Anunț important pentru copii! Alocațiile urmează să se majoreze. Pentru când se preconizează măririle

Author: Diana Ghita

Alocațiile vor crește

Sursa: Pexels.com

Alocațiile vor crește în urma unei decizii a Guvernului, luată în ianuarie 2023.

Alocația se va mări odată cu rata inflației.

Citește și: Cine sunt elevii care vor primi mai mulți bani în noul an școlar. Anunțul făcut de ministerul Educației

Când se vor mări alocațiile

Conform informațiilor transmise de Institutul Național de Statistică, se estimează că indemnizația celor mici va crește la începutul anului viitor. Valoarea acesteia este direct proporțională cu rata inflației.

Astfel, dacă inflația va ajunge la cote mai mari, alocațiile se vor majora, și ele.

Acest sistem a fost adoptat în urma unei hotărâri luate de Guvern, la începutul lui 2023.

,,Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației.

Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, conform OUG 126/2021, articolul 3, alin.

2.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citește și: Guvernul a anunțat noile măsuri fiscale pentru 2024: voucherele de vacanță acordate în funcție de nivelul salariului, limitarea sporurilor și facilitățile pentru angajații din IT şi construcții, eliminate

Alocațiile în România

În țara noastră, alocația este oferită până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Însă, există și cazuri în care aceasta este primită și după vârsta majoratului, în funcție de anumite circumstanțe.

Potrivit legii, indemnizația se acordă în mod diferit, fiind vorba de mai multe categorii de beneficiari. Copiii care au minimum 2 ani beneficiază de 631 de lei pe lună din partea statului. Aceiași îi primesc și minorii cu handicap, ce au vârste cuprinse între 3 și 18 ani.

Copiii ce depășesc vârsta de 2 ani primesc suma lunară de 256 de lei, inclusiv cei ce trec vârsta de 18 ani, atât timp cât încă sunt elevi în învățământul liceal sau profesional.

Alocațiile au cunoscut o majorare considerabilă în ultimii 8 ani. Pentru prima categorie, aceasta a crescut cu 315%, de la suma de 200 de lei, iar pentru beneficiarii aflați între vârsta de 2 și 18 ani, indemnizațiile s-au mărit cu 609%, de la suma modică de doar 42 de lei.

Citește și: Peste 3,5 milioane de copii vor primi mai mulți bani de la stat