Atac armat în Congo! Un român a murit și alți doi au fost răniți. MAE trage un semnal de alarmă: „Evitați orice călătorie!”

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 16 iun 2024, 13:52

Atac armat în Congo! Un român a murit și alți doi au fost răniți

 
Sursa: Pixabay

Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) a transmis duminică faptul că un cetățean român a fost ucis, iar alți doi au fost grav răniți într-un atac armat care a avut loc în Republica Democratică Congo.

Incidentul tragic s-a petrecut în data de 15 iunie 2024, în apropierea orașului Goma, situat la granița cu Rwanda.

Un român ucis în atacul din Congo

Ambasada României la Luanda, Angola, a transmis că deteriorarea continuă a securității în Congo a dus la afectarea cetățenilor români angajați în această țară. Aceștia colaborau cu autoritățile congoleze pentru protejarea unor regiuni instabile.

Atacul a fost comis de gruparea M23, cunoscută pentru activitatea sa violentă în conflictul cu statul congolez. Potrivit MAE, una dintre victimele decedate este un cetățean român în vârstă de aproximativ 22 de ani. Dintre celelalte persoane rănite, două sunt tot cetățeni români, iar a treia persoană rănită este de altă naționalitate.

Citește și: Gemene folosite drept capcană în Congo. Rebelii le-au legat cu centuri explozive pe fetițele de doar un an

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online. „Cât de multe rabdă Dumnezeu!”

Potrivit RTV,  imediat după incident, reprezentanții ambasadei au contactat autoritățile congoleze pentru a obține informații oficiale despre identitatea și cetățenia victimelor.

În prezent, Ambasada României la Luanda monitorizează situația și menține un dialog constant cu autoritățile locale, deși nu a primit până acum solicitări de asistență consulară.

MAE a transmis un avertisment de călătorie

MAE a emis un avertisment de călătorie de nivel 8/9, „Evitați orice călătorie!”, pentru Republica Democratică Congo.

Autoritățile române le recomandă cetățenilor aflați în această țară să contacteze de urgență Ambasada României la Luanda folosind următoarele numere de telefon: +244222322234 și +244916895720.

Citește și: Atac sângeros în Spania: Doi frați români au fost împușcați în plină zi pe străzile din Girona. Unul decedat, celălalt în comă

Apelurile vor fi redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și vor fi gestionate de operatorii call center-ului în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu situații de urgență au la dispoziție numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice: +244932131381.