Anunțul momentului pentru pensionari! Care va fi noua vârstă de pensionare și ce sporuri vor fi introduse

,
legea pensiilor
De cand intra in vigoare modificarile la legea pensiilor

Formula pensiilor va fi modificată, iar vârsta de pensionare pentru femei crește, simultan cu introducerea unor sporuri.


In articol:

Președintele Casei Naționale de pensii, Daniel Baciu a oferit detalii cu privire la viitorul pensiilor din România.  Vârsta de pensionare pentru femei va crește până în 2030, la pragul de 63 de ani. 

Vârsta de pensionare pentru femei va crește până în 2030

Conform a două decizii ale CCR femeile își vor putea prelungi activitatea până la vârsta de 65 de ani, iar același lucru va fi valabil și în cazul bărbaților. Astfel, persoanele se află în putere de muncă vor putea continua activitatea de muncă până la vârsta de 70 de ani. 

„În PNRR sunt niște principii elaborate de care va trebui să se țină seama în următorul act normativ care va intra în vigoare în 2023. Concret vorbind, în momentul de față vârsta de pensionare este la bărbați de 65 de ani, iar la femei, în iunie 2021 este de 61 de ani și 7 luni. Urmând acel grafic de eșalonare cuprins în anexa 5 din legea 63 din 2010 să se ajungă undeva la 1 ianuarie 2030 la vârsta de 63 de ani, femeile.

Pe de altă parte avem 2 decizii ale Curții Constituționale, este vorba de 387/2018 și 114/2021 în care se dă această posibilitate ca femeile să își poată prelungi activitatea în muncă până la vârsta de 65 de ani, cum sunt și bărbații de altfel.

Evident că este și legislația pensiilor, care trebuie să țină cont de aceste decizii ale Curții Constituționale, trebuie să aliniem legislația celor 2 decizii mai înainte amintite. Există un act normativ la Ministerul Muncii care spune că persoanele care pot și care se află în putere de muncă și își pot continua activitatea de muncă pot să o facă voluntar până la vârsta de 70 de ani”, a spus acesta.

Citeste si: Anunț de ultimă oră! Cresc pensiile în 2022? Raluca Turcan a dat vestea în urmă cu puțin timp

Raluca Turcan a anunțat sporuri de contributivitate

De asemenea, ordinul de ministru emis de Raluca Turcan  este menit să ajute la majorarea pensiilor mici. Noua formulă de calcul ar urma să elimine o serie de inechități și va fi benefică pentru toți pensionarii care încasează pensii mici.

„Doamna ministru Raluca Turcan a emis un ordin de ministru în care aceste sporuri țin cont de contributivitate pentru că asupra lor s-a datorat CAS, să fie luate suplimentar în calcul și pe acest principiu ne dorim ca mai ales pensiile, mai ales cele mici să crească, pentru că au fost oameni care au avut acest spor pe o perioadă mai lungă de timp și va avea o influență semnificativă în calculul pensiei.

Citeste si: Se schimbă vârsta de pensionare pentru femei! Când intră în vigoare noua lege

Formula de calcul va elimina din start unele inechități și venim și cu niște sporuri care în momentul de față nu sunt luate în calcul. Repet, numai și numai sporuri la care s-a datorat CAS.

Pe moment vom merge pe această creștere a valorii punctului de pensii, până va apărea noul act normativ. Lucrăm în momentul de față și avem cereri pentru dosarele de pensionare care sunt depuse silnic la sediile caselor teritoriale de pensii”, a mai adăugat acesta.

Citeste si: Pensii 2021: Anunț de ultimă oră! Raluca Turcan: În România, pensiile au fost folosite ca instrument politic

 

Citește-ne pe
Citește și:

E oficial! Alocațiile nu mai cresc în acest an. Ludovic Orban a anunțat când vor fi majorate

După o serie de bâlbe ale prefectului Capitalei, CMBSU vine cu precizări în privința obligativității purtării măștii de protecție în Capitală

S-a TERMINAT! Final de drum pentru Gabriela Firea și Florentin Pandele. Cu cine a înșelat-o. ESTE SCANDAL IMENS

Pensii 2021: Anunț de ultimă oră! Raluca Turcan: În România, pensiile au fost folosite ca instrument politic

ANUNȚ: Se schimbă vârsta de pensionare pentru femei! Când intră în vigoare noua lege?

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies