Articolul 5 NATO a fost invocat o singură dată în 73 de ani. Ce prevede și de ce ar putea fi folosit după ce două rachete rusești au lovit Polonia

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 16 nov 2022, 13:56

NATO, reuniune de urgență miercuri, la cererea Poloniei 

Sursa: instagram NATO

Pe parcursul celor 73 de ani de când există NATO, Articolul 5 a fost invocat o singură dată. Ce este, de fapt, Articolul 5 și de ce a fost adus în discuție după ce două rachete rusești au căzut pe teritoriul Poloniei?

După ce două rachete de fabricație rusească au lovit teritoriul Poloniei, Polonia și-a convocat Consiliul de Apărare, iar în spațiul public s-a vorbit chiar despre invocarea Articolului 5 al NATO.

Ce prevede acest articol și când a mai fost invocat?

Ce este Articolul 5 NATO și când a mai fost invocat? 

Polonia este stat membru NATO, iar faptul că cele două rachete rusești au căzut pe teritoriul acestui stat, provocând moartea a doi oameni, a pus în discuție invocarea Articolului 5 al NATO. Acesta prevede ca în cazul unui atac armat asupra unui stat membru NATO sau a mai multora dintre ele, NATO să acționeze, fiind considerat un atac asupra tuturor statelor.

Partea atacată va fi sprijinită, astfel că poate fi folosită chiar și forța armată pentru restabilirea şi menținerea securității în spațiul Atlanticului de Nord. 

„Părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părților şi, în consecință, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut prin art.

51 din Carta Organizației Națiunilor Unite, va sprijini partea sau părțile atacate, prin realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte parți, a oricărei acțiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forței armate, în vederea restabilirii şi menținerii securității în spaţiul Atlanticului de Nord.  Orice astfel de atac armat şi toate măsurile adoptate ca urmare a acestuia vor fi imediat aduse la cunoştinţă Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după adoptarea de către Consiliul de Securitate a măsurilor necesare pentru restabilirea şi menținerea păcii şi securităţii internaționale.”,
se arată în Articolul 5 al NATO, potrivit lege5.ro.

În cei 73 de ani de când există NATO, Articolul 5 a mai fost invocat doar o singură dată. Mai exact, acest lucru s-a întâmplat atunci când Statele Unite au fost atacate pe 11 septembrie 2001. Atunci a fost pentru prima dată în istorie când s-a întâmplat acest lucru, iar avioanele Aliaților NATO au patrulat deasupra Americii. Ulterior, NATO a căutat soluții pentru combaterea terorismului în Afganistan.

Incidentul din Polonia urmează să fie investigat pentru a se constata dacă a fost vorba despre un act intenționat sau rachetele au căzut din greșeală, ca urmare a bombardamentului masiv de către trupele Moscovei pe teritoriul ucrainean. 

Citește și: Diferențele dintre Articolele 4 și 5 din Tratatul NATO. Polonia ia în considerare activarea articolului 4 al NATO

Reuniune de urgență NATO după ce rachetele de fabricație rusească au lovit Polonia 

În cursul zilei de miercuri va avea loc o reuniune de urgență a NATO la cererea Poloniei, în baza Articolului 4 al NATO. Acest articol este invocat în momentul în care o țară se simte amenințată, invitând restul țărilor membre să participe la consultări pentru a vedea dacă se impun acțiuni suplimentare pentru protejarea statului aflat sub amenințare, conform biziday.ro.

Trupele NATO continuă să vină în România. Câți militari străini sunt cantonați, în aceste momente, în țara noastră

„Părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre Părți”, prevede Articolul 4 al NATO.

În acest context, NATO a anunțat că va acționa cu prudență în perioada imediat următoare și că va verifica cu grijă toate informațiile pentru a vedea ce s-a întâmplat, de fapt, în Polonia.

Citește și: Articolul 5 din Tratatul NATO. Ce obligații are România în cazul în care Articolul 5 va fi activat

 


Patrick, pus la zid de Mihaela, după ce a fost desemnat favoritul publicului în Gală! „Acum, Patrick, e foarte sigur pe el, e cel mai votat” Iată cine a fost fata care i-a luat apărarea!

După ce a fost desemnat cel mai votat concurent, Patrick și-a schimbat atitudinea și unele fete l-au pus la zid! Iată ce controverse răsunătoare s-au iscat in casa fetelor si cine i-a sărit in apărare lui Patrick!

Cookies