Atac cu drone asupra unei instalații militare din Iran!

Author: Bogdan Frațilă

Autoritățile iraniene au declarat că una dintre instalațiile de apărare ale națiunii din orașul central Isfahan a fost atacată sâmbătă de drone!

Sursa: PixaBay

Autoritățile iraniene au declarat că una dintre instalațiile de apărare ale națiunii din orașul central Isfahan a fost atacată sâmbătă de drone!

Autoritățile iraniene au raportat o serie de atacuri asupra instalațiilor de apărare ale națiunii în ultimii ani.

Autoritățile iraniene au declarat că una dintre instalațiile de apărare ale națiunii din orașul central Isfahan a fost atacată sâmbătă de drone.
O declarație a Ministerului Apărării, preluată de agenția de știri de stat IRNA, a relatat că atacul "nereușit" a provocat doar pagube minore pe acoperișul instalației. Ministerul a precizat că una dintre drone a fost distrusă de sistemul de apărare antiaeriană al sitului, în timp ce celelalte două au explodat.

Ce a declarat Ministerul Apărării

"Una dintre (drone) a fost lovită de... apărarea antiaeriană, iar celelalte două au fost prinse în capcane de apărare și au explodat. Din fericire, acest atac nereușit nu a provocat pierderi de vieți omenești și a provocat pagube minore la acoperișul atelierului", a declarat ministerul. Incidentul survine pe fondul amplificării tensiunilor dintre Iran și comunitatea internațională cu privire la programul

nuclear al Teheranului. Negocierile pentru relansarea acordului nuclear din 2015, cunoscut sub numele de JCPOA, încheiat între Iran, Uniunea Europeană și șase mari puteri, au intrat în impas după ce Statele Unite s-au retras din acord în 2018.
Pactul urmărea să împiedice Teheranul să dobândească arme nucleare. Iranul a insistat întotdeauna că programul său nuclear este în scopuri pur pașnice.
"(Atacul) nu a afectat instalațiile și misiunea noastră...
și astfel de măsuri oarbe nu vor avea un impact asupra continuării progreselor țării", se arată în comunicatul Ministerului Apărării.

Citește și: Ce s-a întâmplat când mama Elodiei a încercat să ia legătura cu nepotul ei: „L-a influențat negativ pe copil”

O istorie a incidentelor

Iranul a raportat o serie de atacuri asupra instalațiilor sale în ultimii ani. În iulie anul trecut, autoritățile au declarat că au arestat o echipă de militanți kurzi care lucrau pentru Israel și care ar fi plănuit să arunce în aer o instalație de apărare "sensibilă" din Isfahan. Cu o altă ocazie, Iranul a declarat că un inginer a fost ucis și un alt angajat a fost rănit într-un incident inexplicabil la baza militară și de dezvoltare a armamentului Parchin, la est de Teheran- o instalație suspectată că ar fi efectuat teste de declanșare a explozibililor folosiți în armele nucleare, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.
În 2021, autoritățile iraniene au declarat că au abordat un "atac de sabotaj" asupra unei instalații nucleare civile din Teheran, fără a oferi mai multe detalii. Cele patru persoane care au fost condamnate la moarte au fost condamnate pentru "cooperare în domeniul serviciilor de informații" cu Israelul, au declarat oficialii. Acuzaților nu li s-a oferit nicio cale de atac împotriva sentinței. Autoritățile iraniene au condamnat duminică la moarte patru persoane pentru că ar fi colaborat cu serviciul de informații Mossad al Israelului.
Mirzan Online, serviciul de știri al sistemului judiciar iranian, a relatat că "patru membri principali" ai unei "bande" legate de serviciul de informații al Israelului au fost executați duminică dimineața. Cei executați ar fi "efectuat răpiri, au pregătit arme și și-au primit salariile în monedă digitală", a precizat sistemul judiciar.
Execuția are loc la doar câteva zile după ce sentințele de condamnare la moarte au fost confirmate de Curtea Supremă din Iran. Publicația online a precizat că cei patru nu au avut posibilitatea de a face apel la decizia instanței. Alte trei persoane au primit pedepse cu închisoarea cuprinse între cinci și 10 ani după ce au fost condamnate pentru acțiuni împotriva securității naționale, complicitate la răpire și posesie de arme ilegale, a relatat agenția de știri Mehr, afiliată statului.

Iran - Patru luni de proteste și nicio remușcare!

Citește și: Talibanii folosesc tunuri cu apă asupra femeilor care protestează!

Citește și: Afganistan: Femeile protestează împotriva interzicerii învățământului universitar!

Citește și: Fotbal, gaze și acuzații de mită: Relațiile dintre Qatar și UE!

 

 


Un nou episod al serialului turcesc „ Prețul Fericirii” este difuzat la Kanal D miercuri, 29 martie 2023, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.