Beneficii: rolul esențial al fructelor și legumelor pentru sănătate

Autor: Oana Picerea
Actualizat: 29 feb 2024, 09:00

Fructele și legumele se numără printre alimentele care ar trebui să se regăsească zilnic în farfuria noastră. Acestea contribuie la o dietă sănătoasă și răspund nevoilor noastre nutriționale.

De ce să mâncăm fructe și legume?

Ele conțin multe substanțe nutritive. Printre acestea se numără fibrele alimentare, vitaminele (A, C, B2, B6, K, acid folic etc.), mineralele (potasiu, fier, magneziu, calciu, cupru etc.) și o serie de compuși antioxidanți. Aceste substanțe nutritive contribuie la sănătatea noastră, ajutând, printre altele, la buna funcționare a sistemului imunitar, la formarea și menținerea de noi celule, la funcționarea mușchilor și a nervilor, la întărirea oaselor și a dinților, la transmiterea de informații între creier și corp (impulsuri nervoase) și la asigurarea regularității intestinale.

De asemenea, ele constituie hrana ideală pentru bacteriile prețioase care locuiesc în intestin (microbiota). Mai mult, consumul de fructe și legume pe tot parcursul vieții ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, a hipertensiunii și a mai multor tipuri de cancer.

Consecințele unei diete sărace în fructe și legume

În schimb, consumul de foarte puține fructe și legume, sau chiar deloc, poate duce la o serie de probleme de sănătate. Prima dintre ele este constipația și balonarea. O persoană care nu mănâncă suficiente fructe și legume sau care mănâncă mereu aceleași fructe și legume poate avea, de asemenea, un deficit de anumite vitamine și minerale. Oboseala și un sistem imunitar slăbit (și răcelile care urmează) sunt posibile consecințe.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), consumul scăzut de fructe și legume este unul dintre primii 10 factori de risc de deces, alături de lipsa de activitate fizică, fumatul și alcoolul. OMS adaugă că o dietă lipsită de fructe și legume crește, de asemenea, riscul de obezitate, boli cardiovasculare și diabet (iar diabetul zaharat este cea mai răspândită boală cronică din România).

Există fructe sau legume care sunt de preferat?

Totul ține de varietate. Includeți fructe sau legume la fiecare masă și în mod regulat la gustări. Nu uitați să adăugați culoare în farfurii! De asemenea, fructele și legumele au calorii scăzute, în comparație cu alte tipuri de alimente. Conținutul lor ridicat de apă și fibre accentuează acea senzație de sațietate. Fructele și legumele sunt, prin urmare, un atu de alegere în prevenirea și tratarea excesului de greutate.

Se spune că fructele și legumele au capacitatea de a preveni multe boli. Consumul a 800 de grame de fructe și legume pe zi reduce riscul de a suferi un atac de cord sau o angină pectorală cu aproximativ 20%. Cu toate acestea, este imposibil să izolăm efectul specific al fiecărui fruct și legumă, așa că trebuie să ne variem cât mai mult alimentația pentru a profita de toate beneficiile.

Se mai crede că carotenoizii, care se găsesc în special în morcovi și grapefruit, sunt asociați cu o incidență redusă a cancerului gurii, faringelui, laringelui și plămânilor. Acidul folic (vitamina B9), prezent în cantități mari în pepeni, pare, de asemenea, să reducă incidența bolilor cardiovasculare și a accidentelor vasculare cerebrale.

Consumul a 8 până la 9 porții de fructe și legume pe zi începând cu vârsta de 20 de ani ar reduce riscul de ateroscleroză (care duce la deteriorarea peretelui arterial și este una dintre cauzele infarctului miocardic) cu până la 40%.

Fructele și legumele pot fi consumate într-o varietate de moduri: crude, în suc de fructe, întregi, proaspăt stoarse, în salate, etc. Important este să variați modul în care le consumați!

Mâncatul de fructe și legume de sezon vă poate ajuta să vă diversificați dieta și să descoperiți produse noi. În funcție de sezon, unele produse sunt mai ușor de găsit decât altele, ceea ce ne poate încuraja să ne variem dieta. Mai mult, consumul de legume de sezon vă poate ajuta să descoperiți noi arome și să vă asigurați că obțineți suficiente substanțe nutritive. De exemplu, legumele de iarnă, cum ar fi morcovii, varza și napii, sunt bogate în vitamina C și fibre, în timp ce legumele de vară, cum ar fi roșiile, dovleceii și ardeii, sunt bogate în vitamina A și antioxidanți. Ceea ce mâncăm ne influențează sănătatea. De aceea este atât de important să consumăm fructe și legume zilnic!