Avertismentul lui Ludovic Orban! Ce ne asteapta daca va creste numarul de infectari

,

Premierul Ludovic Orban a transmis un avertisment, in conditiile in care in ultima perioada a crescut numarul de infectari cu coronavirus.


In articol:

"Daca vor creste cazurile de infectare cu siguranta ritmul de relaxare va incetini. Eu am incredere ca majoritatea zdrobitoare a romanilor vor respecta regulile si nu vom fi nevoiti sa reluam o serie de restrictii.

Daca situatia o va impune vom lua masurile de relaxare, insa se poate sa le si amanam", a declarat premierul Ludovic Orban.

„Odată cu măsurile de relaxare, chiar dacă noi le-am luat într-o cadenţă bine gândită, pas cu pas, treptat, numărul interacţiunilor între oameni a crescut semnificativ şi riscul de transmitere în comunitate a crescut semnificativ. Personal, urmăresc cu atenţie evoluţia cazurilor, îndemn oamenii să respecte regulile, să se protejeze, să-i protejeze pe ceilalţi”, declara premierul Orban in urma cu cateva zile, dupa o vizita la amplasamentul Aeroportului international Brasov-Ghimbav.

Un sistem de program flexibil de munca urmeaza sa fie implementat in Romania

În România ar urma să fie aplicat modelul Kurzarbeit, care presupune un program flexibil de muncă, a anunțat luni premierul Ludovic Orban.

Acesta a precizat că modelul are oarecum un caracter de noutate în România, dar a fost aplicat în ţări europene, în special în Germania, şi a dat rezultate. 

"Încercăm şi noi să aplicăm acest sistem de program flexibil de muncă. Trebuie să fixăm cadrul", a spus Orban.

Acesta a precizat că la nivelul Uniunii Europene a fost aprobat programul SURE, destinat decontării cheltuielilor efectuate de state pentru anumite categorii de măsuri active, dar în special pentru măsurile de tip Kurzarbeit.  "Ideea în sine nu este foarte complicată. Dacă unei companii i s-a redus vânzarea cu un anumit procent, ca să nu dea afară angajaţii- cu procentul corespunzător- practic stabileşte un program flexibil de muncă pentru angajaţi şi statul plăteşte perioada de timp care nu e lucrată

de angajaţi, corespunzătoare reducerii", a precizat premierul citat de Agerpres.

Potrivit premierului, trebuie stabilite criterii clare pentru implementarea programului, astfel încât să nu recurgă la măsuri de sprijin firmele care în realitate nu ar avea nevoie de ele.

" Sigur, măsura se aplică o perioadă limitată, atunci când apare o perturbare majoră pe piaţă, cum este criza economică generată de epidemia de COVID.

Deci, va trebui să stabilim o perioadă de aplicare şi va trebui să gândim foarte bine cum punem în funcţiune acest mecanism, astfel încât pe de o parte să fie cât mai uşor de accesat, fără proceduri birocratice complicate. Pe de altă parte, să asigure criterii de acordare a ajutorului către companii şi către angajaţi foarte clare, foarte precise, astfel încât să nu existe probleme foarte mari în interpretarea modului în care este aplicat şi să reducă cât mai mult posibilitatea ca unii angajatori să poate să utilizeze această formă de protecţie fără să aibă nevoie sau ca resursă suplimentară de venit, în condiţiile în care
ei, teoretic, nu ar avea nevoie de această măsură"
, a menţionat Orban.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Coronavirus România, 22 iunie. Așa arată cel mai recent bilanț!

Fenomenele extreme afectează grav agricultura: ar putea urma o criză alimentară și o explozie a prețurilor

Laura Cosoi îi DISTRUGE pe Smiley și Gina Pistol! I-a UMILIT în public ca niciodată!

Ce este modelul Kurzarbeit si cum functioneaza

Subiecte Romana BAC 2020: ce au avut de rezolvat elevii

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies