022 e sărbătorită Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca. Postul Paștelui 2022 continuă și astăzi este tot zi de post.

Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca a fost mai întâi prostituată, după care s-a pocăit și și-a trăit restul vieții în credință și pentru Hristos. 

Cine a fost Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca

Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca s-a născut în jurul anului 344 în apropiere de Alexandria (Egipt). La vârsta de 12 ani și-a părăsit părinții și a început să ducă o viață desfrânată, fiind prostituată timp de 17 ani. De multe ori le refuza banii bărbaților cu care mergea și trăia mai degrabă din cerșit și din torsul inului.

Schimbarea totală a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca a avut loc odată cu o călătorie pe care a făcut-o în Ierusalim. A întâlnit un grup de bărbați care se pregăteau de o călătorie pe mare spre Ierusalim, pentru a se închina Sfintei Cruci. Maria a decis să meargă cu ei în călătorie. La început s-a gândit să se distreze cu ei, seducându-i.

Sf Cuvioasă Maria Egipteanca

Sf Cuvioasă Maria Egipteanca a fost prostituată până a se pocăi și a deveni, ulterior, Sfântă

[Sursa foto: doxologia.ro]

Citeste si: Calendar creștin ortodox miercuri, 30 martie 2022. Un mare sfânt, sărbătorit astăzi. E zi de post

Doar că în momentul în care grupul a ajuns la Ierusalim, iar bărbații au mers la biserică, Maria a fost oprită la intrare de o forță nevăzută. După trei încercări nereușite de a intra, rămasă afară, în curtea bisericii, a văzut o  icoană a Maicii Domnului. A început să plângă și să se roage din toate puterile către Maica Domnului ca să îi dea voie să vadă Sfânta Cruce, promițându-I Sfintei Fecioare că va renunța la dorințele lumești și că va merge oriunde îi va spune Ea.

A reușit astfel să se închine Sfintei Cruci și ulterior a decis să își trăiască viața departe de cele lumești, așa cum îi promisese Sfintei Fecioare Maria în rugăciunea ei.

A trăit în pustia Iordanului timp de 47 de ani, în post și rugăciune. Cu un an înainte de moartea ei, taina vieții Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca a fost descoperită de către părintele Zosima, care a împărtășit-o. După un timp părintele Zosima s-a întors ca să o îngroape pe Sfântă, fiind ajutat la săparea mormântului de către un leu. 

Maria Egipteanca s-a urcat la Domnul la 1 aprilie 422, motiv pentru care o și sărbătorim în această zi.

Troparul Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca

Întru tine maică cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea ai urmat lui Hristos; și lucrând ai învățat să nu se uite la trup, că este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu în­gerii împreună se bucură, cuvioasă Marie, duhul tău.

Citeste si: Calendar creștin ortodox joi, 31 martie 2022. Pe ce sfânt îl sărbătorim astăzi. Trebuie să ținem post

 

Citește-ne pe

Citește și:

Aer în loc de combustibil la benzinărie: „Ia uite cum se alimentează un camion cu aer, cum se fură la pompă“ VIDEO

Calendar creștin ortodox miercuri, 30 martie 2022. Un mare sfânt, sărbătorit astăzi. E zi de post

Efect de domino: Criza energetică din Europa începe să se resimtă şi asupra alimentelor

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Calendar creștin ortodox marți, 29 martie 2022. Ce sărbătoare e azi. E zi de post!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies