ANUNȚUL care afectează milioane de români! Ce se întâmplă acum cu pensiile

,
pensii
Ce se întâmplă acum cu pensiile?

Daniel Baciu a vorbit despre noua lege privind cumpărarea vechimii în muncă. Iată ce se întâmplă acum cu pensiile în România!

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a anunțat că românii nu pot cumpăra ani-vechime doar ca să iasă mai devreme la pensie.

bani
Cumpărarea de vechime, valabilă numai pentru pensia de limită de vârstă[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Vestea momentului pentru românii care locuiesc la bloc! Acest lucru va fi complet interzis în România. Noua lege a fost promulgată de Kalus Iohannis

Cumpărarea de vechime, valabilă numai pentru pensia de limită de vârstă

Noua lege privind sistemul unitar de pensii publice, care permite cumpărarea de vechime în muncă, nu se aplică pentru pensionarea anticipată, ci doar în cazul pensionării pentru limită de vârstă. 

„Dacă vă uitaţi foarte atent pe actul normativ, respectiv pe Ordonanţa 163/2020, care reglementează această cumpărare de vechime retroactivă, se specifică foarte clar că această cumpărare de vechime este valabilă numai pentru pensia de limită de vârstă. Am făcut această facilitate pentru beneficiarii noştri numai în cazul în care oamenii îndeplinesc în mod clar condiţiile de limită de vârstă”, a afirmat Baciu.

Citeste si: Pensii 2021. Anunț de ultimă oră pentru pensionari! Ce se întâmplă cu evaluarea dosarelor de pensii

Preşedintele CNPP a arătat că noile reglementări nu pot fi speculate de cetăţeni în sensul cumpărării de vechime în muncă pentru ca ulterior să se solicite pensionarea anticipată.

„Nu poţi să cumperi nişte ani-vechime doar ca să ieşi mai devreme la pensie. Este nefiresc şi anormal. Evident că ne-am gândit la această speculaţie şi am eliminat-o din lege”, a adăugat el.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat pe 22 iunie legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii, potrivit g4media.ro.

Conform legii intrate în vigoare, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot cumpăra vechime în muncă pentru o perioadă de cel mult 6 ani în care nu au realizat stagiu de cotizare.

Citeste si: CALCULATOR vârsta de pensionare 2021. Află rapid când poți ieși la pensie în funcție de anul nașterii

Persoanele care vor să cumpere vechime în muncă, trebuie să încheie un contract de asigurare socială cu casa de pensii şi să acopere contribuţiile de asigurări sociale datorate respectivei perioade.

Conform noii legi, cumpărarea vechimii în muncă este permisă până la data de 1 septembrie 2023.

„Până la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute la art. 1 pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă.

În situaţia în care la data de 31 august 2023 contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate” ”, se arată în lege.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Deși nu a băut, un șofer din Prahova a fost prins cu o alcoolemie de 1,78 la mie. Acesta a reușit să își recupereze permisul de conducere

Spania sfidează toate trendurile UE: rata inflației scade în mod neașteptat!

Deși nu a băut, un șofer din Prahova a fost prins cu o alcoolemie de 1,78 la mie. Acesta a reușit să își recupereze permisul de conducere

UK: Regina Elisabeta a II-a a avut cancer în ultimii ani: „Adevărul este că Majestatea Sa a știut întotdeauna că timpul care i-a mai rămas era limitat”

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies