Anunț pentru tineri! Aceștia pot primi bani de la stat până la vârsta de 35 de ani

Author: Diana Ghita

Ce studenți pot primi sprijin financiar din partea statului

Sursa: shutterstock.com; pexels.com

Studenții din învățământul superior de stat care vin din familii cu venituri mici sau se confruntă cu dificultăți sociale primesc burse sociale, această facilitate fiind valabilă până la împlinirea vârstei de 35 de ani.

Studenții din România pot primi un ajutor lunar din partea statului și a universităților la care învață.

Citește și: Cine sunt românii care beneficiază de 250 de lei de la stat! Marcel Boloș a făcut anunțul

Când vor primi studenții banii de la stat

Începând cu anul universitar 2023-2024, studenții care se confruntă cu dificultăți sociale sau de sănătate vor avea posibilitatea să beneficieze de sprijin financiar lunar, sub formă de burse sociale, din partea statului și a universităților la care sunt înscriși.

De asemenea, aceștia vor putea primi ajutor în situații speciale, cum ar fi nașterea unui copil sau decesul unui membru al familiei.

Scopul burselor este de a stimula accesul la educație și de a preveni abandonul școlar. Reglementările pentru acordarea acestor burse și a altor forme de sprijin financiar pentru studenții și cursanții din învățământul superior de stat sunt reflectate de Legea 199/2023 privind învățământul universitar, Ordinul ministrului Educației 3392/2017, care conține criteriile de acordare a bursei, și de regulamentele individuale ale fiecărei universități.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Bursele sociale sunt destinate studenților din învățământul superior de stat care provin din medii cu venituri reduse sau care se confruntă cu dificultăți sociale. Această facilitate se aplică până la vârsta de 35 de ani.

Citește și: Vești bune pentru elevi! Aceștia vor putea primi de la stat 5000 de lei și un stimulent lunar de 3000 de lei

Ce alți studenți mai pot obține burse

În plus, studenții orfani sau cei proveniți din centre de plasament, precum și cei cu dizabilități sau afecțiuni cronice, pot primi, de asemenea, burse sociale. Notabil este faptul că aceste două ultime categorii au acces la burse inclusiv în timpul perioadelor de vacanță.

Bursele sociale acordate în cazuri medicale specifice sunt destinate studenților care se confruntă cu anumite afecțiuni.

Aceste burse sunt disponibile pentru studenții bolnavi de tuberculoză în timpul tratamentului, cei cu diabet insulinonecesitant, afecțiuni maligne, sindroame de malabsorbție severe, boli renale cronice în program de dializă, astm bronșic persistent moderat sau sever, epilepsie grand mal, cardiopatii congenitale, hepatită cronică cu fibroză avansată (stadiul F3 sau F4), glaucom, miopie gravă, boli autoimune imunologice severe, afecțiuni rare, tulburări din spectrul autist, boli hematologice grave care necesită tratament constant sau spitalizări frecvente, surditate bilaterală, fibroză chistică, cei infectați cu virusul HIV sau suferind de SIDA, precum și cei cu handicap locomotor și încadrați într-un grad de invaliditate.

Citește și: Ce se întâmplă cu bursele elevilor? Iată ce prevede Legea Educației Naționale!

 


Momente de senzație în Casa iubirii! Sebastian l-a dat de gol pe Bogdan! Concurentul n-a avut încotro și a recunoscut că o place pe Rebecca! Iată ce reacții s-au stârnit în rândul fetelor!