Avantajele si dezavantajele pompelor de caldura

,

Te gandesti sa aderi la tehnologia pompelor de caldura sau inca oscilezi? Este firesc sa iti pui intrebari, sa cercetezi, sa afli raspunsuri, este vorba de confortul termic al casei tale si bineinteles de banii pe care ii investesti.

Pompele de caldura sol-apa (cunoscute si sub numele de pompe de caldura geotermale) transfera caldura existenta in pamant, in interiorul casei.

Acest lucru se realizeaza pe baza unei structuri circulare, in care este pus in miscare agentul termic (o solutie pe baza de etilenglicol si apa). Un rol important il are realizarea unui numar potrivit de foraje pentru pompele de caldura.

Pomparea caldurii consuma mai putina energie electrica decat in cazul in care ar fi fost utilizata exclusiv ca mijloc de conversie.

In timpul verii ciclul poate fi inversat, astfel unitatea functioneaza ca un aparat de aer conditionat.

Pompele de caldura reprezinta cea mai eficienta alternativa la combustibilul lichid, cu gaze ori sistemele electrice, in ceea ce priveste incalzirea si racirea.

Sistemele de incalzire pe gaz sunt o rezolvare fericita, insa nu reprezinta o solutie pe termen lung din punct de vedere al amprentei de carbon. 

Pompele de caldura geotermale au un coeficient de performanta ridicat, utilizeaza 1 kWh energie electrica si pot sa produca 4 kWh de energie termica.

Avantaje pompe de caldura sol-apa

1. Costuri reduse de functionare

Pompele de caldura sunt mai ieftine decat sistemele bazate pe combustie. Cu cat sunt mai eficiente sistemele energetice, cu atat economiile pe termen lung pentru energie sunt mai mari.

In ciuda investitiei financiare pentru pompele de caldura, aceasta solutie ecologica prietenoasa ofera facturi mici luna de luna, deci economii generoase intr-un an.

Investitia se acopera, in medie, in 5-8 ani.

2. Efort minim de intretinere

Fara ISCIR si verificari la 2 ani, pompele de caldura nu necesita vreo atentie speciala, o intretinere deosebita. Este ca si cand ai avea un frigider, este acelasi principiu de functionare. Nu te mai temi de posibile pericole. Intre doua revizii in cazul pompelor de caldura pot trece si 15 ani.

3. Siguranta

Pompele de caldura sunt sigure. Nu exista combustie implicata si nici emisie de gaze, asadar  potential periculos. Nu se face fum.

4. Reducerea emisiilor de carbon

Am tot auzind vorbindu-se despre incalzirea globala si vedem cu totii conditiile meteo extreme. Activitatea umana are consecinte asupra climei, iar sistemele traditionale de incalzire prin emisia de CO2 contribuie la acest aspect.

Pompele de caldura sunt din punctul acesta de vedere un sistem cu mult mai avantajos, care inseamna reducerea semnificativa a emisiilor de CO2. De aceea, in strainatate pompele de caldura sunt subventionate de stat, le este alocata o atentie semnificativa.

5. Se asigura si racirea

Vara, principiul de functionare al pompelor de caldura se poate inversa, asadar pompele de caldura sol-apa pot fi comutate in modul de racire, asigurand temperatura favorabila in anotimpul torid. In felul acesta nu mai este nevoie de aer conditionat achizitionat separat.

6. Durata lunga de viata

Durata de viata a pompelor de caldura sol-apa este foarte lunga, de pana la 50 de ani, fiind o sursa de caldura extrem de fiabila.

7. Sursa de energie inepuizabila

Energia geotermala pe baza careia functioneaza pompele de caldura sol-apa este inepuizabila si constanta (nu exista fluctuatii in ceea ce priveste capacitatea sa de incalzire si racire). Este prezenta la nivel mondial, la dispozitia tuturor. Lupta pentru resursele de energie fosila (titei, carbune) devine o amintire neplacuta in conditiile exploatarii surselor locale, regenerabile.

Dezavantaje pompe de caldura sol-apa

1. Investitie costisitoare

Investitia intr-o pompa de caldura este mare, asadar costul initial este unul considerabil. Este nevoie de un imprumut bancar. Acest cost se datoreaza circuitului de la sol, forajele cu ajutorul carora se poate exploata caldura din sol, care este la o temperatura constanta, indiferent cat de frig este iarna afara. 

Trebuie insa mentionat si faptul ca, datorita facturilor reduse, investitia se poate amortiza in timp scurt.

2. Instalare laborioasa, cu echipamente speciale

Pompele de caldura sol-apa nu pot fi instalate de oricine, de vreo cunostinta, un amator. Proiectarea si instalarea unui sistem eficient depinde de o intelegere aprofundata a miscarii caldurii in sol, a principiilor geologice si a cerintelor de incalzire si racire ale locuintei. Prin urmare, pentru o lucrare a pompelor de caldura cu maxim de beneficii este necesar sa apelezi la o echipa de experti.

3. Racordare la retea de curent

Pompele de caldura necesita o cantitate de energie complementara (energie electrica), prin urmare este necesara racordarea la o retea de curent de 380V. 

De mentionat este ca sunt mult mai reduse costurile energetice ale sistemelor de incalzire cu pompa de caldura decat cele traditionale cu combustibil lichid sau cu gaze.

Trebuie stiut ca pompa de caldura sol-apa produce mai multa energie decat consuma si permite economisirea considerabila a energiei primare.

Afla si mai multe despre pompele de caldura dintr-un interviu complet cu 30 de intrebari si raspunsuri.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Gestul cutremurător făcut de Ionuț Cercel în memoria tatălui său. Petrică Cercel a lăsat o ultimă piesă înainte să treacă în neființă: ”Tatăl meu a simțit că Dumnezeu îl cheamă”

Liderii europeni joacă cartea destinderii cu Polonia după atacurile furibunde din PE. Ursula von der Leyen a primit mandat să dea `o șansă dialogului`

BOMBA SUPREMĂ DESPRE VACCIN! Celebrul părinte Ciprian Grădinarul, duhovnicul oamenilor influenți, RUPE TĂCEREA! Este un SCANDAL fără precedent! Care este ADEVĂRUL

Anda Adam si Ruxi, replici taioase la “Bravo, ai stil! Celebrities”: “Ne simtit putin cam toate jignite, ca pari lipsita de modestie!”

Doctorul minune episodul 42 rezumat: In aceasta seara, de la ora 20:00, in serialul Doctorul minune, momente teribile pentru Ali!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies