Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor de Externe s-a întâlnit luni cu omologii săi din Italia și Belgia

Author: Cristina Mocanu

Ministrul Afacerilor de Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit luni la Bruxelles cu ministrul afacerilor externe şi cooperării internaționale al Italiei Antonio Tajani.

Sursa: https://www.facebook.com/mae.romania

Ministrul Afacerilor de Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit luni la Bruxelles cu ministrul afacerilor externe şi cooperării internaționale al Italiei Antonio Tajani.

Luni, 23 ianuarie, Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor de Externe s-a întâlnit cu omologii săi din Italia și Belgia, în contextul reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles.

Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu omologii săi din Italia și Belgia

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit luni, 23 ianuarie, în contextul reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, cu omologii săi din Italia și Belgia. Acesta le-a mulțumit oficialilor străini pentru sprijinul acordat României privind aderarea la Spațiul Schengen și a punctat că demersurile României continuă pentru promovarea acestui subiect la nivel european.

Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu ministrul afacerilor externe şi cooperării internaționale al Italiei Antonio Tajani, în marja participării la reuniunea Consiliului Afaceri Externe. Oficialul român mulțumit părții italiene pentru sprijinul ferm şi constant manifestat față de aderarea României la spațiul Schengen.

Citește și: Veste bună pentru țara noastră: România a preluat Președinția Comitetului de Securitate al Organizației pentru Securitate şi Cooperare în Europa

Antonio Tajani și-a arătat sprijinul pentru aderarea României la spațiul Schengen 

Potrivit unui comunicat MAE „Demnitarul român a subliniat necesitatea găsirii unei soluții constructive de deblocare a situației, având în vedere că cetățenii români sunt îndreptățiți pe deplin să beneficieze de drepturile apartenenței la spațiul Schengen. În context, a informat asupra demersurilor în curs ale părții române în dialogul cu Austria, celelalte state membre şi Comisia Europeană pentru promovarea, în continuare, a obiectivului aderării României la spațiul de liberă circulație în vederea unei decizii pozitive”, arată comunicatul de presă al MAE.

Ministrul Antonio Tajani și-a arătat sprijinul hotărât şi activ al Italiei pentru aderarea României la spațiul Schengen şi a arătat că se va implica pentru soluționarea dosarului.

Astfel, cei doi miniștri de externe au evaluat pozitiv dinamica dezvoltării cooperării bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic Consolidat România-Italia, de la a cărui semnare s-au celebrat recent 15 ani, mai indică sursa citată. Aceștia au decis să continue demersurile pentru organizarea unei reuniuni interguvernamentale România – Italia, în cursul anului 2023, la Roma.

În contextul actual, ministrul Bogdan Aurescu și-a exprimat încrederea că negocierile privind revizuirea şi actualizarea Declarației Comune a miniștrilor afacerilor externe ai României şi Italiei privind Parteneriatul Strategic Consolidat româno-italian se vor finaliza în cel mai scurt timp.

Totodată, la propunerea ministrului român de externe, cei doi oficiali au decis să lucreze pentru organizarea unui forum de afaceri în acest an, ministrul Aurescu remarcând trendul crescător al schimburilor comerciale care în 2022 au ajuns la aproximativ 19 miliarde de euro.

Bogdan Aurescu a ținut să amintească, în cadrul discuției, despre inițiativa recentă privind acordarea statutului de minoritate națională comunității românești din Italia.

Citește și: Suedia și-a exprimat susținerea pentru intrarea României în spațiul Schengen

Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu ministrul  Hadja Lahbib

Ministrul Afacerilor Externe a avut, tot luni, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe belgian, Hadja Lahbib, în marja aceluiași eveniment.

De ce se opune Austria aderării României la Spațiul Schengen. Motivele invocate de cancelarul austriac, Karl Nehammer

Conform MAE: „Ministrul Aurescu și-a informat omologul belgian asupra demersurilor în curs ale părții române în dialogul cu Austria, celelalte state membre și Comisia Europeană pentru promovarea, în continuare, a obiectivului aderării României la spațiul de liberă circulație, în vederea adoptării unei decizii pozitive în acest sens”.

Ministrul de externe belgian a reiterat sprijinul puternic al Belgiei pentru aderarea României la spațiul Schengen, inclusiv în discuții cu Austria și ceilalți parteneri europeni, în vederea finalizării cu succes a acestui dosar.

Sursă: capital.ro

 


Nona pare interesată de un date cu Ionuț: „Da, mi-aș dori!”. Concurenta urmează să decidă ce va face în această privință

Nona este interesată de Patrick, dar, atunci când a intrat în „Casa Iubirii”, era îndreptată spre Ionuț. Acum, aceasta are șansa de a avea un date cu Ionuț și mâine, 2 februarie, urmează să decidă dacă va accepta sau nu.

Cookies