Atenție la ce cumpărați de Florii: Inspectorii ANPC au confiscat peste 1.300 de kilograme de pește din piețele din București

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 08 ian 2024, 01:30

De ziua Floriilor, creștinii ortodocși au dezlegare la pește, tocmai de aceea inspectorii ANPC au verificat piețele din București.

Sursa: pixabay.com

Inspectorii ANPC au confiscat peste 1.300 de kilograme de pește din piețele din Capitală.

De ziua Floriilor, creștinii ortodocși au dezlegare la pește, tocmai de aceea inspectorii ANPC au verificat piețele din București. Acești au retras de la vânzare peste 1.300 de kilograme de pește și au dat amenzi de 22.500 de lei.

Peste 1.300 de kg de pește a fost retras de la vânzare

Inspectorii ANPC au descins în piețele din Capitală, înainte de Floriile ortodoxe, de unde au reușit să retragă de la vânzare peste 1.300

de kilograme de pește.

Citește și: Prețuri mai mari la restaurant din data de 15 martie. Schimbările importante din industria HoReCa ce îi vor face pe clienți să bage mâna mai adânc în buzunar

Atunci când cumpără pește românii sunt rugați să fie atenți în primul rând la claritatea ochilo r și culoarea roșie a branhiilor.

Conform comunicatului Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor „Direcția Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, au efectuat în data de 06.04.2023, un control tematic la nivelul unităților de procesare, depozitare şi comercializare a peștelui şi a produselor din pescuit. Acțiunea a vizat respectarea de către operatorii din sectorul alimentar a condițiilor de funcționare a unităților, a conformității documentelor însoțitoare ale produselor, menținerea lanțului termic, asigurarea trasabilităţii, etichetarea şi marcarea produselor alimentare.

Controalele au fost realizate la 4 operatori economici din Bucureşti, iar pentru neconformitățile constatate au fost aplicate 5 sancțiuni contravenţionale, în valoare de 22.500 de lei”.

Ce nereguli au găsit autoritățile române în piețele de pește?

Inspectorii au sancționat mai multe neconformități, printre care se numără:

- Lipsa elementelor de identificare și a documentelor de proveniență, ceea ce a făcut imposibilă demonstrarea trasabilității;

- Activitatea de procesare a salatei de icre de pește a început fără anunț prealabil;

- Mijlocul de transport folosit pentru alimente de origine animală nu avea autorizație sanitară veterinară.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

ANSVSA a anunțat că aceste acțiuni tematice, specifice perioadei premergătoare Sărbătorilor Pascale, vor continua în colaborare cu alte instituții ale statului.

Cetățenii sunt rugați ca atunci când găsesc nereguli privind siguranța alimentelor la numărul gratuit de telefon  0800-826-787.

Citește și: La ce oră începe slujba de Florii 2023 la biserică și când se poate lua salcie sfințită?

Cum vă puteți da seama că peștele cumpărat nu este proaspăt?

Nu toate magazinele respectă datele de vânzare și pot vinde produse care s-au stricat deja, tocmai  de aceea, ar trebui să fiți atenți la semnele care indică faptul că peștele este stricat.

Așa că aveți grijă la:

- Un miros acru sau albicios.

- Mucus sau alte depuneri pe pielea peștelui.

- Acordați o atenție deosebită marginilor carcasei.

- Dacă burta are o nuanță gălbuie, înseamnă că uleiul de pește a început deja să se oxideze. Nu se recomandă consumul unui astfel de produs.

Consumul unui aliment stricat poate duce cu ușurință la intoxicații alimentare.

Sursă: stirileprotv.ro