Banca Credit Suisse: UBS este în discuții pentru preluare!

Author: Bogdan Frațilă

Cea mai mare bancă elvețiană, UBS, se află în discuții avansate pentru a cumpăra, integral sau parțial, rivalul său cu probleme, Credit Suisse!

Sursa: PixaBay

Cea mai mare bancă elvețiană, UBS, se află în discuții avansate pentru a cumpăra, integral sau parțial, rivalul său cu probleme, Credit Suisse!

Cea mai mare bancă elvețiană, UBS, se află în discuții avansate pentru a cumpăra, integral sau parțial, rivalul său cu probleme, Credit Suisse.

Credit Suisse, a doua mare bancă elvețiană, se confruntă cu o criză de încredere, iar acțiunile sale au scăzut puternic în ultimele zile, provocând valuri de îngrijorare pe piețe.
Potrivit Financial Times, UBS se oferă să plătească până la 1 miliard de dolari pentru Credit Suisse. Autoritățile de reglementare încearcă să faciliteze un acord înainte de redeschiderea piețelor luni. Problemele de la Credit Suisse, combinate cu falimentul a două bănci americane mai mici în ultimele
două săptămâni, au pus sub semnul întrebării sănătatea sistemului financiar global. Credit Suisse este una dintre cele aproximativ 30 de bănci din întreaga lume considerate prea mari pentru a da faliment, deoarece sunt foarte importante pentru sistemul bancar.
Însă instituția, veche de 167 de ani, înregistrează pierderi și s-a confruntat cu o serie de probleme în ultimii ani, inclusiv acuzații de spălare de bani. Miercuri, un ajutor de urgență în valoare de 54 de miliarde
de dolari (44,5 miliarde de lire sterline) din partea Băncii Naționale a Elveției nu a reușit să liniștească piețele, iar acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit cu 24%, ceea ce a provocat o vânzare mai amplă pe piețele europene. Un acord ar putea fi semnat chiar duminică seara, potrivit FT, care a relatat primul că autoritățile de reglementare și Banca Națională a Elveției au facilitat discuțiile între cei doi giganți bancari elvețieni.
Acordul despre care se crede în prezent că ar fi pe masă ar evalua acțiunile Credit Suisse la mai puțin de o șeptime din prețul la care erau vineri. Cu toate acestea, FT a precizat că termenii s-ar putea schimba și că nu s-a ajuns încă la o înțelegere.

Actualizarea legislației

În mod normal, acționarii UBS ar avea la dispoziție șase săptămâni pentru a lua în considerare o tranzacție de o asemenea anvergură, dar FT afirmă că autoritățile elvețiene intenționează să modifice legislația țării pentru a evita un vot al acționarilor asupra tranzacției. Oficialii Băncii Angliei au confirmat că sunt în contact strâns cu omologii lor de la Banca Națională a Elveției, în timp ce autoritățile de reglementare și conducerea discută despre viitorul Credit Suisse. Trezoreria britanică monitorizează, de asemenea, situația.
Tranzacția ar însemna o intervenție semnificativă din partea autorităților elvețiene, a declarat Mohammed El-Erian, consilier economic șef al companiei germane de servicii financiare Allianz.
"Aceasta nu este o acțiune voluntară, este o căsătorie cu pușcă și se face pentru a restabili stabilitatea financiară", a declarat El-Erian pentru BBC. "Fără ea, Credit Suisse ar putea ajunge într-o spirală a morții, în care îi va fi mult mai greu să își desfășoare activitățile bancare.
"Acest lucru ar putea ridica semne de întrebare cu privire la alte bănci, într-un moment în care există, de asemenea, îngrijorări bancare în Statele Unite."
Dl El-Erian a declarat că actualele turbulențe ar putea duce la o mai mare "aversiune la risc" din partea băncilor, ceea ce ar duce la o scădere a disponibilității creditelor. Dar acest lucru ar însemna mai degrabă un "vânt din față" pentru economia globală, decât ceva asemănător cu oprirea bruscă înregistrată în timpul crizei financiare din 2008, care a fost "într-o ligă complet diferită" față de problemele actuale, a spus el. UBS ar fi cerut guvernului elvețian să acopere costuri de aproximativ 6 miliarde de dolari (4,9 miliarde de lire sterline) în cazul în care ar cumpăra Credit Suisse, potrivit unor surse.

Citește și: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”

O înțelegere dificilă

Credit Suisse a raportat o pierdere de 7,3 miliarde de franci elvețieni (7,9 miliarde de dolari; 6,5 miliarde de lire sterline) în 2022- cel mai prost an de la criza financiară din 2008- și a avertizat că nu se așteaptă să fie profitabilă până în 2024. UBS, însă, a obținut un profit de 7,6 miliarde de dolari în 2022. De asemenea, orice acord ar putea duce la pierderi semnificative de locuri de muncă. Pe lângă faptul că este o bancă națională cu 95 de sucursale, Credit Suisse are o operațiune globală de investment banking și gestionează activele clienților bogați. La sfârșitul anului trecut, Credit Suisse avea 50.480 de angajați la nivel global, dintre care 16.700 în Elveția, deși 9.000 de locuri de muncă ar urma să fie desființate, relatează postul elvețian de televiziune SRF.

Sâmbătă, de la ora 15:00, în ”ROventura”,  Incursiune uimitoare la Iași

Citește și: Credit Suisse împrumuta 54 de miliarde de dolari de la banca centrală Elvețiană!

Citește și: Acțiunile băncilor scad în ciuda stimulării cu 84 miliarde de dolari!

Citește și: Credit Suisse face un pas înapoi de pe marginea prăpastiei!