ATI FOST AICI? Plaiurile din jurul schitului Vovidenia. E un colt de Rai care te ajuta sa ajungi mai aproape de Cer

Poiana Linistii, asa a botezat Sadoveanu plaiurile din jurul schitului Vovidenia.

„Vietuitorii de la Vovidenia au fost selectati, mai bine spus, dintre vietuitorii manastirii Neamt. Cei care doreau sa petreaca o viata mai aproape de cer si de liniste s-au retras in acest tinut, pe atunci, ma refer cu 3-4 secole in urma, nu exista acest drum de acces asfaltat, nici macar pietruit cum este acum, ci era o simpla cararuie. Monahii care iubeau foarte mult linistea si rugaciunea se retrageau din marea  nemteana, petrecand in acest loc, perioada posturilor mai ales, in rugaciune si meditatie, o viata de isihie(n.r.tihna).”, spune Parintele Mihail.

„Actuala biserica a fost facuta cu zid de piatra, in 1849 – 1857, finalizata. Este o biserica facuta de catre ucenicii calugarului Paisie Velicicovschi, marele staret cu viata sfanta al Neamtului. De aceea, daca privim la arhitectura bisericii, este una slava, ruseasca, nu respecta arhitectura moldoveneasca. Are o turla centrala si 4 laterale. Bisericile in stil moldovenesc au o singura turla pe nava.

Vovidenia a atras prin tihna asezarii si prin maretia locului pe un mare mitropolit al Moldovei, Visarion Puiu, care, desi a pastorit in dulcea Bucovina, una dintre cele mai frumoase zone ale tarii, totusi Visarion Puiu a hotarat sa-si ridice aici o resedinta clericeasca, in spatiul monastic al Vovideniei, unde urma sa se retraga spre batranete, la apusul vietii. Doar ca istoria i-a fost potrivnica, Visarion Puiu a plecat in exil.

Casa lui Visarion Puiu a ramas nelocuita si atunci biserica, mitropolia Moldovei de atunci, o pune la dispozitia scriitorului Sadoveanu pentru creatie si odihna, avand in vedere ca Sadoveanu cunostea foarte bine manastirea Neamt si schiturile ei.”

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate