Atentionare ANM: Cod galben si cod portocaliu de ploi insemnate si inundatii! Cod rosu de inundatii pe afluentii raului Trotus

Administratia Nationala de Meteorologie a transmis o atentionare cod galben de instabilitate atmosferica accentuata, ploi insemnate cantitativ, in intervalul 02 iunie, ora 13 – 03 iunie, ora 21 si un cod portocaliu de ploi insemnate cantitativ, in intervalul 02 iunie, ora 16 – 03 iunie, ora 18.

Administratia Nationala de Meteorologie anunta ca avertizarea cod portocaliu va intra in vigoare joi, la ora 16 si este este valabila pana vineri la ora 18.

In intervalul mentionat, in judetele Vrancea, Bacau, Vaslui, Neamt, Iasi, Suceava, Botosani ploile vor avea caracter torential si se vor depasi local 50 l/mp si izolat, mai ales in zona de munte, 80...100 l/mp.

Totodata, alte sapte judete (Harghita, Covasna, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau si Galati) sunt sub avertizare cod galben de ploi pana vineri la ora 21.00. Meteorologii anunta ca se vor inregistra frecvent cantitati de apa de 15...20 l/mp, iar in Moldova si in zona Carpatilor Orientali si Meridionali precipitatiile vor depasi 40...50 l/mp.

In paralel, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare cod portocaliu de inundatii pe mai multe rauri din judetele Harghita, Covasna, Brasov, Buzau, Neamt, Bacau, Vrancea, Iasi, Vaslui si Galati, valabila de joi de la ora 16.00 pana sambata la ora 12.00.

INHGA a instituit cod portocaliu de inundatii pe raurile din bazinele hidrografice: Olt superior si afluentii sai din judetele Harghita, Covasna si Brasov, Buzau bazin superior (judetele Brasov, Covasna si Buzau), Trotus (judetele Harghita, Neamt si Bacau), Putna (judetul Vrancea), Rm. Sarat (judetele Buzau si Vrancea), Barlad superior si afluentii sai din judetele Iasi, Vaslui, Bacau, Vrancea si Galati, Bahlui – bazin superior – judetul Iasi, afluentii mici aferenti cursului inferior al Siretului si cursului mijlociu si inferior al Prutului (judetele Vrancea, Galati si Vaslui).

Totodata, este in vigoare o avertizare cod galben de inundatii pana sambata la ora 18.00 pe raurile din bazinele hidrografice: Olt superior si mijlociu si afluentii sai din judetele Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea si Arges, Arges superior (judetele Arges si Dambovita), Ialomita – bazin superior si afluenti (judetele Dambovita si Prahova), Buzau - bazin superior si afluenti (judetele Brasov, Covasna si Buzau), Suceava, Moldova, Bistrita (judetele Suceava, Harghita, Neamt si Bacau), Trotus (judetele Harghita, Neamt si Bacau), Putna (judetul Vrancea), Rm. Sarat (judetele Buzau si Vrancea), Barlad (judetele Iasi, Vaslui, Bacau, Vrancea si Galati), Jijia si Baseu (judetele Botosani si Iasi), afluentii mici aferenti cursului inferior al Siretului si cursului mijlociu si inferior al Prutului (judetele Vrancea, Galati si Vaslui).

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare cod rosu de inundatii pentru afluentii Trotusului din judetele Bacau si Covasna, valabila pana joi la ora 18.00.

"Ca urmare a precipitatiilor inregistrate in ultimele ore, a celor prognozate si propagarii, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu efecte de inundatii si cresteri rapide de debite si niveluri cu depasiri cu 20-50 cm ale cotelor de pericol pe afluentii Trotusului aferenti sectorului aval confluenta Uz - amonte Onesti, judetele Bacau si Covasna", potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.

Hidrologii avertizeaza ca inundatiile se pot produce cu probabilitate mai mare in bazinele hidrografice Slanic, Oituz si Dofteana.

Sursa foto: pagina de Facebook I Love Onestihttps://goo.gl/usS4st

 

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
Setari de confidentialitate