Atenție, părinți! Iată ce se întâmplă dacă se închid din nou școlile din pricina Omicron! Vă mai plătește sau nu statul să stați acasă cu copiii de sub 12 ani?

,
scoala cu copilul

Iată ce spune legea dacă se închid din nou școlile

[Sursa foto: pexels.com]

Autoritățile au introdus în pandemie o ordonanță de urgență ce le permite părinților care au copii sub 12 ani să stea cu ei acasă dacă se închid școlile.


In articol:

În plină creștere a cazurilor de Omicron, este bine să știți că statul va plăti în continuare o indemnizație de 75% din salariu pentru părinții care vor sta acasă cu copiii de până în 12 ani (sau 26 dacă aceștia au dizabilități) dacă se vor închide școlile.

Un număr tot mai mare de cazuri de Omicron se răspândesc în lume și, recent, și în România.

Luni numărul de cazuri Omicron ajunsese în România la 38. "Dacă includem și cazurile de luni în calcul, ponderea Omicron este deja de 25% în România și va fi mai mult că sigur dominantă (pondere peste 50%) până la finalul săptămânii, cu toate eforturile autorităților de a cosmetiza situația. Tot duminică a fost ultima zi de scădere a incidenței naționale și de luni ne aflăm într-un platou ușor ascendent. În acest context petrecerile de Revelion cu număr mare de persoane și deschiderea școlilor rămân cei mai importanți factori de risc în perioada următoare", a scris pe contul de Facebook medicul Octavian Jurma. 

Citeste si: Cum se va folosi certificatul Covid-19 la locul de muncă

Vă mai plătește sau nu statul să stați acasă cu copiii de sub 12 ani?

Dacă autoritățile vor decide închiderea din nou a școlilor în funcție de situația epidemiologică, OUG 110/2021 vă va oferi posibilitatea de a sta acasă cu copiii de până în 12 ani, care vor învăța online, urmând să primiți 75% din salariu.

Prevederile OUG 110/2021 se aplică, potrivit legii, până la finalul anului școlar 2021-2022, adică până pe 10 iunie 2022. 

"Se aplică pe perioada stării de alertă și după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului școlar 2021-2022", arată legea, potrivit avocatnet.ro.

scoala online

Puteți sta în continuare acasă cu copiii de până în 12 ani dacă se închid școlile

[Sursa foto: pexels.com]

Pentru a primi zile libere în situația închiderii din nou a școlilor, angajații trebuie să depună o cerere și o declarație pe propria răspundere la angajatori.

Pentru a primi de la stat banii pe care îi dau angajaților pentru a sta acasă, firmele trebuie să depună o cerere, la agențiile de muncă de care aparțin, însoțită de: lista angajaților care au beneficiat de libere și indemnizația acordată fiecăruia în acea perioadă, copii de pe statele de plată și pontajele din care să reiasă acordarea indemnizației pentru fiecare zi liberă, o declarație pe propria răspundere a reprezentantului legal al angajatorului și dovada plății impozitului și contribuțiilor salariale aferente fiecărei indemnizații. 

Depunerea documentelor de către angajatori se face în termen de 30 de zile de la plata contribuțiilor și impozitelor aferente. Decontarea face în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării documentelor justificative, prin virament, în conturile deschise de angajatori la instituțiile de credit, potrivit sursei citate.

Citeste si: Se închid școlile după Revelion în Europa?! Octavian Jurma: „După sărbători, şcolile ar trebui închise 10 zile”

 

Citește-ne pe

Citește și:

Cum au ajuns romii în principatele române. Statistic, ei sunt mult mai numeroşi decât în orice ţară

Vacanța de iarnă pentru elevi începe! Structura anului școlar s-a modificat. Iată când se termină semestrul I

Accident oribil în Formula 2: o mașină a aterizat direct peste pilotul advers/ Video

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

23 decembrie, zi liberă pentru elevi? Ministrul Educației, anunț despre modalitatea de desfășurare a cursurilor

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies